ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нямате воля? Искате да бъдете по-здрави и по-слаби? Ето какво трябва да направите!

Волята не е нещо, което имаме. Тя е нещо, което се придобива

воля И това е научно доказано. Ето ви няколко ефективни съвета за каляване на волята, които ще ви помогнат да бъдете по-слаби и по-здрави.

Водете си дневник на изяденото

Ако човек си отбелязва какво яде, ще засили волята си. Почти никой не го прави, така че се иска воля да следиш изяденото в продължение на 2 седмици. Това те прави по-силен пред изкушенията.

Използвайте другата ръка

Много ефикасно коригиращо действие е да си служите с другата ръка. Мозъкът е така „окабелен“ с неврони, че едната ръка доминира и извършва повечето обичайни дейности. Ето защо се иска воля, за да извършите някоя от тях с другата ръка.

Като за начало нека да е само една дейност за не повече от час. Ако превишите времето, ще претоварите ненужно мускула на своята воля.

При друг тест учените карат участниците да коригират изказа си. Това включва не само да се въздържат от ругатни, но и да казват „здравей“, а не „здрасти“, „хайде“, а не „аре“ и т.н. Тук пак волята се намесва срещу инстинкта. Все едно е как коригирате речта си, важното е да постигнете трайна промяна на речевите си навици.

Като за начало изберете си кои изрази да промените. Например в продължение на 2 седмици се старайте да ги изговаряте цели, без контракции. Казвайте отчетливо „Добро утро“, а не „Добрутро“, „Ще се върна“, а не „Шсе върна“ и пр., докато сте на работното място.

Поставяйте си срокове

Помните как в учигшще не ви е стигало времето на контролно. Но като изключите разсейващите фактори, сте се справяли отлично. На същия принцип учените стигат до извода, че чрез самоналагане на крайни срокове за всяка работа се калява волята.

Като за начало изберете нещо от списъка със задачи за деня, което най-вероятно бихте отложили за друг ден. Поставете си срок да го свършите и се погрижете да го спазите. Участници в тест са правили това 2 седмици и не само са свършили разни дълго отлагани неща, но и са подобрили режима си на хранене и са се движили повече.

Следете харчовете си

Също както човек не си записва какво яде, той не следи и как харчи. Дори да не започнете да пестите, ще е тренировка за волята просто да следите къде и за какво отиват парите ви. С времето ще забележите, че се въздържате от ненужни разходи например за сладки неща.

Стискайте нещо с длан

Ще калите волята си, като стискате с длан нещо до изнемога. Ако сте го правили преди с гумена топка, знаете, че ръката започва да боли под лакътя. Тогава се иска воля да продължиш да стискаш. Правете го и с двете длани. Така ще станете по-упорити и при други трудни дейности.

Носете нещо изкушаващо

За да повишите способността си да казвате „не“, носете със себе си нещо, което ви изкушава. Например любимо лакомство. С тест е установено, че тези, които се удържат да не го изядат, са по-твърди и пред други изкушения в живота.

Последното упражнение изисква просто да обмисляте малките решения, които вземате. Човек понякога действа машинално.

Като за начало, щом се уловите в машинално действие, се запитайте защо го правите. Може да е например защо ядете кисело мляко, а не яйце на закуска или пък защо сипвате в кафето си тъкмо 2 лъжички захар. Така всеки път ще подобрявате самоконтрола си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *