ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение на астма и алергии с кортикостероиди и бронходилатори

Кортикостероиди: 

С РЕЦЕПТА (за вдишване) Aldecin; Easi-Breathe („Улеснено дишане“); Becodisk; Becotide; Beconase (беклометазон); Pulmicort (будезонид); Flixotide (флутиказон); Nasonex (мометазон); Alvesco (циклезонид)

С РЕЦЕПТА (с апарат за вдишване) Pulmicort Turbuhaler (будезонид); Flixotide

С РЕЦЕПТА (системни) Преднизолон (орално); хидрокортизон (инжекции) – може с рецепта по НЗОК

Стероидите са широкоспектърни противовъзпалителни медикаменти (което означава, че имат широк обсег на действие върху всички компоненти на възпалителния процес) и по този начин са полезни във всички случаи на астма и алергии, с изключение на най-слабо изразените. При астма се прилагат изброените по-долу видове стероидни медикаменти.

За вдишване

Тези лекарства трябва да се използват редовно при всички форми на заболяването, изключение на най-леките случаи. Може да отнеме един месец, в който се приемат ежедневни дози, преди да се забележи някаква промяна в симптомите и да се усети благотворното влияние на медикаментите. С времето може и да сте в състояние да намалите дозите, защото според проучвания при хората с лека степен на астма количествата, приемани дневно, могат да се намалят постепенно, без да се получава компромис с ефикасността на лекарството. Кортикостероидите за вдишване се предписват обикновено в помпичка с дозатор, помпичка за вдишване на суха пудра или уред с компресор за инхалиране.

Системни

Не е обичайно, но е възможно лекарят да ви предпише орално преднизолон за лечението на астма в краткосрочен план (до 7 дни), за да се избегне внезапен и силен пристъп, или дългосрочно (понякога за неопределено време), ако силно изявените симптоми продължават. Краткосрочното третиране със стероиди е безвредно (ако не се прибягва прекалено често до него) и е единствената терапия, която е в състояние да спре остър и силен пристъп. Инжекционният еквивалент на преднизолона – хидрокортизона, може да се използва с такава цел в болнична обстановка. Употребяван дълго време, той води до възможни странични ефекти като катаракта, глаукома, остеопороза и диабет – състояния, за които пациентите трябва да се наблюдават.

Бронходилатори

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (бета2-агонисти за вдишване с краткосрочно действие) Buto-asma; Ecosal Inhaler; Salamol; Salbutamol Inhaler;

Ventolin Inhaler (салбутамол); оксипреналин (Asthmopent)

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (бета2-агонисти за вдишване с пара с краткосрочно действие) Ventolin (салбутамол); Bricanyl (тербуталин)

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (бета2-агонисти за вдишване с дългосрочно действие) Serevent Inhaler; Serevent Diskus (салметерол); Foradil; Oxis Turbuhaler (формотерол)

Бронходилаторите отварят (и държат отворени) големите и малките дихателни пътища в белите дробове. Тези с краткосрочно действие (известни като медикаменти за спешни случаи) се използват, когато симптомите се влошават или човек е засегнат от астматичен пристъп. Препаратите с дългосрочно действие се употребяват ежедневно, за да предотвратят влошаването на заболяването.

Тези медикаменти обаче оказват минимален ефект върху възпалението, затова няма да доведат до дългосрочно облекчение, което е нужно за хроничните състояния. Освен това може и да не подействат, ако използвате други лекарства, главно бета-блокери, често назначавани за високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми. Затова споделете с лекаря си за всички приемани от вас

Хормоните могат да подобрят белодробната функция и астмата
Хормоните могат да подобрят белодробната функция и астмата

препарати. Ако страдате от диабет, сърдечносъдово заболяване, високо кръвно налягане, уголемена простата, хипертиреоидизъм или епилепсия, се посъветвайте с лекуващия лекар дали бронходилаторите са подходящи за вас. Те са много безопасни, но понякога имат странични ефекти, особено при прекомерна употреба – например причиняват тремор, гадене, тревожност и учестяват пулса.

Показателни проучвания

Хормоните са в състояние да подобрят белодробната функция и астмата

Според проучване, чиито резултати са публикувани през 2003 г., прогестеронът и естрогенът могат да подобрят белодробната функция и астмата при жените.

Изглежда, хормоните оказват влияние за укрепването на респираторните мускули и увеличават отпускането на бронхиалната гладка мускулатура, като намаляват стесняването на дихателните пътища. Те имат и противовъзпалителни свойства. Това би могло отчасти да обясни защо при някои жени се наблюдават периоди на увеличаващи се астматични пристъпи и те все по-често се хоспитализират поради проблема по време на предменструалната и менструалната фаза, когато нивата на тези два хормона са ниски. Това също вероятно обяснява защо при някои жени се наблюдава подобрена белодробна функция, когато приемат орални контрацептиви и са подложени на хормонозаместителна терапия.

Ако сте подвластни на ефектите от хормоналната цикличност, например ако страдате от предменструален синдром (ПМС), споделете с лекаря си. Той ще предложи такова лечение за астмата, което ще ви помогне да избегнете най-лошите пристъпи, като може да се предвиди и как заболяването ви ще се контролира по време на бременност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *