ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се храним с повече плодове и зеленчуци?

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни и необходими за здравето. Невинаги обаче успяваме да си ги осигурим в достатъчни количества. А няма да е трудно, ако малко коригираме навиците си…

fruits-and-vegetablesЗапочваме деня с плод

Киви, портокал или ябълка – няма значение на кой плод ще се спрем. Той ще ни осигури свежо начало на деня. В неделя пък може да приготвим смути за цялото семейство.

Зареждаме фризера със замразени плодове и зеленчуци

Лесно се намират замразени плодове и зеленчуци. Те не са много скъпи и позволяват да консумираме продукти от всички сезони. Внимателно трябва да се четат етикетите и да ги избираме без добавени подправки или мазнини.

Всяка вечер супа

Супата хидратира и доставя минерални соли. Може да се приготвя само два пъти седмично, но в по-голямо количество, така че да има за всяка вечер. Всички зеленчуци са подходящи за супа.

Връщаме се към традиционните ястия

Яхниите на нашите баби са богати на зеленчуци. Едно такова ястие е балансирано и доставя всичко, от което се нуждаем. С него успешно можем да заменим пържолата и печеното пиле.

Винаги има салата в хладилника

За вечно бързащите хора предварително измитите и продавани във вакуум салати са едно отлично разрешение. Остава само да бъдат подправени!

Плодовете може да са и печени във фурната

Някои плодове – ябълка, круша, ананас, са още по-вкусни, когато са печени. Сервират се с леко подсладена извара и се превръщат в прекрасен десерт, дори за гости.

Комбинираме различни зеленчуци

Колкото по-цветна е чинията, толкова по-добър е апетитът. Комбинацията от червени, зелени и жълти зеленчуци е привлекателна и ни насърчава да хапнем по-голямо количество.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДНА ПОРЦИЯ ПЛОДОВЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЧУЦИ?

Специалистите препоръчват по 5 порции плодове и зеленчуци дневно.

  • 1 порция плодове съдържа 7-9 г глюциди, което се равнява на 1 киви или 2 мандарина, половин банан или 2 сушени кайсии, половин манго или половин печена ябълка.
  • 1 порция зеленчуци съдържа 3-6 г глюциди, което се равнява на 100 г зелен фасул, зелена салата, зеле.
  • ряпа, спанак или гъби, на 80 г моркови или тиква, на 50 г грах или червено цвекло, както и на 125 мл зеленчукова супа.

 

 

Това не е боклук! 6 начина да използвате целите плодове и зеленчуци

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *