Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кратко и ясно – Какво лекуват билките? – част 3

Част 1, част 2

МАТОЧИНА

Ботаническо име: Melissa officinalis

Народно име: лимонова маточина, лимонов балсам

Произход: Мала Азия, Източното Средиземноморие

Използват се: листата

Употреба е кухнята

Прибавя се към салати, супи, сосове, към плънки от агнешко или свинско печено, за ароматизиране на винен и плодов оцет, към риба и майонеза. Добре овкусява зеленчукови супи, ванилови сосове, лимонов крем или ябълково желе.

Лечебни свойства

Подобрява храносмилането и благоприятства газоотделянето. Понижава високото кръвно налягане, облекчава мигрена, проблеми, свързани с менструацията, успокоява нервите и помага при безсъние. Пресните листа лекуват зачервените от ухапване от насекоми места, като се полагат върху тях.indijsko

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

Ботаническо име: Myristica Fragrans

Народно име: марцис, марш

Произход: Индия, Югоизточна Азия и Южна Америка

Използват се: цветове и плодове

Употреба е кухнята

Цветовете и плодовете се използват при сладките и пикантни ястия, особено към млечни, месни ястия, пушено месо, супи и рагу. Овкусява спанака и китайското зеле. Прибавя се към десерти и тестени изделия. Употребява се за овкусяване на медовини, млечни ликьори.

Лечебни свойства

Подобрява храносмилането, отслабената нервна система, помага при ревматизъм. В малки количества повишава апетита, но в по-големи количества има халюциногенен ефект.

БАХАР

baharБотаническо име: Pimenta officinalis

Народно име: Бахар

Произход: Средна и Южна Америка и Индонезия

Използват се: ферментирали сушени семена на плодовете

Употреба в кухнята

Овкусява маринати, месо и риба, използва се при консервиране на зеленчуци, ябълкови сладкиши и компоти. Смлян, бахарът се прибавя към пастети, салати от червена ряпа и зеле, към месо от дивеч, към сосове, добавя се в шоколадите и при сваряването на вино. Подправя сладкишите с мед и джинджифил. Той е важна съставка на някои видове подправни смеси, най-често с карамфил.

Лечебни свойства

Спомага за храносмилането. Отварата от плодовете му помага при колики и газове. Сварените и попарените шушулки се използват като дезинфекционен разтвор.

Продължение …

 

За жени и мъже: Направете си страхотен крем за бръснене от билки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *