Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можем ли да се предпазим от херпес?

Милиони са хората по света, носители на вируса на херпеса. Как се появява болестта, какви са симптомите, рисковете и начините, по които човек може да се зарази?

herpes simplexИма два вида херпес – генитален и лабилен. И двата вируса принадлежат към едно семейство – Herpes simplex Virus (HSV), и се предават по един и същи начин – чрез пряк контакт. Когато вирусът попадне в организма на човека, той остава там завинаги, но симптомите на болестта се появяват при наличието на отключващ фактор (треска, стрес, умора, излагане на слънце или на студ, травми, сексуален акт).

Лабиалният херпес – една целувка е достатъчна

Този вирус(HSV1) предизвиква появата на пришка и коричка, които изчезват за няколко дни. Междувременно човек е най-заразен, именно преди да му изчезне коричката. Когато сме се заразили, инфекцията първоначално се развива незабелязано, но дори тогава можем да я предадем на друг. Вирусът може да се разпространи чрез целувка по устните, но и при орален секс. Той може да се пренесе и по други части от тялото (нос, клепачи, очи…), ако човек докосне раничката и забрави да си измие ръцете.

Гениталният херпес – вече все по разпространен

Тази форма на херпеса, която се предава по полов път, е все по-често срещана. Дълго време се смяташе, че гениталният херпес е резултат само от втория тип вирус (HSV2), но специалистите в днешно време са установили, че в 45% от случаите херпесът по половите органи е всъщност лабилен, а не – генитален.

Гениталният херпес предизвиква появата на пришки по шийката на матката или по матката при жените и по половия член при мъжете. За болния от генитален херпес сексуалният акт е особено болезнен. Гениталният херпес при бременни жени е опасен за плода и в този случай е задължително да се направи цезарово сечение.

Не може да се излекува окончателно!

До момента няма лекарство или ваксина, които да елиминират напълно вируса на херпеса. Той е склонен и да рецидивира. Съществуват противовирусни лекарства, които, ако се приемат веднага след забелязване на първите симптоми (сърбеж, парене…), предотвратяват появата на ранички или ускоряват заздравяването им.

В някои лекарства се използват ацикловира за активно вещество, а в други  валацикловира. Последните имат предимството да са също толкова ефикасни, но се приемат в по-малки количества и по-рядко, което прави лечението по-леко. Особено за двойки, в които единият има херпес, а другият- не. Молекулата на валацикловира намалява риска от заразяване. Използването на презерватив обаче си остава незаменимо средство за превенция.

 

Здравето на жените: Всичко, което вие не знаете за вашите Ladyparts … но трябва!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *