ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Много важни съвети как да се храните здравословно в ресторант

Според здравословната програма и нейните важни съвети може да се наслаждавате на готовите храни или блюдата в ресторантите, когато пожелаете

Когато сами си приготвяте храната, знаете точно какво сте сложили вътре и можете да изберете какъв тип и колко мазнина ще използвате. Възможно е също да контролирате количеството сол и да определите размера на порциите.

8-HealthyEatingТова не се отнася за храната, която приемате навън. Блюдата в ресторантите могат да съдържат скрита сол и мазнини, а готовите храни и продуктите на веригите за бързо хранене често са пълни с нездравословните трансмазнини. Специалните оферти от типа „плащате едно, получавате второто безплатно“ могат да ви изкушат да купите храни, които обикновено избягвате. Далеч сме обаче от мисълта да ви накараме да бойкотирате местните ресторанти или да си избирате най-скучното „здравословно“ ястие в менюто.

Според здравословната програма може да се наслаждавате на готовите храни или блюдата в ресторантите, когато пожелаете. Няма да е необходимо да мислите за калориите или пък да се ограничавате с най-диетичния специалитет в менюто, нито пък да си носите от вкъщи сос за салата или заместител на захарта. Ако усвоите няколко прости трика, ще сте в състояние спокойно да се насладите на вечеря или на бизнес обяд в ресторант. Ако сте добре подготвени, ще може да се отдадете на гастрономически удоволствия, които са наслада за сърцето и небцето.

Преди да излезете от къщи

Успехът е гарантиран, ако успеете да се настроите на здравословна вълна, преди да седнете на масата. Можете да избегнете клопките на храната в ресторантите, без да се чувствате лишени от нещо, като вместо това се концентрирате върху всички възможни варианти.

Представете си ястието – Визуализирайте порцията си, преди да поръчате готова храна, преди да направите резервация за вечеря или преди да отидете в ресторанта. Помислете за здравословните алтернативи в менюто – тънки пици с много зеленчуци, пъстра зелена салата с орехи и винегрет или изкусителна печена риба.

Поглезете се с вкусни и здравословни ястия, които едва ли бихте сготвили вкъщи. Например печено червено цвекло, дива сьомга, хрупкави китайски зеленчуци (китайски грах и зеле, млечна царевица и водни кестени). А ако не успеете да устоите на десерта, поделете си един с някого. Така жаждата ви за сладко ще бъде утолена и ще елиминирате възможността да се изкушите да хапнете целия сладкиш.

Не пестете от закуска и обяд

Гладуването през деня преди предстоящо пиршество вечерта може би ви се струва разумно, но има един фатален недостатък: докато стигнете до ресторанта, сте страшно прегладнели и обречени да преядете. По-добре би било да утолите глада си, като хапнете достатъчно в часовете за хранене и по един плод или малко кисело мляко с препечена филийка около час преди да отидете в ресторанта.

Ако се тревожите за допълнителните калории и мазнини, имайте предвид следното: една здравословна закуска вкъщи със сигурност съдържа по-малко калории и повече полезни елементи от предястията в ресторантите.

Допълнителен бонус: отидете пеша до ресторанта

Ако е безопасно да ходите пеша от вкъщи до ресторанта, направете го. Другият вариант е да отидете по-рано и да се раз ходите с останалите от компанията или да походите малко след вечеря. Ще изгорите допълнително калории и ще наблегнете на истинската идея на вечерята – общуването, а не храната.

В ресторанта

Когато си поръчвате, не се стеснявайте да задавате въпроси или да предявявате специални желания, с които да сте сигурни, че ястието ви ще е точно това, което искате. Сервитьорите са и за това. Направете ги свои съюзници. И не забравяйте да дадете щедър бакшиш на отзивчивия келнер. Следните трикове ще ви помогнат да избегнете празните калории и да се насладите спокойно на храната си, без да изпитвате чувство на вина.

Игнорирайте панерчето с хляб

За да избегнете 500 ккал в повишаващи кръвната захар рафинирани въглехидрати и блокиращи артериите наситени мазнини, помолете сервитьора да отнесе панерчето с хляб и купичката с масло. (Или просто се ограничете до една филийка.)

Започнете с вода

 

След това не пийте повече от 1-2 чаши вино или бира, което е добре да стане по време на храненето. При повечето хора алкохолът предполага прибягването до мезе. Така че ако си пийвате, докато чакате храната, може да осуетите плановете си да не посягате към панерчето с хляб.

Задавайте въпроси

Пилешкото в салатата печено ли е или панирано? Какво има в картофеното пюре? Може ли да замените пържените картофи със задушени зеленчуци? Възможно ли е рибата да се опече на скара? В повечето ресторанти с радост ще откликнат на желанията ви.

Винаги поръчвайте сосовете отделно

Не ви е нужно изобилие от мазен сос в салатата. Когато е възможно, поръчвайте сосове, направени с „добри“ мазнини като зехтин вместо със сметана и масло. Заливайте малко количество върху храната и потапяйте края на вилицата си в соса, преди да си боднете от ястието. Използвайте само малка част от соса.

Изберете ордьовъра разумно

Избягвайте препълнените с калории ордьоври от типа на пастетите или пържените предястия. Много по-добре е да се спрете на нещо с плодове или зеленчуци, например пъпеш, зеленчукова супа, салата, морски дарове или пушена сьомга.

Надхитрете огромните порции

Знаете ли, че някои производители на порцелан са въвели ново оразмеряване на съдовете си, за да посрещнат изискванията на ресторантите, които вече предлагат от два до седем пъти по-големи порции в сравнение с преди години? Дори и най-здравословното ястие в менюто може да се превърне в заплаха за сърцето ви заради количеството. Научете се как да намалявате размера на прекалено големите порции.

  • Разгледайте порциите, сервирани на останалите клиенти в ресторанта. Ако ви се струват огромни, поръчайте си две предястия вместо основно ястие. Нека едното е на протеинова, а другото на зеленчукова основа.
  • Решете дали бихте предпочели ордьовър или десерт, след което поръчайте едно от двете. Или си поделете десерта с някой от компанията ви.
  • Поделете си основното ястие, а за себе си поръчайте и малка салата.
  • Попитайте сервитьора какви зеленчуци включва блюдото, което поръчвате. Може да поискате допълнително зеленчуци или салата като гарнитура.

Превърнете се отново в дете. Докато стандартните ресторанти често не предлагат детски менюта, то веригите за бързо хранене нямат нищо против възрастните да си поръчват продуктите им за деца. В днешно време детските менюта в основните вериги за бързо хранене са с размерите на порциите за възрастни отпреди 20 години. Един хамбургер, малки картофки и диетичен млечен шейк или портокалов сок са учудващо засищащи и съдържат само малка част от калориите на храните за възрастни. Не са особено питателни, но за хората, които не могат да се преборят с навика си да похапват на такива места, са добър компромис.

ПРЕОБРАЗЕТЕ ГОТОВИТЕ ХРАНИ

Запазете вкуса, но намалете калориите и мазнините

ИНДИЙСКА – По-сухите ястия като тандури и тика обикновено съдържат по-малко мазнини. Къри със зеленчуци или стриди и блюда от типа на матър паниир (грах със сирене) и car ало (спаначно и картофено къри) също са добър избор. С ниско съдържание на мазнини е кърито от типа балти. Избягвайте ястия, които съдържат сметанов сос или нещо пържено. Спрете се на пълнозърнесто чапати и натурален сварен ориз.

8-healthy-crispy-pizzaПИЦА – Изберете здравословна плънка и избягвайте мазни меса, например салам или наденица. Най-добре е да се спрете на морски дарове, домати или зеленчуци. Заложете на тънките пици и салатите с диетичен сос.

КИТАЙСКА – Избягвайте пържените ястия (китайски рулца, бисквити и всичко панирано). Сладко-киселите специалитети могат да съдържат около 8 супени лъжици захар. По- здравословни са пиле с кашу или чушки и спагети с морски дарове, както и варен ориз или спагети вместо пържен ориз с яйца.

ТАЙЛАНДСКА – Избягвайте ястия с кокосово мляко, което има високо съдържание на наситени мазнини. Добре е за предястие да изберете супа от типа на том ям и сладко-кисела супа или пилешки или телешки кебап. Тайландските питки с риба обикновено имат ниско съдържание на мазнини. Ястията от спагети и пилешко, свинско месо или риба, както и салатите и зеленчуковите специалитети също са добър избор.

БЪРЗО ХРАНЕНЕ – наръчник по безопасност

Някои вериги за бързо хранене започват да приемат дейността си по-сериозно, след като вече е известно, че предлагат продукти с високо съдържание на калории и мазнини. Така че сега можете да откриете доста здравословни салати и плодови десерти в менютата им, каквито бихте срещнали във вегетарианските ресторанти или кафенетата, които залагат на здравословните блюда. Но трябва да бъдете внимателни. Някои на пръв поглед ориентирани към здравето търговски обекти вмъкват в менютата си и висококалорични ястия с много мазнини.

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ

Ето как можете да ограничите приема на калории, мазнини и сол и в същото време да приемете здравословна доза плодове, зеленчуци, диетични протеини и нискомаслени млечни продукти.

ИНФОРМАЦИЯ

Някои от известните вериги за бургери вече предлагат на клиентите си листовки с подробна информация за хранителните стойности на продуктите в менюто си. Преди да поръчате, проверете количеството калории и мазнини в храните.

РАЗУМНИ РЕШЕНИЯ

Ако се спрете на хам бургер, поръчайте малък и без сирене. Не си мислете, че сандвич или хамбургер с пилешко месо е по-здравословна алтернатива, защото това невинаги е вярно. Топването на пържените картофки в майонеза може да ви кара да се чувствате като истински европеец, но води и до по-голям прием на калории и мазнини. Предпочетете добрия стар доматен кетчуп (той е богат на фитохимикала ликопен, който се бори срещу рака).

Изненадващо е, че зеленчуковите сандвичи не съдържат по-малко мазнини или калории от телешките, но със сигурност имат повече фибри, които спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система.

Оскъдните листа маруля и кисели краставички, които се срещат в повечето хамбургери, не служат за друго освен за украса, затова си поръчайте салата. Вземете си портокалов сок вместо диетична кока-кола или шейк, за да приемете повече витамин С.

8-restorantaТайните на ресторантьорството

Какви трикове използват ресторантите, за да придадат на храната си такъв неустоим вкус? Може би няма да ви изненада фактът, че някои от тях далеч не са здравословни.

МАСЛО – В супата. В соса. Върху месото. Върху зеленчуците. Използването на краве масло е най-лесният и бърз начин да придадем на ястията плътен и неустоим вкус. В повечето ресторанти се използват огромни количества въпреки факта, че маслото съдържа почти изцяло само наситени мазнини.

РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ – Другият начин да се придаде на храната по-богат вкус е чрез много растителни мазнини. Понякога се употребява зехтин, а понякога по-екзотични масла, извлечени от ядки за по-уникален вкус. В ресторантите от по-нисък клас използват старомодното растително олио. (Обърнете внимание какво остава на дъното на кутията следващия път, когато си поръчате за вкъщи китайска или индийска храна.) Това е и причината пържените ястия да са толкова вкусни – те са като гъби, които попиват мазнината, в която са приготвени.

ЖИВОТИНСКИ МАЗНИНИ – Следващия път, когато видите, че пържолите в ресторанта или хамбургерите са описани като сочни, си спомнете следното: „соковете“ на месото са предимно разтопени животински мазнини. Ястията, приготвени „в собствен сос“, често са изключително калорични и нездравословни за сърцето.

СОЛ – Гответе вкъщи и ще ограничите или в най-добрия случай напълно ще изключите солта. В ресторантите я използват, за да постигнат оптимален вкус и аромат и да ви подтикнат да пиете повече.

ЗАХАРИ – Някога консумирали ли сте гарнитура със зеленчуци, която е била почти толкова сладка, колкото и десертът след това? Това се дължи на добавената захар. Лепкавият пудинг с карамел, шоколадовият мус и останалите сладки изкушения съдържат също толкова много захар.

Наръчник за ресторанти

КИТАЙСКИ

ИЗБЕРЕТЕ Пържени ястия с малко или без олио; задушени на пара храни с много зеленчуци, задушен на пара ориз, варена риба, блюда с пилешко месо, морски дарове или само зеленчуци, натурален ориз или спагети. Маринованите месни ястия и спагетите със зеленчуци и късчета месо обикновено съдържат умерено количество мазнини, така че ако искате да се поглезите, изберете тях.

ИЗБЯГВАЙТЕ Пържени храни от типа на пържените късчета кълцано свинско месо, китайските яйчени или месни рулца, пържен ориз и китайски бисквитки, сладко-киселите блюда, хрупкавото пържено телешко или пуешко, панираните ястия, пържените хапки (вместо тях си поръчайте задушените варианти).

ИНДИЙСКИ

ИЗБЕРЕТЕ Индийски хляб с плънка от краставици и подправки и туршия с лимон; чапати, приготвено без мазнина; тандури, тика (но не тика масада); кария и бхуна; ястия на спаначна основа (саг обикновено не съдържа много мазнини).

Уверете се, че ястието ало гоби е приготвено с олио, а не с рафинирано краве масло.

ИЗБЯГВАЙТЕ Мазни блюда като бхаджи, самоса или пакора; хляб, приготвен с добавени мазнини като пешави, паратха и пурис; сметанови ястия като корма, масала и дхансак. Проверете за наличие на рафинирано масло в ястия като дупиаза, виндало и мадрас. Избягвайте пържен ориз, биряни и пилау. Попитайте дали ястието дхал е приготвено с рафинирано масло.

ЕВРОПЕЙСКИ

ИЗБЕРЕТЕ Салати с малко количество сос; печено птиче месо и месни блюда; варена или задушена на пара риба; паста с домати, сосове на лучена основа или с босилек; печени зеленчуци; тънки пици със зеленчукова плънка и шунка, пилешко или риба тон. Хапнете хлебни пръчици или хрупкаво хлебче.

ИЗБЯГВАЙТЕ Чеснови хлебчета и плътни сосове върху салатите, салам и колбас пеперони; ястия, описани като (a la creme, au gratin, alfredo, béchamel, en croute, Florentine, hollandaise или milanese) – всички те съдържат допълнителни скрити мазнини.

ЯПОНСКИ

ИЗБЕРЕТЕ Суши и сашими; соба или нудели удон; якитори (пиле терияки); шумаи (задушени на пара кнедли); тофу; сукияки и каяку гобан (ориз със зеленчуци).

ИЗБЯГВАЙТЕ Темпура със скариди или зеленчуци; пилешко кацу; тонкацу (пържено свинско); агемоно със скариди и пържено тофу (сирене от соя).

АНГЛИЙСКИ ПЪБ

ИЗБЕРЕТЕ Супа от моркови и кориандър (или друга зеленчукова); пикантни картофи; небелени картофи с печен боб или зеленчуково чили; сьомга със зеленчуци и пресни картофи; мусака; телешко печено или пържола със зеленчуци, картофени хапки или пюре. За десерт поръчайте плодова салата или ябълков сладкиш.

ИЗБЯГВАЙТЕ Супи със сметана; ястия по селски със сирене; печени картофи  със сирене или зелева салата; риба с пържени картофи; пай с говежди бъбреци; мешана скара.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *