ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как да се закалим с желязо!

Чувствате се преуморени и разсеяни, безсънието е ваш постоянен спътник и се чудите какво се случва… Може би ви липсва желязо? Отговор ще ви даде изследване на кръвта. Ето и обясненията на специалистите.

Какъв е скритият проблем?

68% от желязото в организма влиза в състава на хемоглобина, който е необходим за преноса на кислорода в кръвта. 27% отиват във феритина – гликопротеин, предназначен за съхраняване и усвояване на желязото. 4% са нужни за синтеза на миоглобина в мускулите. И така, остава само 1% желязо за другите биохимични процеси във всички органни клетки – от образуване на хормони до генериране на енергия, от биосинтеза на ДНК до преработката на токсините в черния дроб.

Това означава, че дори нормалното ниво на желязото в организма не гарантира, че количеството е достатъчно. Напълно е възможно тялото ни да си го „преразпределя“, като избере една функция за най-важна и да отделя необходимото желязо за нея (преноса на кислорода например), а от другите, за които също е нужен този микроелемент, да почне да икономисва. Именно поради тази причина основният показател за проява на дефицит на желязо е изследването на феритина в кръвта. Той се използва като банков депозит (с възможност за изразходване и попълване отново на „сметката“): организмът „тегли“ при необходимост желязо от феритина и после възстановява разходите с храна, която му го доставя. Проблемът се появява, както и при финансовите операции, когато харчовете изпреварват приходите и желязото излиза на „червено“.

На кого най-често не му достига желязо

Препоръчителната дневна норма желязо за нуждите на организма при мъжете е не по-малко от 10 мг, при жените – 18-20 мг. По време на бременност и кърмене се увеличава – съответно 38 и 33 мг/денонощие. При активно спортуване количеството също се удвоява. В тялото ни се съдържат около 3-4 г желязо, от които 70% може да бъдат определени като жизнено необходимо и 30% като запаси в тъканите. Ето кои хора най-често страдат от недостиг на този микроелемент.

Продължение …

 

Рецепта за масло с невен и лавандула

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *