Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причини за косопада и лечението му – част 2

Част 1

Хормонални смущения в периода на пременопаузата

kosopad-2Производството на естрогени намалява, но продължава това на мъжките хормони андрогени, които се произвеждат от женските надбъбречни жлези, но в по-малко количество, отколкото при мъжете.

Случва се обаче андрогените да са твърде голямо количество. Тази хиперандрогения е присъствала и преди, но тя е била компенсирана от контрацепцията или оптималното производство на естрогени. Сега обаче андрогените благоприятстват косопада.

Стратегията е тройна: ежедневно върху скалпа се нанася миноксидил от 2%. В началото на лечението косопадът нараства, това е нормално: здравите косми, които растат избутват мъртвите или слабите. Помогнете си още с мултивитаминен коктейл, който съдържа цинк. Цинкът има антиандрогенен ефект. Взимайте го три месеца и повтаряйте това два-три пъти годишно. При нужда лекарят предписва и специфично хормонално лечение в малки дози.

Недостиг на феритин

Нивото на феритин в кръвта определя нивото на резервите от желязо в организма, откъдето той черпи, за да удовлетворява нуждите ни. Ниското ниво на феритин (под 50 микрограма на литър кръв) означава недостиг на желязо. А косъмът е чувствителен към това. Желязото е необходимо за метаболизма на червените кръвни телца, които пренасят кислород до тъканите – и съответно до скалпа и космените фоликули. Желязото е нужно за развитието на червените кръвни телца и е важно за доброто им здраве. 20 % от жените в детеродна възраст страдат от недостиг на желязо, без да са анемични.

Лекарят ще ви предпише таблетки желязо в силна доза, комбинирани с витамин С или фолиева киселина. Паралелно с това трябва да хапвате храна, богата на желязо: червени меса, черен дроб, жълтъци, леща, пълнозърнести продукти…Комбинирайте с храни, богати на витамин С (броколи, цитрусови плодове, червени чушки), за да повишите с 30 % усвояването на желязо. Нужни са поне шест месеца, за да се върне балансът и да компенсирате недостига на желязо в организма, както и да натрупате резерви, но косопадът ще спре доста преди този период. За да предотвратите повторен косопад, ако все още не сте в менопауза, можете да взимате желязо осем дни в месеца, но само по лекарско предписание, не то правете на своя глава. Лекарят трябва да прецени дали наистина имате нужда. Активирайте кръвообращението на скалпа, като го масажирате по три минути три пъти седмично, преди да заспите.

Чести диети

Драстичните диети могат да се окажат причината за обилния ви косопад. Недостигът на протеини, които доставят на организма необходимите му аминокиселини и липсата на витамини като В5, В6, В8 – ето, това е в основана на атрофията на космената булба и на изтънелите, чупливи или падащи косми. Ако сте на драконова диета или току-що сте приключили такава, спешно си помогнете с витамини от група В, като ръсите зеленчуците си с бирена мая или консумирате тъмнозеленолистни зеленчуци, леща, черен дроб, сушени плодове, богати на олигоелементи. При трите основни хранения си осигурявайте протеини: хапвайте месо, пиле, яйца, мляко, риба.

 

Вижте тези невероятни билкови рецепти за силна, здрава и блестяща коса!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *