ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Знаете ли какво представлява здравословната порция

Намалете размера на своята порция и ще разберете защо повечето от успешно отслабналите хора дължат резултатите си точно на това. Много е просто – ако ядете по-малко, ще стопите излишните килограми.

Преяждането е една от основните причини за застрашителните размери на затлъстяването в световен мащаб и въпреки това повечето от нас не осъзнават, че прекаляват с храната и че големината на порцията е важна.

5-porciaСъществуват доказателства, че през последните 50 години порциите в ресторантите и магазините са се увеличили многократно и съответно с това са нараснали и обиколките на талиите ни. Много тревожен е фактът, че повечето хора просто са свикнали да приемат по-големи порции.

Не осъзнаваме ли как се натрупват калориите? – Повечето храни в ресторантите за бързо хранене са много калорични и хапвайки дори съвсем малко, приемаме огромен брой калории. Тези високо енергийни ястия могат да подведат хората да погълнат повече, отколкото е нужно. Ако сготвим нещо подобно вкъщи, то ще бъде много по-нискокалорично. Някои хора също така смятат, че приемането на определени храни и избягването на други е по-важно за контролирането на теглото, отколкото консумирането на по-малки количества храна като цяло. Те грешат – за тази цел има значение общият брой на приетите калории.

Поглъщаме всичко, което виждаме пред себе си – В миналото ни учеха да изяждаме всичко, което е в чинията ни, независимо дали сме гладни или не. Когато определените ни порции бяха малки, нямаше проблем, но според Световната фондация за изследване на рака английските хамбургери сега са със 112% по-големи от тези през 1982 г., порциите макарони са се увеличили с 480%, а бисквитите с парченца шоколад – със 700%.

Мислим, че повечето храна е по-добра сделка – Да получавате повече за парите си, не е добре за талията и здравето ви. Хората смятат, че са сключили изключителна сделка, когато си купят повече храна само срещу няколко стотинки отгоре. Но ние всъщност не печелим от допълнителните калории и мазнини, които приемаме с тези храни „на сметка“. Световната фондация за изследване на рака твърди, че хранително-вкусовата промишленост има принос за затлъстяването, понеже вече предоставя на потребителите огромни порции. Към индустрията е отправено послание да помогне на хората да избират по-здравословна храна, като спре да предлага продукти със „супер размери“.

Наскоро Федерацията на производителите на храни и напитки във Великобритания се задължи да надписва продуктите по-ясно, да намали съдържанието на захари, мазнини и сол и да предприеме нови подходи към размерите на индивидуалните порции и по този начин да се справи с проблема на свръхконсумацията. В групата са включени лидери на пазара като Cadbury Trebor Basset, Coca-Cola, Nestle, Craft Foods и Pepsi.

Повечето от успешно отслабналите хора дължат резултатите си на намаляването на размера на порциите. Много е просто – ако ядете по-малко, ще стопите излишните килограми.

Да намалим порциите до разумни размери

Ето как можете да намалите размера на порциите и пак да се чувствате заситени. Изчакайте 10 минути Стомахът ви се нуждае от толкова време, за да сигнализира на мозъка, че е пълен, така че изчакайте, преди да си сипете повторно картофено пюре или лазаня. Поддържайте разговора, разкажете вестника или решете кръстословицата. Ако отново изпитвате глад, след като сте поизчакали, сипете си повторно от зеленчуците или салатата.

Напуснете клуба на „чистата чиния“

Повечето от нас изяждат всичко, което им е сервирано, независимо от количеството му. По-добра стратегия е да консумирате една здравословна порция  и да спрете. За предпочитане е да изхвърлите малко храна (или да я запазите за следващия ден) вместо да претоварвате организма си.

Никога не яжте направо от пакета или кутията

Ако сте си взели храна за вкъщи, сложете нужното количество в чиния и оставете останалото настрана. После седнете и бавно се насладете на ястието.

Какво да правите, ако предпочитате големи порции – Препълнете чинията си със зеленчуци или салата с малко сос или хапнете голяма купа с топла рядка супа. Тези богати на вода и бедни на мазнини храни са нискокалорични, така че голямата порция не е проблем. Използвайте по-малка чиния. По- малкото пространство означава автоматичен контрол на размера на порцията.

Когато си поръчвате храна или напитка или купувате пакетирани продукти от супермаркетите, се настройте така, че да избирате най-малките разфасовки от най-калоричните продукти. (Изключение са салатите и зеленчуците без добавени мазнини.) Предпочитайте малкото еспресо с бита сметана, средната франзела вместо голямата, малката кифла, а не големия вариант с парченца шоколад. Калории, които не сте купили, не могат да се отразят на талията ви.

Изберете единичната порция

Купувайте или приготвяйте висококалоричните храни в единични порции. Вместо сладолед в големи кутии за цялото семейство, вземете по един малък за всеки; направете тарталети вместо торта на блатове и купете малки разфасовки чипс. Но преди това прочетете етикета. Много пакетирани храни и напитки може и да изглеждат като за 1 човек, но всъщност да са предназначени за двама или повече, а калориите и останалата информация върху етикета се отнасят само за единична порция. Така че първо прочетете колко порции се съдържат в една опаковка, а после консумирайте количеството за една.

Преди хранене приберете останалите количества храна

Лесно е да седнете пред здравословно ястие. Проблемите започват, когато чинията ви се изпразни и вие виждате пред себе си останалите храни, които ви съблазняват. Решението е да опаковате и да скриете от погледа си всичко друго, преди да седнете да се храните. По този начин за допълнителна порция ще трябва да направите съзнателно усилие и ще имате време да осмислите, че това е неудачен избор.

Завършете с плодове или зеленчуци

Ако преминете към по-малки порции, вероятно ще усещате глад. Решението е в тези моменти да хапнете целина, моркови, чушки или нарязан на кръгчета домат. Най-лесният и здравословен начин да увеличите порцията си е, като хапнете за десерт ябълка, портокал или голям резен диня или пъпеш.

Наръчник за идеалните размери на порциите

Повечето хора подценяват размерите на порциите и на калориите с най-малко 25%. Това означава, че може да поглъщате стотици излишни калории ежедневно и дори да не знаете за това. Ето как всеки път да определяте идеалния размер на порциите. Даваме ви две бази за сравнение – едната сравнява размера на порциите с предмети от ежедневието, а другата – с части на ръката ви. Можете да използвате системата навсякъде.

 

ИДЕАЛНАТА ПОРЦИЯ

ИЗГЛЕЖДА КАТО

ИЛИ КАТО

75 г месо

малък пакет носни кърпички

разперена длан

75 г риба

малък пакет носни кърпички

разперена длан

3-4 с.л. боб

топка за тенис

свита шепа

40 г сирене

3 зарчета

палеца ви

2 пълни с.л. макарони/ ориз за тарталета

пълна хартиена формичка от мъфин

1 пълна шепа

1 порция картофено пюре

1 подложка за чаша

дланта ви

25 г франзела

1 сапун

половината ви длан

1 малка кифла

заоблената част на ел. крушка

половин юмрук

8 см парче торта

кубче самозалепващи се листчета

около 3/4 от дланта ви

1 с.л. масло/маргарин

1 пощенска марка

върха на палеца ви

1 с.л. олио или сос

дъното на чаена чаша

вдлъбнатината в средата на свитата ви длан

картофен чипс

1 топка за тенис

една свита шепа

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *