Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опознайте храносмилателната си система – част 2

Част 1

Какво съдържа хранителната каша?

Различните хранителни вещества в смляната храна, наподобяваща каша, се обработват по различен начин. На някои от тях е нужно много повече време, за да преминат през храносмилателната система.

hranosmilane-2Протеините са гигантски молекули,които се усвояват по-бавно. Необходимо е участието на цялата храносмилателна верига и това може да отнеме няколко часа. С това се обяснява усещането за ситост, което предизвикват храните, богати на протеини – месо, зърнени и бобови храни, орехи, яйца. Затова и протеините са добре дошли за всяка диета. Трябва да се знае обаче, че по-дългото им усвояване изморява храносмилателния тракт.

Липидите, отхвърляни от много жени като вредни за линията, всъщност имат забележителни полезни качества.

Те са мощен източник на енергия. Техните молекули също са големи. Усвояват се чрез стените на тънките черва, след което попадат в лимфата, накрая кръвта ги складира като хранителни запаси. Именно запасите не бива да стават прекалено много. Най-важното е консумацията на липиди да съответства на енергийния разход на организма.

Мазнините не заслужават лошата си репутация, но много зависи и от това кои от тях избираме с предимство. Есенциалните мастни киселини са основният структурен елемент на клетъчните мембрани и без тях нарастването и делението на клетките е невъзможно. Те възстановяват енергията в организма, помагат за храносмилането, пренасят хранителните вещества в клетките и допринасят за поддържането на хормоналния баланс.

Витамините, без които също не можем, влияят пряко върху здравословното ни състояние. Те се съдържат в най- голямо количество в пресните плодове и зеленчуци, чиято консумация трябва да е оптимална – нито прекалена, нито минимална, за да не се стигне до стомашни неразположения.

Кои са най-честите проблеми на храносмилането?

Кой може да се похвали, че никога не е страдал от парене в стомаха, болезнени чревни спазми, гадене, повръщане, аерофагия, подуване на корема? Ако добавим запека и сто- машното разстройство, става ясно, че неразположенията на храносмилателната система са многобройни и изключително често срещани. Обикновено те се дължат на преяждане, алергия или на истински болести като гастроентерита и стомашната язва. Около 40% от възрастното население страда от подуване на корема и гастроезофагиална рефлуксна болест. Не са малко и тези, които познават симптомите на чернодробната криза.

Безпокойството и страховете също могат до доведат до стомашни неразположения както при възрастните, така и при децата. В много случаи стресът предизвиква често повтарящи се колити и прословутия синдром на раздразненото черво, който се характеризира с многобройни, неприятни симптоми.

ВНИМАНИЕ

Симптоми, които не бива да пренебрегваме

Самолечението може да помогне в многобройни случаи на „текущите“ храносмилателни проблеми. Не пренебрегвайте обаче симптомите, които са необичайни:

  • Наличие на кръв в изпражненията или когато повръщате.
  • Силните болки в корема, които могат да говорят за апандисит с риск от перитонит, ако не се реагира бързо.
  • Трудности за преглъщане или болки в гърлото при преглъщане.
  • Загуба или натрупване на много килограми телесно тегло.
  • Жълто оцветяване на очите, което може да е сигнал за чернодробно заболяване.
  • Неразположение след връщане от далечно пътуване или след прием на лекарство.
  • Висока температура, която съпровожда храносмилателен проблем.

Продължение …

 

5 сутрешни ритуали, които здравите хора правят всеки ден

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *