Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезна програма за хранене при астма и алергии

Вече сигурно сте осъзнали, че правилното хранене при астмата и алергиите е равносилно на следването на здравословен и балансиран хранителен режим. Програмата за хранене по принцип се отнася за избора на приемливи порции пълнозърнести продукти, белтъчини от нетлъсто месо, плодове и зеленчуци. Основната добавка към стандартното здравословно меню е наблягането на пробиотици, както и на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини.

Програмата е разделена на три части: почистване на хладилника и кухненския шкаф, запасяване с нови продукти. Но съществува още нещо, с което ще трябва да се справите, преди да започнете.

Вероятно не сте сами в дома си и се храните с други хора. Вие и останалите членове на семейството трябва да решите дали ще преминете към здравословно хранене индивидуално или това ще се отнася за всички. Не правете предположения. Просто го обсъдете. При първата възможност, когато сте се събрали около масата, се опитайте да обясните колко е важно това за вас. Споделете, че опитът ви за промяна на хранителните навици е част от борбата срещу алергиите или астмата и (ако е необходимо) излишните килограми. Опишете какво означава това – по-малко вредни храни, повече зеленчуци и т. н. И най-важното – поканете и другите от семейството да се присъединят към личния ви кръстоносен поход.

След като постигнете някакво решение, вземете мерките, които следват – само за вас или за цялото домакинство.

1. Почистете кухнята

Пригответе кош за отпадъци, застлан с плътна торба, за да изхвърлите ненужните храни. Можете да раздадете неотворените консерви и пакети. Започнете с килера и после преминете към хладилника и фризера. Отървете се или раздайте следното:
– Полуфабрикати с високо съдържание на сол, включително супи и ястия в консерви, полуготови ястия с ориз, замразени зеленчуци в сос и т. н. Проверявайте етикетите за съдържанието на сол или натрий.
– Пакетирани снаксове или сладки
Те включват бисквити, картофен чипс, сладки, крекери със сирене и други подобни храни.
– Всичко, което сте държали в хладилника, фризера или килера повече от шест месеца. Не правете изключения.
– Бял хляб и всички тестени изделия от бяло или рафинирано брашно.
– Маргарин – Той съдържа трансмазнини.
– Големи опаковки с растително масло
Използвайте основно зехтин за готвене, като слагате слънчогледово олио само в тези рецепти, за които то е задължително.
– Газирани и други подсладени напитки като бутилирани сокове и студен чай.
Когато приключите с основното сортиране, изхвърлете продуктите в контейнера на улицата. Сложете торба с неотворени продукти в багажника на автомобила си. Планирайте час-два за почистване на килера и хладилника, след като вече сте се отървали от ненужните провизии.

2. Отидете на пазар

Време е да запълните пространството, което сте освободили. Това е възможност не само да се запасите със здравословни продукти, но да започнете да полагате усилия за планиране на менюто си. Преди да излезете на пазар, вземете лист и химикалка и отговорете на следните въпроси:

За какъв период от време ще пазарувате? Вземайте храни с белтъчини от нетлъсто месо и поне един вид зеленчук за вечеря.
Какви сурови зеленчуци ще допаднат на всички в семейството ви? Един полезен трик за здравословно хранене е да слагате на масата по едно плато с тях при всеки повод. Запасете се с краставици, моркови, чушки, целина и домати. Добавете и купичка нискокалоричен сос за топене и ще се изненадате колко бързо изчезват морковените пръчици и ивиците чушки.

Здравословна салата с домати
Здравословна салата с домати

Ако всеки в дома ви консумира до пет порции плодове дневно, предвидете колко ябълки, банани или други плодове трябва да купите. Не забравяйте и цитрусите, които са ценен източник на антиоксидантния витамин С.

Ако сте забранили нездравословните храни в дома си, но всички прегладняват към 18 часа, какво ще им предложите? Запомнете – похапването между храненията е здравословно – проблемът възниква когато разполагате единствено с нездравословни закуски. Затова купете полезни (нискокалорични и с ниско съдържание на захар) зърнени десерти, допълнително плодове или кофички нискомаслено кисело мляко.

Списъкът за пазаруване

ХРАНИ ЗА ГОТВЕНЕ

– Прясна сьомга (количество за една вечеря)
– Скумрия или друг вид тлъста риба като риба меч, прясна риба тон или херинга (количество за една вечеря)
– Пет различни вида зеленчуци за готвене (два от които да са зеленолистни)
– Пет различни вида зеленчуци за консумация в сурово състояние
– Зелени салати
– Пълнозърнест хляб

ПРОДУКТИ ЗА КИЛЕРА

– Зехтин
– Риба тон в консерви
– Аншоа
– Сушени плодове
– Лук
– Чесън
– Сух и консервиран боб
– Черен или зелен чай
– Супи с ниско съдържание на натрий, сосове и други полуготови или консервирани храни
– Бутилка червено вино

ПРОДУКТИ ЗА ХЛАДИЛНИКА

– Шест различни вида плодове (включително ябълки)
– Кисело мляко с жива култура (с всякакъв вкус)
– Пликчета замразени зеленчуци
– Пликчета замразени скариди (ако никой от вас не е алергичен към морски дарове)
– Полуобезмаслено или друго нискомаслено прясно мляко
– Краве масло

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *