Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Още алтернативна медицина за децата – част 3

Част 1, част 2

Музикотерапия

music-therapyЛечението с музика може да допълва класическата медицина при деца от най-ранна възраст, още от раждането. Не е достатъчно обаче детето просто да слуша музика, важен е ефектът на различните нейни компоненти: мелодия, ритъм, сила на звука, с които се търси най-ефикасната комуникация с малкия пациент. Макар и не словесна, тя се оказва изключително полезна при проблеми като дислексия, нарушен сън, хиперактивност, тревожност… Музиката освобождава и най-затворените деца, дава им възможност да изразят личността си.

Практиката

Музиката е различен начин за комуникация, който може да помогне на детето да добие по-точна представа за себе си. Важно е то да бъде настанено в подходяща атмосфера за сеанса по музикотерапия, който трае 30-45 минути. Детето може да донесе музиката, която обича, и така да сподели своя свят, своите вкусове. Терапевтът пък може да му предложи да слуша друга музика, напълно различна. Създава се диалог, обмяна, при която детето има възможност да изрази усещанията си.

Терапия с езда

Този метод използва коня като терапевтичен посредник.

Ездата създава атмосфера на игра, което позволява лечението да бъде възприето от детето като забавление. Подходяща е за деца с намалена подвижност поради физически проблеми,както и при депресия, училищен стрес, фобии и други психически състояния. Терапията с езда е за деца над 3 години. На тази възраст детето вече е способно да влезе в контакт с коня. Паралелно може да се работи с логопед, кинезитерапевт или психолог, за да се затвърдят резултатите и ползите от ездата.

Практиката

За малките терапията с езда започва с грижа за понито, която позволява взаимното опознаване. Когато контактът между тях вече е създаден, може да започне и ездата. Тя има психологическо и физическо измерение. Всяко движение на коня кара да работят над 300 мускула на ездача! Упражненията са подбрани в зависимост от проблемите, които са третирани. Детето трябва първоначално да преодолее страха си, после е нужно да се научи и да се разделя с коня. Цялата му личност участва в този процес, фактът, че терапията се провежда не в медицински кабинет, а на открито и под формата на спортна игра, позволява на малките пациенти да се чувстват свободни, от което ефектът е още по-благоприятен.

 

 

Упражнения срещу депресията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *