ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се грижим за мазна кожа?

Няма как да не разпознаете мазната кожа. Тя е видимо по-различна, често по нея се появяват пъпки или раздразнения, омазнява се по-бързо, лъщи и изобщо – не е най-приятната гледка, за която мечтаете.

mazna kojaПричината за това състояние е увеличеното количество секретирани мазнини от кожата на лицето, които се появяват под влияние на ендокринната или нервната система.

И това може да се случи не само в младежките години, когато някак го приемаме за нормално, а и в по-късна възраст. В първия случай „виновни“ са половото съзряване и бурната хормонална промяна в организма. Акне и мазна кожа обаче могат да ви сполетят и по време на бременност, менопауза или при завишени нива на хормона тестостерон.

Мазната кожа изисква на първо място специфични козметични продукти, които да използвате както за почистване, така и за поддържане. Високата лична хигиена е втората стъпка в успешната стратегия. По този начин ще предотвратите запушването на порите и образуването на акне. Всяка сутрин и вечер е добре да измивате лицето със специален водоразтворим гел или пяна, а след това да довършите почистването на кожата с тоник или лосион, които не съдържат спирт. За да хидратирате кожата, използвайте лек крем, който да не запушва порите. През деня може да попивате излишния себум с еднократни матиращи кърпички. Имайте предвид, че не бива да прекалявате с грижите, тъй като предозирането може да провокира обратен ефект и да увеличи омазняването.

Възможни грешки

Твърде много почистващи продукти. Това е може би най-честата грешка, която правят хората с мазна кожа. Така няма да премахнете лъскавия ефект. По-добре използвайте малко, но точни продукти и в определено време, отколкото много и непрекъснато. Постоянното почистване например може да доведе до увеличаване на себума. Не прекалявайте и с маските, които имат изсушаващ ефект. Пилингът конкретно може да наруши естествения защитен слой и да доведе до възпаление, ако се употребява по-често от необходимото. Съдържанието на алкохол в състава на козметиката е също неподходящ вариант при такъв тип кожа. Затова – четете етикетите!

И забравете стискането на пъпките. Първо – изобщо не е красиво, и второ – следите от вашата намеса могат да останат за дълго време върху лицето и по начин, който категорично не желаете. Да не говорим, че така може да причините инфекция. И последно, с което е добре да се съобразявате, е храната. Ако сте с мазна кожа или склонна към акне, то по-добре се ограничавайте по отношение на някои храни. Сладките и тестените например увеличават секрецията на мастните жлези.

Тези рецепти за мазна кожа действат перфектно!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *