Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Огромните плюсове на средиземноморската диета

Обикновено се заблуждаваме, че по време на диета трябва да елиминираме от дневното си меню макаронените изделия, хляба и сладките неща. Жените, които живеят в средиземноморските области обичат тези храни и въпреки това са красиви и стройни. Вземете за пример актрисите Пенелопе Круз или София Лорен. Последната, дори вече на достолепна възраст, все още е в страхотна форма и с тяло, което може да събуди завист у мнозина млади. Да не говорим за това, че според най-новите изследвания хората, които са почитатели на средиземноморския начин на хранене, не страдат от запек и са по-слабо застрашени да се разболеят от Алцхаймер в напреднала възраст – вероятността това да се случи е с 68 % по-малка, отколкото при останалите.

Предприемайки средиземноморската диета, е добре да спазвате няколко правила, които ще допринесат за по-лесното сваляне на излишните килограми.

1. Концентрирайте се само върху храненето!

Здравословното отслабване е възможно със средиземноморска диета
Здравословното отслабване е възможно със средиземноморска диета

По време на хранене не гледайте телевизия и не четете вестник. Не яжте и докато работите на бюрото си, защото всичко това отвлича вниманието от самото хранене и така,без да се усетите, поглъщате по-голямо количество храна.

2. Наслаждавайте се на храната с всеки сетивен орган!

Направете храненето по-специално събитие, превърнете го в празник! Не се нахвърляйте веднага върху храната в чинията пред вас. А отделете време да се насладите на цветовете и формите. Погледайте я с възхита, вземете си малка хапка и бавно опитайте вкуса й.

3. Дъвчете минимум тридесет пъти!

Когато се храните, отделяйте достатъчно време за това. Правете го бавно, с наслада, без да бързате. Сдъвкването на храната е много важна част от здравословното и диетично хранене, защото колкото по-бавно се храните, толкова по-малко количество храна поглъщате. За да стигне до мозъка сигналът за ситост, са нужни около 40 минути, пише в. „Телеграф“.

4. Използвайте зехтин по-често!

Зехтинът, въпреки че е мазнина, не води до мастни натрупвания в организма. А от гледна точка на здравето ни е много важно да предпочетем тази растителна мазнина. Зехтинът съдържа хранителни съставки, които ни предпазват от сърдечни заболявания и мозъчни кръвоизливи. Освен това намалява риска от ракови образувания, например: жените, които редовно консумират зехтин, са по-слабо застрашени да се разболеят от рак на гърдата.

5. Не се отказвайте от макароните и спагетите!

В едно интервю, когато попитали София Лорен какви са тайните на нейната диета, тя посочила фантастичната си фигура и казала само: “Това, което виждате, се дължи на божествените италиански спагети!” Единственото ограничение е: избирайте само пълнозърнести, защото са по-богати на полезни хранителни елементи и по-бързо засищат.

Радвайте се на възможността да се храните!
Много жени в България, за съжаление, гледат на храната като на враг, който ги кара да напълняват. В средиземноморските страни хората мислят по друг начин. Храненето е повод да се събере семейството заедно, да се наслади на компанията си, да разговаря, да се шегува и наслаждава на радостите, които вървят заедно с храненето. Има една италианска пословица: “Яж малко, но добре!”

ОЩЕ 3 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА:

1. Внимавайте за качеството!
Това не означава да се превърнете в сноб по отношение на храната, но средиземноморските жени със сигурност обръщат внимание на това какво се сервира на масата. Те не си губят времето да пресмятат калории, а просто подбират качествени продукти.

2. Не се насилвайте!
Не яжте насила храна, която не ви харесва. Няма никакъв смисъл, само може да увредите стомаха си. Отървете се от пагубното влияние на запечаталите си в паметта ви упреци от детството: “Недей да капризничиш!”, а напротив, бъдете взискателни към храната.

3. С по-бавно темпо!
В ресторантите за бързо хранене наистина може да спестите много време, но те не се отразяват добре на здравето и на фигурата ви. Отделяйте повече време, когато се храните!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.