Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е биофийдбек?

За онези, които знаят английски, превода на думата не е много сложен?

 

Бbiofeedbackиофийдбек (биологична обратна връзка), или приложен психофизиологичен фийдбек, е направлявано от пациента лечение, което учи даден човек да контролира мускулното напрежение, болката, телесната температура, мозъчните вълни и други телесни функции и процеси. Използват се релаксация, визуализация и други техники за когнитивен контрол. Названието биофийдбек се отнася до сигналите от органите с възможност за обратна връзка, за да може пациентът да разработи техники, с които да ги регулира и контролира.

Как и кога се е появила тази техника?

През 1961 г. Нийл Милър, експериментален психолог, допуска, че реакциите на автономната нервна система (например сърдечен ритъм, кръвно налягане, стомашно-чревни функции, локален приток на кръв) могат да бъдат поставени под волеви контрол. В резултат на опитите си той демонстрира, че такива автономни процеси са контролируеми. Работата му води до създаването на метода биофийдбек.

Какво лекува?

Изследванията на Милър са продължени от други учени. Проучване, проведено през 70-те години на XX в. в Калифорнийския университет от д-р Бари Стърман, показва, че котките и маймуните могат да бъдат обучени да контролират мозъчните си вълни. След това Стърман прилага техниката си върху хора, болни от епилепсия, и с помощта на новия метод успява да намали припадъците им с 60%. През същия период и други изследователи публикуват доклади за собствените си изследвания върху ролята на тази терапия при лечението на сърдечна аритмия, главоболие, синдром на Рейно и прекомерни стомашни киселини; показват и ефективността й като средство за усвояване на дълбока релаксация.

След първоначалните разработки на Милър и Стърман биофийдбекът се развива като една от водещите поведенчески терапии за все по-голям брой заболявания и симптоми.

НАСА използва тази техника, за да лекува астронавтите, страдащи от силна космическа болест (прилича на морската болест, дължи се на безтегловността), по време на която автономната нервна система е разстроена.

Учени от Университета в Тенеси са адаптирали терапията за лечение на хора, страдащи от гадене и повръщане, които също се дължат на нарушени функции на автономната нервна система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *