ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важно за храносмилателната ни система!

Кои са нейните органи и функции, болестите, от които страда, начините за поддържането й в добра форма, научете сега.

hranosmilatelnaХраносмилателните проблеми са част от ежедневието на много хора. Системата, която преработва храната в човешкия организъм, е сложна и изключително ефикасна „машина”, но се случва понякога нещо да попречи на работата й – например прекалено обилното или еднообразно хранене.

Как функционира храносмилателната система?

Всичко започва в устната кухина със зъбите и слюнката, без да забравяме устните, които улесняват работата на другите органи: фарингс, хранопровод, стомах, черен дроб, жлъчка, панкреас, тънки черва, дебело черво, ректум и анус. Всичко това представлява перфектно организирана храносмилателна верига, дълга общо около 8 метра, и всички елементи в нея са еднакво важни. Органите й са покрити с лигавица, която позволява абсорбцията на хранителните елементи.

Целта на храносмилателната система е да достави на организма енергията, която се съдържа в храната. Процесът е химически – сдъвканите хранителни вещества се превръщат в големи молекули, после размерът им намалява в хода на храносмилането, за да бъдат сведени до размер, който позволява транспортирането им от кръвта из цялото тяло. Това, което организмът „смята” за ненужно или вредно, се изхвърля с изпражненията.

Централна роля играе стомахът. Той получава храната през хранопровода. Стомахът е мускул, който се съкращава, за да смели храната с помощта на стомашните сокове. Така тя се превръща в нещо като течна каша и преминава в тънките черва. Тяхната задача е да превърнат протеините в аминокиселини, глюцидите в глюкоза и липидите в мастни киселини и глицерол. Аминокиселините и глюкозата след това преминават в кръвта, а мастните киселини в лимфата.

Черният дроб и панкреасът също участват в храносмилателния процес, като отделят секрет, който се предава в червата чрез жлъчния мехур. Черният дроб има задачата да прочиства хранителните вещества и да извлича от тях токсините. Панкреасът секретира един от най-важните ензими, който улеснява храносмилането в тънките черва. Консумацията на алкохол принуждава тези два органа да работят по необичаен за тях начин, за да се справят с повишеното количество токсини.

Храносмилателният процес е автоматичен и не зависи от волята на човека, ако не броим първоначалното намерение да се погълне храна. Той е невъзможен без участието на храносмилателните сокове. Първият в хронологичен ред е слюнката. Следват стомашните сокове, които са много киселинни и атакуват само храната, но не и стените на стомаха, предпазени от лигавицата. Ако тя пострада по някаква причина и не може да изпълнява функцията си, стомашните сокове могат да предизвикат болезнена язва, която трябва навреме да се лекува, за да се избегне рискът от превръщането й в раково образувание. Секретите на черния дроб, жлъчката и панкреаса довършват процеса в тънките черва. Панкреасът отделя секретин, особено богат на бикарбонат.

Продължение …

 

 

Вижте тези интересни митове и факти за газираните напитки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *