Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са ползите от кафето за здравето ни!

Кафето безспорно е една от най-популярните напитки, но доколко е полезно и крие ли рискове? За ползите е писано много пъти, за недостатъците – още повече. Безсъние, тахикардия, тревожност, киселини в стомаха… са все познати странични ефекти от кафето. Но не задължителни. Обикновено те се появяват, когато превишим дозата или при наличието на определени заболявания (като гастрит и язва например). Но има ситуации, когато то може да бъде полезно.

kafeto1Стимулира концентрацията

Кафето буквално събужда мозъка и го кара да работи активно. Затова се счита за незаменим помощник по време на изпити и в случаите, когато се налага да запомните или научите нещо в кратък срок. Причината за този ефект е в способността на кафето да стимулира когнитивната функция. Според най-новите изследвания, кофеинът стимулира преди всичко дългосрочната памет (консолидиране на спомени). Но всичко това е в сила, само когато не прекаляваме с тази напитка! Ако дозите са повече, се получава обратен ефект.

Мощен антиоксидант

Кафето разгражда свободните радикали, което е чудесен ефект за красотата и младостта. Истината е, че обичайната ни сутрешна чаша кафе ни осигурява и… антиоксиданти, които възпрепятстват производството на свободни радикали. Кафето е богато на хлорогенни киселини (до 250 мг в 100 мл напитка) и полифеноли, които имат антистареещ ефект и предпазват организма от дегенеративни заболявания като цяло. Този ефект се дължи не на кофеина – има го дори безкофеиновото кафе. Става дума за мощните антиоксидантни свойства на кафето на клетъчно ниво. В известен смисъл тези свойства го правят и добра превантивна мярка срещу някои видове рак, включително рак в областта на устната кухина и ларинкса.

Учудвате ли се? Дължи се на липолитичните качества на кофеина, които спомагат за намаляване на теглото. В действителност той провокира затопляне, което топи калориите по естествен начин. Неслучайно доста козметични продукти срещу целулит и мастни натрупвания съдържат и кофеин. Освен това чашата кафе притъпява и намалява апетита и глада. Но отново стигаме до предупреждението на специалистите, че кафето е полезно само в умерени дози. И чисто! А не с добавени мляко, мед или захар. Тогава то става калорично и вече няма слабеещ ефект. Ако искате да го използвате като редуциращо килограмите средство, то трябва да се примирите с горчивия му вкус.

Продължение …

Гледайте на кафе! Вижте какво означават фигурите!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *