Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети за алергични хора: Първа помощ при ужилване от пчела или оса

Ако сте алергични към ужилване от пчели или оси, преминаването на лятото може да се окаже по-опасно от карането на велосипед в София. Според проучвания към 3% от хората страдат от подобни алергии, които в редки случаи са дори с фатален край. Ако подозирате, че и вие сте засегнати от проблема, помолете лекаря си да ви направи кожен тест.

Само ужилването от пчели и оси е в състояние да провокира силно изразени и генерализирани алергични реакции. Някои хора развиват значителни локални отоци при ухапване от други насекоми. Те обаче не са така сериозни и не са класическите „алергични“ реакции, освен ако не са придружени и от други симптоми.

Ще разберете какво е състоянието ви, след като действително ви ужили или ухапе насекомо. Ако развиете обриви, зачервяване, оток на

Ужилването от пчели може да предизвика затруднено дишане при алергични хора
Ужилването от пчели може да предизвика затруднено дишане при алергични хора

места, различни от поразения участък, затруднено дишане, световъртеж, прегракване и/или подуване на езика, значи сте алергични.

При най-силно протичащите реакции е възможно човек да загуби съзнание и да получи сърдечен арест, тъй като организмът изпада в анафилактичен шок. Но тези случаи се провокират само от пчели или оси. Изненадващото е, че понякога симптомите се проявяват няколко часа след първоначалната среща с алергена и постепенно настъпва влошаване, преди да отшуми напълно.

След като веднъж сте получили системна реакция към ужилване от насекомо, например обрив или оток, при повторно ужилване има вероятност да изпитате повторна реакция. Ето защо хората, на които им е известно, че имат такъв проблем, никога не трябва да излизат без лекарства за първа помощ. Добрата новина е, че рискът от проявлението на силна реакция намалява с времето до 25% към 10 години и повече след първоначалното ужилване. Освен това при всяко следващо ужилване реакциите обикновено не стават по-силно изразени.

Действително не съществува начин да предвидите дали сте алергични към определени насекоми, докато не ви ужилят, защото това е една от редките видове алергии, при които семейната обремененост не оказва никакво влияние. Само защото майка ви е алергична към ужилвания от пчели не означава, че и вие ще сте засегнати. И обратното е валидно – ако в три поколения назад в семейството ви няма страдащи от подобни проблеми, не значи, че вие няма да сте първите.

В случай че ви ужили насекомо, опитайте да си направите студен компрес и/или си купете крем с хидрокортизон, който се продава без рецепта, за да намалите болката и отока. Ако се появят допълнителни и широко разпространени симптоми, се обадете на личния си лекар и си вземете час за алерголог. Добре е да потърсите съвет от специалист дали за вас е подходяща имунотерапията със змийска отрова или с инжекции против алергията, които могат да ви направят нечувствителни към ужилванията на пчели и оси.

Според някои проучвания имунотерапията е ефикасна в над 97% от случаите на страдащите от алергия и ги предпазва от животозастрашаващи реакции. Обаче инжекциите има вероятност да предизвикат по-силни странични ефекти, отколкото тези, предписвани за алергени, носени по въздуха.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *