ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имунотерапия – дългосрочно лечение на алергии

Идеята да ви бият инжекции веднъж или два пъти седмично в продължение на шест месеца или дори по-дълго вероятно не е много привлекателна. Но какво ще кажете, ако това ви помогне да се наслаждавате на пролетта, без да се боите от алергични пристъпи? Внезапно изборът на курс за лечение чрез инжекции не изглежда толкова зле, нали?

Прилагането на инжекции против алергия, наречено имунотерапия, е разработено в болница „Сейнт Мери“ в Лондон през 1911 г. Това е единственото лечение, което ограничава симптомите за дълъг период от време, а не ги облекчава само за няколко часа. Имунотерапията работи подобно на ваксините, въпреки че се прилага многократно за дълъг период от време. Всяка следваща инжекция съдържа малко повече от веществото, към което сте алергични. И в крайна сметка организмът ви става нечувствителен към алергена, като намалява IgE реакцията към него чрез блокиране на IgE антителата и минимализиране на въздействието им. По този начин, когато в бъдеще влезете в контакт с алергена, ще имате намалена или съвсем незначителна реакция към него или доста по-малко симптоми.

Имунотерапията може да предотврати развитието на нови алергии и астма
Имунотерапията може да предотврати развитието на нови алергии и астма при деца, които страдат от алергичен ринит

Съществуват доказателства, че терапията е ефикасна. Специалистите са анализирали 24 проучвания, включващи над 900 страдащи от астма, които са имали и документирани алергии. Оказало се, че инжекциите против алергия били полезни при алергична астма в 71% от случаите, при което се проявявали по-малко симптоми, намаляло възпалението на белите дробове и нуждата от лекарства. Като цяло тези изследвания открили, че имунотерапията е в състояние да ограничи кихането и хриповете при алергичния ринит с 80%, а нуждата от лекарства против алергия – с 88%.

Някои проучвания предполагат също, че имунотерапията може да предотврати развитието на нови алергии и астма при деца, страдащи от алергичен ринит. А според изследване, чиито резултати били представени през 2000 г., алергенната имунотерапия за три години значително подобрила качеството на живот на пациентите и намалила нуждата им от посещения при лекаря.

И докато имунотерапията е приета с ентусиазъм като лечение по избор на алергичен ринит и астма в САЩ и части от Европа, тя не се прилага при астма във Великобритания. През 1986 г. практикуването на имунотерапия е практически спряно след публикация на доклад от Комитета по безопасност на лекарствата (CSM) в „Британски медицински журнал“, който цитира 26 случая на смърт поради анафилактичен шок за период от 30 години. Тези инциденти са били следствие от неправилно прилагане на процедурата за лечение на неконтролирана астма.

Две десетилетия след публикуването на доклада имунотерапията все още не се препоръчва за лечението на астма във Великобритания, защото липсват достатъчно доказателства, че процедурата е по-ефикасна в сравнение със стандартното лечение на астма и съществуват данни, че при пациенти с неправилно контролирано заболяване могат да се проявят реакции с фатален изход. Освен това имунотерапията не се прилага и при лечението на ринит с неалергичен произход, атопичен дерматит, хронична уртикария или свръхчувствителност към определена храна. Но се практикува повсеместно и с успех за третиране на пациенти с остро изразена сенна хрема или алергия към алергени като животински пърхот или акари в домашния прах, които не се поддават на стандартното лечение с локални назални стероиди и антихистамини. Терапията се препоръчва и при алергия вследствие на ужилване от пчели и оси.

И все пак тя невинаги е подходяща за пациенти с подобни алергии. На първо място много хора имат непоносимост към инжекции. Лечението е доста интензивно и отнема повече време, отколкото да се погълне една таблетка. При нормалния курс на имунотерапия обикновено се прилага една инжекция на седмица през първите 8-12 седмици, след което следват инжекции на всеки 4-6 седмици за общо три години в зависимост от природата на съответния алерген.

Имунотерапията трябва да се наблюдава от опитен консултант алерголог. За да може да се лекуват и евентуалните странични ефекти, пациентите са длъжни да останат в клиниката поне 60 минути след инжекцията. След завършване на курса симптомите остават под контрол за няколко години. Ако отново се проявят, може да ви е необходим друг курс на лечение. При имунотерапията е възможно да се появят два вида странични реакции.

Локални реакции

Може да забележите известен оток на мястото на инжекцията. В такъв случай вземете орално антихистамин и направете компреси с лед. Уведомете лекаря си, за да промени дозата следващия път.

Систематични реакции

Този тип реакции са по-рядко срещани. Те може да са леки, изразяващи се в кихане, запушване на носа или обриви. В тези случаи симптомите бързо се повлияват от медикаменти като антихистамини. Понякога обаче се проявяват по-сериозни реакции като анафилактичен шок. По принцип човек реагира от 20 до 60 минути след инжекцията и именно затова е необходимо пациентът да остане поне за час след това в клиниката. И все пак е възможно и по-късно да се проявят реакции, затова следете за симптоми.

Скорошен доклад, базиран на 79 593 имунотерапевтични прилагания на инжекции за период от 10 години, показва, че случаите със странични реакции са по-малко от 0,2 на 1%. Освен това болшинството са били съвсем леки и бързо са се повлиявали от незабавното лечение. По време на проучването не е имало смъртни случаи.

Животоспасяваща гривна

Ако страдате от силна алергия, трябва винаги да имате у себе си средства за спешни случаи при анафилактична реакция. Освен това, ако има вероятност да не сте в състояние да комуникирате по време на пристъп, помислете дали да не се снабдите със специална гривна или верижка за врата, на която да са записани състоянието ви и жизненоважни подробности, ЕГН и други данни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *