ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се отървете от вредните си навици?

Най-лесно е като си намерите партньор, с който да преминете заедно през перипетиите. Ето доказателствата.

zaednoЧестно казано, всички отдавна сме наясно с това, че в компания с близък човек по-лесно се преодоляват трудностите, но когато науката се обоснове с точни цифри, мотивацията да се преборим с лошите навици е по-силна. Според изследователите от Лондонския университетски колеж, резултатите идват по-бързо, когато се опитвате заедно с партньора си да отслабнете, да се откажете от цигарите, да намалите вредните храни и да се движите повече.

С две думи – да минете на здравословен начин на живот.

В наблюдението, което провели учените, участвали 3722 двойки. Изследователите се интересували в каква степен подкрепата на половинката влияе на човека, който иска да стопи излишните килограми, да спре пушенето или да започне да спортува редовно. Оказало се, че има разлика в постигането на различните цели, както и в това кой е основният „играч“ в двойката, бореща се заедно с някой вреден навик – дали жената или мъжът.

Най-добри постижения се получават при отказа от цигарите – два пъти по-лесно е, когато го решат двамата едновременно, отколкото когато се опитват поотделно и в различни периоди от време. Ако жената предприеме мерки да спре да пуши, а мъжът й се присъедини към нея, като също остави цигарите, то половината представителки на нежния пол успяват да се отърват от вредния навик.

При двойките, в които мъжът е непушач по принцип, жената има подкрепата му на думи, но всъщност той не се лишава от нищо заедно с нея, тогава резултатите са изненадващи – едва 17% от дамите захвърлят цигарите. Най-слабо е постижението при двоики, в които мъжът продължава да пуши – само 8% от партньорките в подобни връзки отказват цигарите. Близки са ре¬зултатите и при обратните случаи – когато мъжът стартира доброто начинание и жената го подкрепя на практика, на думи или въобще не страда от проблема тютюнопушене.

Подобна е картината и при партньорите, които се опитват да стопят излишни килограми. При двойките, които едновременно променят начина си на хранене и движение, 36% от жените и 26% от мъжете успешно следват диетата и се справят с проблема наднормено тегло. В случаите, когато само единият от партньорите минава на здравословно хранене, а другият продължава да си хапва тестени и мазни храни, резултатите са далеч по-обезкуражаващи – едва 15% от жените и 10% от мъжете, които са били съответно двигателите на идеята в двойката, успели да отслабнат.

Най-показателни за благотворното включване на партньора борбата са резултатите при двойките, които се опитвали да се откажат от застоялия начин на живот и да започнат да спортуват. Когато ентусиазмът на единия палел другия, физическата активност се превърнала в част от всекидневието на 66% от жените и 67% от мъжете. Но в двойките, при които партньорите не се поддържали и не тренирали заедно, то само 24% от представителите на нежния пол и 26% от силния успели да се преборят с обездвижването и заседналия живот.

Как да ядете осем плодове и зеленчуци всеки ден?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *