Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето най-важните съвети за здрави стави!

Болките в коленете, бедрата и таза се появяват с напредването на възрастта поради износването на костната система. Ето какво да направите, за да ги облекчите и да спрете влошаването на състоянието си.

stavite1Увеличете продуктите, богати на Омега-3 мастни киселини

Ставите ви понякога се нуждаят от смазване така, както скърцащите панти на вратата. За целта включете в менюто си повече храни, съдържащи Омега-3 мастни киселини: мазни риби (сьомга, сардина, скумрия, пъстърва) или бобови растения и орехи, ако не обичате много риба.

Хапвайте повече алкални храни

Това са зеленчуци и плодове с ниска киселинност. Те са изключително полезни, тъй като неутрализират киселините, натрупани в тялото, и така балансират нивото на pH в него. Сред алкалните храни са: аспержи, маруля, лук, карфиол, грах, червено зеле, моркови, лимон, лайм, авокадо, домати, ревен и грейпфрут. Някои ядки, семена и зърна също са нискокиселинни: бадеми, тиквено семе, слънчоглед, сусам и леща. Маслата, които имат алкален ефект, са лененото, конопеното, кокосовото, както и зехтинът и маслото от авокадо и иглика.

Осигурете си достатъчно калций

Необходими са ни около 700 микрограма (mcg) калций на ден, за да имаме здрави кости. Богати на този елемент са млечните продукти, зелените листни зеленчуци (броколи, различни видове зеле) и рибата (консервирана сардина например, защото можем да схрускаме лесно и костиците).

Засилете приема на витамин D

Основната функция на витамин D е да помогне на организма да усвои приетия с храната калций. Най-добрият източник на този витамин е слънцето, но невинаги имаме възможност да се радваме на неговите ласки. Можем да си помогнем с храни с добавени витамин D и калций – например зърнени закуски (проверявайте обаче дали не са и с добавена захар, което не е за препоръчване), както и маргарин. Поднесете два пъти в седмицата и ястия с мазни риби и яйца. Дневната доза за витамин D е 10 mсg, а ако сте над 65 години – 15 mсg. Едно варено яйце например ще ви достави 1,1 mсg, 100 г сьомга – 8,7 mсg, 140 г пъстърва на грил – 14,1 mсg.

Продължение …

 

Бръчките -признак на слаби кости

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *