ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кратко и ясно – Лечебните свойства на билките и подправките – част 5

Част 1, част 2, част 3, част 4

РОЗМАРИН

rosmarinus_officinalis_prostratusБотаническо име: Rozmarina officinalis

Народно име: розмарин, морска роса

Произход: Средиземноморието

Използват се: клонките

Употреба в кухнята

Благодарение на сладкия си чаен аромат, розмаринът се прибавя към различни напитки, сосове, супи, консервирани зеленчуци, при мариноване, за подправяне на овнешко и свинско месо. Използва се много във френската и италианската кухня.

Лечебни свойства

В малки количества подпомага храносмилането и стимулира функцията на бъбреците. Въздейства положително на кръвообращението и сърдечната дейност. Помага при ставни и ревматологични заболявания.

Отварата от розмарин се използва за дезинфекция на устната кухина.

chubricaЧУБРИЦА-ГРАДИНСКА

Ботаническо име: Satureja hortensis

Народно име: чубрица

Произход: Средиземноморието и Близкия Изток

Използват се: листата

Употреба в кухнята

Прибавяме я към бобови храни, към варени картофи, зеленчуци (главно към зелето). Съставна част е от билковите смеси и сосове. Овкусява и пушени меса. По време на диета може да замести солта. Добавя се към салати.

Лечебни свойства

Използва се против диария и въздейства положително срещу газове, също така действа и като дезинфекционно средство. Помага при възпаления. Накисната във вино, чубрицата се пие като отвара, която даваме при отслабване на организма.

susamСУСАМ

Ботаническо име: Sesamum indicum

Произход: областите край Ефрат, Индия, Китай и Мексико

Използват се: семена

Употреба в кухнята

Съставна част е от солени и сладки тестени изделия. Запърженият сусам може да се прибави към салати, омлети, месо, кексове, ястия с извара. Подходящ е също за ястия, приготвени в микровълнова печка или на грил, за кюфтета, пиле, риба. От семената на сусама се добива едно от най-хубавото олио, което е широко разпространено в китайската кухня.

Лечебни свойства

Облекчава симптомите при менопауза и подсилва имунната система на организма. Използва се при урологични и гинекологични инфекции. Сусаменото олио въздейства положително на кръвоносните съдове, подходящо е за лечение на хемороиди.

KanelaКАНЕЛА

Ботаническо име: Cinnamоm

Народно име: китайско дърво, обикновена канела,

Произход: Шри Ланка

Използват се: кората от дървото

Употреба в кухнята

Прибавя е към сладки ястия, тестени изделия, шоколадови и захарни. Служи за овкусяване на компоти и билкови ликьори. В азиатската, латиноамериканската, арабската, турската и испанската кухня се добавя в месни ястия. Овкусява мармалади и желета.

Лечебни свойства

В традиционната китайска медицина се използва за загряване на организма. Има антисептичен ефект. Препоръчва се при неразположения, газове и диарии.

 

Една страхотна рецепта за прочистване на организма с билкова смес!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *