Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Първа помощ при инфаркт или порязване

Какво да правим при инфаркт?

СИМПТОМИТЕ – човекът не проявява никакви реакции, гърдите и стомахът му не се повдигат.

РИСКЪТ – при спиране на сърцето с всеки изминал час шансовете да се избегне фаталният изход намаляват със 7-10%.

КАКВО Е НУЖНО ДА СЕ НАПРАВИ?

Ако се намирате на публично място, опитайте се бързо да намерите автоматичен дефибрилатор и следвайте описаните по него инструкции. Електрическият шок ще помогне на сърцето да заработи отново. Ако няма дефибрилатор, пристъпете към ръчен масаж, докато дойде бърза помощ. Поставете длан върху гръдната кост, другата длан сложете отгоре и натискайте с максимална сила в ритъм, наподобяващ сърдечния.

poriazvaneДЪЛБОКО ПОРЯЗВАНЕ – риск от кръвоизлив

Това е най-честата домашна злополука – порязване с нож, трион и други опасни вещи. Порязването се смята за тежко и опасно, когато е голямо по дължина или е дълбоко, кърви обилно, засяга стомашната област, гърдите, окото, лицето, шията или ръката, или пък се намира близо до ставна връзка. Ако е засегната областта на корема или гърдите, поставете пострадалия в полулегнало положение, накарайте го да затвори очи или да гледа към тавана и не вадете чуждите тела, евентуално попаднали в раната. Няма нужда да притис-кате мястото, ако кървенето не е голямо. В обратния случай сложете пострадалия да легне по гръб и сложете стягащ стерилен компрес върху раната. Не се опитвайте да я дезинфектирате – с това ще се заеме лекарят, след като отстрани попадналите в нея частици и нечистотии. Не давайте на човека да яде, защото може да се наложи операция с упойка. По-малките порязвания можете да почистите със сапун и течаща вода. Следете все пак да не се инфектира. Попитайте пострадалия дали е ваксиниран срещу тетанус (повторни ваксинации се правят на всеки 10 години при възрастните и на всеки 5 години при децата), за да можете да информирате лекаря.

 

 

Бърза помощ при болки в кръста и гърба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *