Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-важните съвети за здрави стави – продължение

Част 1

Спортувайте редовно

stavite2Изберете упражнения с по-малко натоварване

Спортуването е полезно за ставите, но трябва да практикувате подходящия вид – например тичането по твърди повърхности може да нанесе вреда. По-добре карайте колело, плувайте, изберете йога, пилатес или тай чи.

Фокусирайте се върху фасцията

Фасцията е съединително-тъканна ципа, която обвива различни мускули или органи на тялото.

Тя има опорна функция, разграничава отделните мускули и мускулни групи. Ако не правите достатъчно стречинг упражнения, фасцията става по-стегната и болезнена, защото ограничава движенията на мускулите. Може да я отпуснете с ролер от пенеста материя (foam roller): поставете го под засегнатата зона и го търкаляйте напред-назад в продължение на 30 секунди или докато усетите леко затопляне и омекване на мястото. После продължете да действате върху друга болезнена точка.

Научете техниката на изпълнение

Дори да не обичате да тренирате във фитнеса, добре е да отидете няколко пъти и да направите упражненията с инструктор, за да ви покаже правилната техника на изпълнение. Иначе рискувате да си навредите, като претоварите ставите. В резултат идват болките и/или възпалението на травмираното място.

Носете подходящи обувки

Ако спортните ви обувки не ви осигуряват достатъчно поддръжка – не само на глезените, коленете, бедрата и таза, но и на гърба, скоро ставите ви ще се „обадят“. Прекалената поддръжка също не е полезна, защото стъпалата и глезените отслабват и по-лесно стават жертва на навяхвания и претоварване. Избирайте спортни обувки, които да са стабилни, но да не ограничават прекомерно движенията на крака. Ходенето и тичането боси по трева или по пясъка на плажа например е идеална тренировка, която поддържа естествената мускулатура силна и гъвкава.

Правете стречинг упражнения всеки ден

Те поддържат ставите ви „смазани“ и осигуряват на костите, сухожилията и ставните връзки добро кръвоснабдяване и хранене. Стречингът е най-достъпната и лесна тренировка – просто със ставането от леглото отворете прозореца и протегнете ръцете си нагоре колкото е възможно по-високо. Задръжте така 30 секунди и повторете 1-2 пъти.

 

2 коктейла за младост, здрави кости и очи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *