Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анти-lgE препарати: нова надежда за лечение на алергична астма

Ноември 2005 г. може да се окаже един от най-важните моменти за лечението на алергии и астма. Тогава британското правителство одобрява омализумаб (ксолаир) – първия медикамент от нов клас препарати, за лечението на алергична астма. Очаква се този клас лекарствени средства, наречени анти-lgE, да направят революция в третирането на алергиите.

Ксолаир е генетично произведен препарат, наречен хуманизирано моноклонално антитяло. То действа, като спира алергичната реакция, преди да е започнала, блокирайки IgE антитялото, което я причинява. Всичко друго в противоалергичния арсенал лекува само симптомите или блокира отговора към специфични

Проблемът с новите медикаменти е тяхната висока цена
Проблемът с новите медикаменти е тяхната висока цена

алергени.

Препаратът ксолаир, който вече е одобрен за ползване и в САЩ, се е появил през 1998 г. като резултат от откритие за точната форма на рецепторната молекула, провокираща алергичен отговор в имунната система. Тези рецептори, наречени високоафинитетни имуноглобулин-Е рецептори, се намират на повърхността на мастоцитите и служат като депа за IgE.

След като открили тези депа, учените бързо започнали да търсят начини да предотвратят достъпа на IgE до тях. Ако антителата IgE не можели да „паркират“ върху мастоцитите, те не били в състояние да провокират освобождаването на хистамин и други възпалителни химически вещества. Затова, казано просто, молекулите в състава на ксолаир прихващат IgE антителата и им пречат да стигнат до мастоцитите.

Ксолаир е лицензиран във Великобритания за употреба при умерена и силно изразена астма при младежи над 12 години, чието заболяване не се повлиява добре от други медикаменти. Прилага се чрез подкожна инжекция 1-2 пъти месечно. Използването му наистина е в състояние да промени живота на болните от астма. Пациенти, приемащи ксолаир, са способни да водят пълноценен живот, дори могат да посещават приятели с домашни любимци или да спят на отворен прозорец през пролетта и лятото – неща, които здравите хора приемат за нещо нормално.

А мнозина успяват и значително да намалят употребата на други лекарства. Например при проучване на ксолаир сред възрастни и деца се оказало, че някои от ползващите го спрели или ограничили значително дозите на кортикостероидите, приемани чрез инхалиране. Очаква се препаратът да бъде одобрен за лечение на алергична астма и при децата.

Проблемът с медикамента е неговата цена. Тя е по-висока в сравнение с останалите методи на лечение. Това е така, защото лекарството изисква доста сложен метод на производство. Освен това се прилага инжекционно веднъж на две или четири седмици – режим, който трябва да се спазва за неопределен период от време. Според проучванията щом се спре приемът на ксолаир, нивата на IgE постепенно се връщат на старите си стойности отпреди прилагането на лекарството в рамките на няколко месеца.

Блокиране на реакцията

IgE антителата, които се движат в кръвообращението, се свързвате определени клетки, наречени мастоцити, където остават в очакване на алергените. Ако такива се появят в някой момент, те се свързват с антителата и провокират алергична реакция. Анти-lgE медикаментите действат, като се прикрепят към IgE антителата, циркулиращи в кръвообращението, и намаляват броя на тези, които са в състояние да се свържат с мастоцитите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *