ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Салата айсберг и китайско зеле са диетични и предпазват от рак

Два обичани зеленолистни зеленчука, които трябва да използвате още по-активно, защото са полезни, диетични и предпазват от рак

През пролетта особено важно е да се повиши консумацията на пресни зеленолистни зеленчуци, защото те дават енергия чрез желязото, което се съдържа в тях.

Такива зеленолистни зеленчуци са спанак, лапад, лобода и коприва, които ние използваме за готвене и приготвяме полезни супи, каша, яхнии или ги печем с ориз.

Най-вече спанак използваме, за да изцедим пресен сок от него или да го прибавим към други зеленчуци, а защо не и към плодове, за да направим здравословно, питателно и полезно смути.

salata-iceberg
Китайско зеле и салата айсберг – диетични и предпазват от рак на стомаха

Другите зеленолистни зеленчуци са салатите, които ние консумираме в суров вид.

Такива са марули, салати, салата айсберг и китайско зеле.

Салата айсберг и китайско зеле се появиха на нашия пазар през последните около 15 години, защото те не са български зеленчуци.

Въпреки това, много бързо си извоюваха достойно място в менюто на различни ресторанти и в домашната кулинария.

Китайското зеле не прилича на българското, не само защото формата му е друга, но и защото листата са доста по-крехки от тези на българското.

То също е богато на целулоза, но неговата целулоза е много по-фина и не дразни толкова силно стомаха и червата при хора, които страдат от колит или язва.

То е богато на минерали и витамини, освен на желязо. Съдържа висока концентрация на вода, но е ниско калорично, затова може да се яде при спазване на различни хранителни режими, диети, дни за разтоварване и други.

Редовната консумация на китайско зеле предпазва от рак на стомаха, но е добре листата му да бъдат ситно нарязани както режете марули или зелени салати.

За разлика от китайското зеле, салата айсберг е още по-фина и крехка.

В чужбина не я режат, а късат листата на парченца, припомниха в  edna.bg.

Тя е вкусна, когато е гарнирана с моцарела, полята с малко зехтин и в добавка са прибавени малко чери доматчета.

Много й отива пълнозърнест, черен, типов или грахамов хляб и бяло вино.

Салата айсберг също е богата на минерали, желязо и много вода.  И тя притежава способността да предпазва стомаха от рак.

Китайско зеле и салата айсберг предпазват от анемия, заради желязото в тях и се препоръчват за бременните жени, за да може бебето да бъде здраво, докато нараства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Салата айсберг и китайско зеле са диетични и предпазват от рак

  1. Наталия каза:

    Китайско зеле и най-вече салата айсберг обожавам, но не съм знала, че са толова полезни. И днес научих нещо ново. Благодаря ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *