ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви медикаменти препоръчват лекарите при алергия?

Това са едни от най-често препоръчваните от лекари медикаменти при алергия: 

Натриев кромогликат – спрей

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (спрей за нос)

Търговски наименования: Rynacrom (2%), Intal, Cusicrom, Cromogen Inhaler, Cromogen Easi-Breathe

Вместо да лекува симптомите от алергичния пристъп, този назален спрей, който се купува само с рецепта, спира пристъпите посредством блокиране на освобождаването на химически вещества като хистамин от мастоцитите и по този начин се проявява като противовъзпалителен агент. Ако се използва според предписанията, има незначителни странични ефекти и доста помага на страдащи от алергии. Натриевият кромогликат е най-ефикасен, ако започне да се прилага от две до четири седмици преди да бъдете изложени на действието на алергени. Но може да отнеме до три седмици преди да почувствате пълното му положително въздействие, а и лекарството не е ефикасно за всички случаи. Друг проблем е, че спреят трябва да се ползва до четири пъти дневно. Понякога се препоръчва и за деца, но в случаите, когато не става въпрос за леко изразени алергии, се предпочитат локални назални стероиди.

Ако човек е силно алергичен, хубаво е да носи със себе си адреналин за спешни случаи
Ако човек е силно алергичен, хубаво е да носи със себе си адреналин за спешни случаи

Кромогликатът и недокромилът (подобно активно вещество) са ефикасни и за очни алергии, но ефектът им е доста краткотраен, затова, подобно на спрея за нос, трябва да се прилагат често. Капките за очи се продават само по лекарско предписание и включват натриев кромогликат (генеричен), Bicromat, Cusicrom. Капките за очи с антихистамин са с по-дълготраен ефект и са предпочитани, защото ги смятат за по-ефикасни.

Солен разтвор – спрей за нос

Солената вода е в състояние да облекчи запушения нос и хремата. Продава се без рецепта в аптеките (риномер, диснемар, стеримар). А можете и да си я направите, като сложите 1 / 2 чаена лъжичка и щипка сода бикарбонат в чаша хладка вода. С капкомер прилагайте по няколко пъти на ден в носа, след което издухвайте силно и старателно.

Медикаменти за спешни случаи

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (с инжекция) Адреналин

ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (с инхалатор) Вентолин (салбутамол)

Страдащите от обострени алергии познават предимствата на адреналина, който се прилага под формата на инжекции в случай на силен алергичен пристъп или при анафилактичен шок. Ако човек е силно алергичен, особено към ужилвания от насекоми и към някои храни, трябва да си носи по всяко време адреналин като средство при спешни случаи. Освен това е необходимо да има винаги у себе си и списък с приеманите в момента медикаменти, както и такива, които лекарят е препоръчал в случай на анафилактичен шок, списък със симптомите по време на такъв шок, писмен план за лечение, предназначен за медиците, както и името и телефона на лекуващия лекар. Добре е да носи и специална гривна, особено ако в случай на пристъп не е в състояние да говори. Страдащите от астма реагират особено остро по време на анафилактичен шок. Ето защо лекарят може да им препоръча да носят със себе си инхалатор със салбутамол, който се използва и неколкократно, ако получат стягане в гърдите вследствие на анафилактична реакция. Ако разполагате с инхалатор, може да използвате салбутамол за инхалации, но това се налага само при определени случаи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *