ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важно за артрозата – част 2

Част 1

Консумацията на плодове и зеленчуци намалява ли симптомите?

artroza-2Витамините и минералите от плодовете и зеленчуците са абсолютно необходими за здравето на костите изобщо. Калият възпрепятства загубата на калций, като неутрализира киселинността в организма, свързана със съвременния начин на хранене. Антиоксидантите (витамини А, С и Е, селен, каротеноиди, полифеноли…) преборват свободните радикали. Няма обаче научни доказателства за пряк ефект на плодовете и зеленчуците върху развитието на артрозата.

Влияе ли метаболитният синдром на болестта?

Холестеролът, триглицеридите, кръвното налягане, гликемията и резистентността към инсулина са метаболитни показатели, които могат да се превърнат в рискови фактори, ако стойностите им са извън нормите. Сигнал за тревога е когато обиколката на талията на жената надхвърля 90 см, а на мъжете – 100 см.

Витамин D има ли предпазна роля?

Витамин D играе основна роля в процеса на минерализиране на костите, но няма доказателства за влиянието му върху артрозата. Затова не е нужно да се приема допълнително, освен ако няма други причини, например наличие на остеопороза.

Движението облекчава ли болките?

Умерената физическа активност благоприятства производството на противовъзпалителни цитокини. Когато обаче движението е прекалено интензивно, се стига до обратен ефект. В моменти на кризи, бележещи бързо развитие на артрозата, ставите не бива да бъдат насилвани. Сред спортовете най-подходящи са колоездене и плуване, физическата активност никога не може да навреди, ако по време на движението човек не чувства болка.

Как се отразява стресът?

Само физическият стрес, дължащ се на микротравми, води до възпалителни процеси в ставите. Психическият стрес няма никакъв ефект върху тях. Артрозата обаче се придружава от една психическа отпадналост. 5-10% от болните от артроза страдат и от депресия.

Можем ли да се доверим на хранителните добавки?

Когато те са препоръчани от лекаря и идват от контролирани източници, няма проблеми с приема на хранителни добавки. Купувайте само от реномирани фирми, като ги проучите в интернет. Глюкозаминът и хондроитинът – комплексни молекули на хрущялната тъкан, се продават в различни опаковки от различни производители и не се знае каква е чистотата им.

Продължение …

6 много важни ползи от портокаловия сок!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *