ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ползите от кафето – продължение

Част 1

Предпазва артериите

Кафето е и средство срещу лошия холестерол. Митът, че то уврежда сърцето и артериите, бе развенчан. Учените доказаха, че кафето е не само безвредно, а дори полезно за сърдечносъдовата система. Но само в малки дози. Тогава то има защитен ефект. По отношение на холестерола, ползите са в това, че то съдържа антиоксиданти като хлорогенна киселина, кафеена киселина и меланоидини. Те имат положителен ефект върху намаляването на производството на свободни радикали и лошия холестерол. При аритмия е по-добре да се пие безкофеиново кафе, препоръчват някои специалисти.

kafeto2Срещу главоболие

В този случай кафето може да бъде както полезно, така и вредно. Причината е, че води до пристрастяване. В малки дози кофеинът облекчава главоболието, мигрената и невралгиите, тъй като действа като аналгетик. Но трябва да изберете по-лек вариант – например шварц кафе, и да не прекалявате с количеството. Иначе се получава обратен ефект. Пиенето на твърде много кафе създава зависимост и когато решите да спрете рязко употребата му или по някаква причина да намалите количеството, може да получите реални симптоми на абстиненция. Този тип реакция не е задължителна, проявата е субективна и строго индивидуална. Засяга по-често жените, отколкото мъжете.

ПРОТИВОПОКАЗНО

Бременните и кърмачките е добре да се откажат временно от тази напитка. Както и онези, които имат определени заболявания, несъвместими с пиенето на кафе. В останалите случаи идеалната дневна доза зависи от физическото състояние. Максималното количество за един здрав човек на средна възраст е 250 мл за цял ден, разпределена в 3 приема. Внимавайте с безкофеиновото кафе! Безвредно е онова, на което извличането на кофеина е направено без използването на химични разтворители. Това трябва да бъде изписано на етикета.

Болки в стомаха?

Уви, кафето може да доведе до такова неразположение. Добрата новина е, че не причинява стомашни язви, каквото предубеждение съществуваше доскоро. Този мит бе развенчан от британски експерти. Това заболяване се причинява от бактерия, наречена Helicobacter Pylori, която няма нищо общо с кафето. Но е вярно, че ако страдате от повишена киселинност (особено причинена от гастрит или язва), кофеиновата напитка може да влоши положението, тъй като увеличава киселините в стомаха.

В този случай няма значение дали сте изпили една или повече чаши кафе. Решението на проблема е или да се откажете от кафето, или да го „подправяте“ обилно с мляко, което да смекчи дразнещия му ефект върху стените на стомаха.

 

Какво се случва, когато пиете кафе?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *