Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как някои сгради ни влияят негативно?

Все повече нарастват подозренията, че сградите, в които живеем или работим, влияят зле на здравето ни. В САЩ плесените се считат за главния виновник за проблеми и са се превърнали в основна грижа за много собственици на жилища. Според съвременни данни от пресата те влияят на американските семейства със своята токсичност и значителен брой жилища за милиони долари е трябвало да се разрушат до основи, за да се изкорени проблемът, което е провокирало криза в бизнеса с имущественото застраховане.

За разлика от САЩ, медиите във Великобритания съобщават по-скоро за офиси, засегнати от така наречения синдром на болната сграда, провокиращ симптоми като главоболие и суха кашлица, които се свързват по-скоро с лоша вентилация, токсични изпарения от строителни материали и зле поддържани климатични и отоплителни системи, отколкото с плесени.

В един особено известен случай са използвани експлозиви за събарянето на 19-етажната сграда „Сейнт Джон“ в Бутъл, Мърсисайд, защото се е смятало, че 2000 от служителите в нея са получили симптоми, подобни на грип поради синдрома на болната сграда.

sindrom na bolnata sgrada1„Очевидно в стария офис е съществувал проблем с персонала и с отсъствията им поради заболявания – обяснил говорител на фирмата. – Винаги сме се отнасяли с разбиране към подобни случаи, но се стигна до този етап, в който се наложи да построим нова сграда.“

Определение на синдрома на болната сграда

Терминът се отнася за постройки – по принцип модерни офиси с механизирана вентилация или климатизация, в които служителите по-скоро се чувстват зле и усещат различни симптоми, причиняващи дискомфорт, а не толкова страдат от определено заболяване. Това не трябва да се бърка с болести, провокирани от затворени помещения, при които здравни проблеми, диагностицирани като астма и алергии, се приписват директно на замърсителите във въздуха – акари в прах, животински пърхот и полени.

Световната здравна организация признава проблема със синдрома на болната сграда през 1982 г. и обобщава симптомите, които могат да се появят без очевидна причина: дразнене в носа, очите и гърлото, чувствителност на лигавиците и кожата, еритема (зачервяване на кожата), главоболие, висока честота на инфекциите на дихателните пътища и кашлица, затруднено дишане, сърбежи, гадене, световъртеж и неспецифична хиперчувствителност. При проучване, проведено през 1987 г. сред 4373 души, които работели в 46 сгради, се установило, че при 80% от тях били налице симптоми, които хората свързвали с работното си място, а при 29% те били пет на брой или повече. Служителите, занимаващи се с чиновническа или секретарска работа, имали с 50% повече симптоми в сравнение с тези на управленски постове, а при работниците в сгради от обществения сектор честотата на заболяванията, свързани със сградата, в която работели, била по-висока в сравнение с тези от частния сектор. Според други проучвания жените се оплакват от симптоми по-често от мъжете, а работещите в климатизирани помещения постоянно поддържат високи нива на заболеваемост в сравнение с хората, които се трудят в сгради с естествена вентилация или с механични вентилационни системи.

Синдромът на болната сграда е комплексен проблем и доста от данните, свързани с него, са откъслечни и недостатъчни за точни изводи. Предполагат се и физически, и психологични причини за него, но в медицинските среди все още не е постигнат консенсус относно същността и причинителите му. Реалната ситуация е следната: ако мислите, че нещо в офис сградата, в която работите, провокира у вас определени симптоми и сте наясно, че те пречат на способността ви да се трудите или да живеете по обичайния си начин, има ли значение дали сградата е наистина засегната от синдрома? Равносметката е, че човек очаква разрешаване на проблема и отшумяване на симптомите.

Кой е виновен

Съществуват редица различни елементи, които могат да се отразят на качеството на въздуха в офиса. При синдрома на болната сграда най-обичайните причинители на проблеми са следните:

– Летливи органични съединения

Те са химични дразнители, изпускани от източници вътре в самата сграда като лепила, килими и мокети, тапицерии, гипсокартон, копирни машини, пестициди и почистващи агенти. Съдържат се и във формалдехида (в мебелите от МДФ), който може да причини гадене, световъртеж, обриви и дразнене в очите, носа и гърлото.

– Въглероден моноксид

Този газ не притежава мирис. Стойностите му се измерват във въздуха навън, но не и в затворените помещения, където той в съвременните сгради причинява сериозни здравословни проблеми. Американската белодробна асоциация съобщава, че в някои офиси в страната нивата на въглеродния моноксид следобед може да са 10 и 20 пъти над дневния стандарт за качество на въздуха отвън. Основни негови източници са неправилно вентилирани гаражи и складове, течове в тръбопровода, които позволяват проникването на газа в офисите. Тогава се появяват симптоми като умора, обърканост, главоболие, световъртеж и гадене. Недобре поддържаните отоплителни инсталации могат да причинят също потенциално фатално натрупване на газа. Във Великобритания по 50 души годишно умират вследствие на отравяне с въглероден моноксид.

– Лоша вентилация

Тя вероятно е основната причина за синдрома на болната сграда. Няма стандартни изисквания за качеството на въздуха на закрито, но според указанията за проветряването на офис сградите на човек са необходими по 8 литра свеж въздух в секунда.

Работодателите са задължени със закон да осигуряват безопасна работна среда за служителите си. Офис оборудването като фотокопирните машини или такива за производството, при което се отделят прах или изпарения, трябва да са с отделни вентилационни системи, отвеждащи вредните газове. Отворите на вентилационните системи е необходимо да са така разположени, че да се избегне навлизането на външния замърсен въздух. Ако има централна вентилационна система за отвеждане на изгорели газове, чрез която въздухът в офиса или фабриката да се сменя с чист, според указанията на ЕК, за час е необходимо трикратното цялостно обновяване на въздуха.

– Външни химични замърсители

Въпреки че много съвременни сгради са добре изолирани (дори прекалено), външните замърсители от моторните превозни средства и вредните емисии от строителството могат да навлязат през лошо разположени отвори за въздух, през прозорците и през други места. Ако офисът ви се намира над паркинг, бъдете бдителни.

– Биологични замърсители

Те включват плесени, бактерии, полени и вируси. Например бактерията Legionella pneumophila причинява легионерска болест. При скорошен случай в Уелс двама души умират от нея, защото не са монтирани филтри на водния резервоар на уреда за топъл бюфет.

– Контрол на температурата

Елементарни проблеми с температурата – прекалено висока или прекалено ниска – могат да причинят оплаквания като главоболие, умора или сухота в устата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *