ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За алергични хора: 13 съвета срещу ужилване от пчели и оси

Ако сте алергични към ужилването от пчели и оси, най-важната стъпка, която първо трябва да предприемете, е да избягвате контакта с тези насекоми, но забравете за репелентите – те не действат при жилещите пчели и оси.

1. Избягвайте местата, където летят пчели

Когато тези насекоми търсят полени, те летят директно към тях по определен маршрут от източника на храна до кошера си. Затова при възможност разберете какъв е маршрутът им и избягвайте тази територия.

2. Не отглеждайте пчели

Ако сте алергични към ужилване от пчела или оса, обърнете внимание на някои неща
Ако сте алергични към ужилване от пчела или оса, обърнете внимание на някои неща

Ако сте пчелар, сменете заниманието си. Повечето алергични реакции към ужилвания от пчели се проявяват при хора, които са били многократно жилени (това не важи за осите).

3. След ужилване не размахвайте ръце

Бързите и резки движения в съчетание с миризмата, която се отделя от жилещата пчела, могат да доведат цели рояци като нейни подкрепления. Веднага щом е възможно, отстранете жилото, като го изстържете с нокът или с твърд предмет като кредитна карта. Не го дърпайте с пинцети и не се опитвайте да стиснете кожата, за да изскочи на повърхността й, защото така може да се отдели повече отрова. Сложете отгоре лед, за да облекчите болката.

4. Носете шапка

Животните с козина крадат меда на пчелите, затова щом тези насекоми съзрат нещо, приличащо на козина, те по принцип стават предпазливи и дори бягат.

5. Не мърдайте

Най-лошото нещо, което можете да направите при вида на приближаващи пчели, е да размахате ръце и да побегнете. Резките движения са неприятни за тези насекоми и ги провокират да жилят. Вместо това е препоръчително да застанете неподвижно.

6. Духнете ги внимателно

Опитайте това, ако някоя пчела кацне върху вас – така ще я принудите да излети, без да се стресне и да ви ужили.

7. Избягвайте ароматизираните сапуни и ярките дрехи

Ако миришете и изглеждате като цвете (като се облечете в светли тонове и с флорални мотиви), ще привличате пчелите.

8. Внимавайте, когато сте на пикник

Това означава да държите храната покрита и да не пиете от кутийки сокове и безалкохолни напитки. Жилещите насекоми са привлечени от сладкото и могат да пропълзят в металната кутийка. Дори ако ползвате чашка, винаги поглеждайте в нея, преди да отпиете.

9. Грижете се за дома си

Осигурете плътно прилепващи капаци за контейнерите за боклук, които са отвън. През лятото не оставяйте отпадъците от кухнята непокрити.

10. Шофирайте безопасно

Това означава прозорците на автомобила ви да са затворени. Освен това, преди да потеглите, проверете дали в колата не са влезли по някакъв начин жилещи насекоми.

11. Наемете градинар

Ако обожавате да работите в градината си, но сте алергични към ужилвания от пчели или оси, наемете човек, който да я поддържа вместо вас – да коси тревата и да премахва плевелите, за да ви остане време единствено за най-приятната работа като засаждането на нови цветя и брането на билки и зеленчуци.

12. Ангажирайте фирма за борба с вредители

Когато първите рози започват да цъфтят, наемете фирма за борба с вредителите, за да провери мястото за пчели или оси. Ако открият, им дайте точни инструкции как да ви отърват от тях. Ангажирайте ги за проверка на терена два-три пъти в годината. Когато искате оферта за услугата им, се пазете от фирмите, които ви предлагат цена по телефона за употребата на пестициди, без да са извършили щателна инспекция на дома ви.

13. Пазете се от нежните калинки

Понеже все повече градинари избират нетоксични методи за борба с вредителите, калинката, която е главен герой в детските песнички и показва на децата „къде ще се оженят“, става все по-предпочитана като средство за избавянето от листните въшки по растенията. Тъй като калинките се размножават изключително много в някои райони, лекарите са установили, че част от техните пациенти са алергични към червено-черните буболечки. Ако симптомите на алергията ви се влошат (или се проявят за пръв път) скоро след като градината ви се изпълни с калинки, помислете за друг начин за борба с листните въшки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *