ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Плодовете и зеленчуците са природния лек срещу холестерол

Как плодовете и зеленчуците ни предпазват от лош холестерол?

Предците ни са оцелявали, хранейки се с даровете на дивата природа. Затова изследователите подозират, че човешкото тяло е еволюирало по начин, който предполага огромни ежедневни дози антиоксиданти, понижаващи холестерола фитостероли и разтворими влакнини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Без тях се повишава рискът за сърцето. Ето как да приемате по девет порции плодове и зеленчуци на ден.

plodove i zelenПравете си почивка за сок

Заместете една от дневните ви дози плодове със 100% натурален сок от портокал или грейпфрут или разбъркайте концентрат от сок със зехтин, за да получите сладък салатен сос. Една малка чаша сок съставлява една порция плодове и зеленчуци.

Направете си шейк

Сложете в миксера замразени ягоди, портокалов сок и един банан, круша или нектарина, за да получите тройна порция плодове под формата на шейк. Добавете кисело мляко и поръсете с пшеничен зародиш или смлени ядки и закуската ви е готова.

Напълнете хладилника с плодове

Купете си пъпеш или диня, нарежете ги на кубчета и ги съхранявайте в херметически съд в хладилника. Те са богати на антиоксиданти и можете да ги използвате в момент, в който ви се похапва нещо сладко.

Нека плодовете и зеленчуците са ви подръка

Оставете ги върху кухненския плот. Ако са в полезрението ви, ще ги изядете.

Дайте ново определение на бързото хранене

В супермаркетите се предлагат множество готови за употреба листни салати. Само за минути можете да изберете плик с пресен спанак или смесени листни зеленчуци, чери домати, настъргани моркови, смлени ядки и стафиди, за да си приготвите салата, която моментално ви набавя двойна или тройна порция плодове и зеленчуци.

Следвайте ново правило за „допълнителна порция“

Сипвайте си допълнително само зеленчуци. Така ще намалите калориите от мазнини и ще повишите приема си на фибри.

Изяжте „дъгата“

Похапвайте ежедневно колкото се може повече различно оцветени плодове и зеленчуци, за да приемете възможно най-голямо разнообразие от хранителни вещества.

Експериментирайте като готвач

Не се придържайте само към традиционните си предпочитания, когато купувате плодове и зеленчуци. Впуснете се в приключението да пробвате нещо ново. Потърсете свежи идеи и начини за готвене.

Инвестирайте за шкафа и фризера

Това означава консервирани (в собствен сос) и замразени плодове и зеленчуци за случаите, когато нямате пресни подръка или не разполагате с време да миете и режете. Някои замразени продукти са с повече хранителни вещества от пресните, защото са замразени веднага след като са набрани.

Запасете се

Винаги дръжте пакет настъргани моркови в хладилника, които да прибавяте към супи, задушени или запечени ястия, сосове и салати. Слагайте и други замразени зеленчуци в супите и задушените блюда.

Мийте и подсушавайте, но не белете

Мийте и подсушавайте всички плодове и зеленчуци. Ако сте сигурни, че не са третирани с препарати, ги консумирайте целите заедно с обелките – те съдържат много фибри, а месестата част непосредствено под кората съдържа допълнителни хранителни вещества.

Колко плодове и зеленчуци да ядем?

В менюто – Всякакви плодове и зеленчуци – замразени, сушени или консервирани в собствен сос.

Дневни порции – Три-четири с плодове; четири-пет със зеленчуци.

Размер на порциите – 75 г зеленчуци, сурови, готвени, консервирани или замразени; 1 десертна купа със салата; 1 средно голям плод – ябълка, портокал, банан или круша; 1 голям резен пъпеш или ананас; 2 малки плода – сливи, кайсии или мандарини; 1 чаша малини или ягоди; 2-3 супени лъжици плодова салата – прясна или консервирана; 1 супена лъжица сушени плодове, например стафиди; 150 мл плодов или зеленчуков сок; 3 супени лъжици варен боб или варива.

 

Другите хранителни групи: протеини, добрите мазнини, пълнозърнести продукти, млечни продукти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *