Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храните лекарства за кости и стави – част 4

Част 1, част 2, част 3

Здравето на скелета зависи от достатъчния прием на калций и витамин D, особено след менопаузата, когато загубата на костно вещество се ускорява. Калций си набавяме чрез храната. Витамин D се съдържа в много малки количества в някои продукти, затова основният източник са ултравиолетовите лъчи, благодарение на които той се образува в кожата. Понякога се налага допълнителен прием под формата на капки или ампули. Що се отнася до ставите, теориите за вредата от киселинообразуващите животински продукти, включително млечните, не намират никакви научни доказателства и могат по-скоро да подведат към неправилно хранене.

hrani-kostiБРОКОЛИ И ЗЕЛЕ – ПОЛЕЗНИ ЗА ХРУЩЯЛНАТА ТЪКАН

Британско изследване от 2013 година показва, че опитни мишки, хранени с продукти, богати на сулфорафани – молекули, съдържащи се в кръстоцветните растения, имат по-здрави хрущяли и при тях рискът от развитие на артроза е по-малък. Предпазната роля на сулфорафаните се дължи на тяхното свойство да възпират дейността на ензимите, които причиняват разрушаването на хрущялите.

КИСЕЛО МЛЯКО ЗА СТАВИТЕ

Пробиотиците, които се съдържат във ферментиралото мляко, имат противовъзпалително действие в случай на ревматизъм и възпират развитието на ревматоидния полиартрит. Изследванията продължават, но вече има сериозни доказателства за предпазната им роля при подобни заболявания.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ СРЕЩУ ОСТЕОПОРОЗАТА

Въпреки полемиките, Световната здравна организация препоръчва консумацията на три млечни продукта дневно – прясно и кисело мляко, си-рене. Те са най-добрият източник на калций. На второ място са някои видове минерална вода, богати на калций. След това се класират плодовете, зеленчуците и бобовите растения. Без тези храни в менюто би било много трудно да се набавят 12 000 милиграма калций – количеството, нужно на жените над 50-годишна възраст.

И за очите

Цветните плодове и зеленчуци съдържат пигменти, след които лутеин и зеаксантин, нужни за здравето на макулата на окото. Пресните растителни храни съдържат и много витамин С, който осигурява прозрачността на окото и пази от катаракта. Макулната дегенерация, свързана с възрастта, се повлиява благоприятно от жълтъка на яйцето.

Продължение …

 

Топ 12 на зелените листни зеленчуци и какво лекуват

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *