ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първа помощ при спортна травма и изгаряне

СПОРТНА ТРАВМА – действайте внимателно

sportna travmaПри удар и голям хематом намажете мястото с крем от арника или наложете лед, поставен в платнена кърпа, за да се избегне прекия контакт с кожата. Ако хематомът се намира в коремната област, поставете пострадалия в легнало положение и повикайте бърза помощ – няколко минути след удара може да се появи вътрешен кръвоизлив. При счупване спешният екип ще транспортира човека при най-добрите възможни условия, което вие няма да може да направите с вашата кола или с такси.

Изкълчванията са чести по време на тенис, бягане, излет в планината или игра на футбол. Те предизвикват незабавно подуване при ставата. Накарайте пострадалия да остане неподвижен. Ако има възможност, поставете лед на навяхнатото място – той има временен обезболяващ ефект. Обездвижете ставата с две летвички и бинт или скоч.

 

ИЗГАРЯНЕ – нужна е вода

Изгарянето е сериозно, ако по кожата на пострадалия се появят мехурчета върху площ, по-голяма от половината му длан. Освен разпространението на изгарянето, важна е и неговата дълбочина в тъканите, която може да бъде повече от нормалната дори при слънчево изгаряне. Обратно на това, което обикновено мислим, болката не е тревожен сигнал, напротив! Когато няма болка, е възможно да са засегнати нервите. Някои зони са особено критични – например, ако изгарянето е засегнало лицето, има риск от респираторни усложнения. Във всички случаи имате нужда от вода, за да помогнете. Пръскайте изгореното място с вода на стайна температура в продължение на десетина минути, докато чакате бърза помощ. Не използвайте нищо друго, особено масло или друга мазнина – това е много опасно! Можете да намажете само с Дефламол, който е много ефикасен мехлем. И по-леките изгаряния трябва да бъдат следени отблизо. Ако се появи червенина, подуване, температура или пък раната се инфектира, е нужна намесата на лекар.

 

Как да се спасим от мускулната треска?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *