Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТОП 8 на лечебните подправки, които ще подобрят здравето ви

1. Резене

Ботаническо име: Foeniculum vulgremill
Народно име: италиански, римски, сладък ореховиден копър
Произход: на изток от Средиземноморието
Използват се: семена, листа, стебла и грудки
Употреба в кухнята
Семената са подходяща добавка към супи, кисело зеле, картофени и рибни бульони, сосове, зеленчуци (особено червена ряпа). Прибавя се и към коледните сладкиши и към козунаци. Листата се нарязват на ситно за салата. Грудките овкусяват плънки, супи и маринати. Готви се като другите зеленчуци.
Лечебни свойства

Резене - помага при стомашни киселини
Резене – помага при стомашни киселини

Помага при стомашни киселини и газове. Стимулира дейността на бъбреците, черния дроб, далака, прочиства гърдите и улеснява отхрачването. Понижава токсичното въздействие на алкохола в организма.

2. Горчица

Ботаническо име: Sinapis
Народно име: горчица, синап
Произход: Средиземноморието и на север от Африка
Използват се: семена
Употреба в кухнята
Семената на бялата горчица се използват при консервиране на зеленчуци, риба, прибавя се към сосове и различни смеси. Смляната горчица е неделима част от овкусяването на вино (вермути). Най-голямо приложение в готварството има дижонската горчица.
Лечебни свойства
В умерени количества семената от горчица ускоряват дейността на храносмилателния тракт и обмяната на веществата. Смляната горчица се съхранява в пакетчета и под формата на компрес облекчава болката при ревматологични заболявания, артрити и измръзване.

3. Карамфил

Ботаническо име: Syzygium aromaticum
Народно име: карамфил
Произход: Индонезия, Китай и Индия
Използват се: сушени недоразвитите червени цветове, а също и зелените клонки
Употреба в кухнята
Прибавя се към сосове, вина и тестени изделия. Използва се и при обработка на месо, в консервираните зеленчуци, плодове, гъби, сосове и марината. Част е и от подправната смес „Къри“.
Лечебни свойства
Спомага за храносмилането. Олиото от карамфил има антисептично действие и заради това се използва в стоматологията при дезинфекция на устната кухина и е съставка от пастите за зъби. Чаят потиска неразположението. При външна употреба облекчава ревматологичните и неврологичните болки.

4. Хвойна

Ботаническо име: Juniperus
Народно име: хвойна
Произход: в умерения климат
Използват се: плодовете
Употреба в кухнята
Често се използва при овкусяване на дивеч, мариноване на риба, а смлените зрънца са съставна част от подправните смеси за риба. Хвойната е подходяща подправка за кисело зеле, къдраво зеле, супи, сосове, месни и птичи бульони. Същевременно се използва за направата на ракия от хвойна, в джинове и ликьори. С хвойната се овкусява и виното.
Лечебни свойства
Добавя се към смеси за чай. Отварата от хвойна облекчава възпаления на пикочния мехур, газове, болки в ставите, мускулна треска. Лабораторно е доказано нейното въздействие срещу вируса, пораждащ херпес.

5. Каперси

Ботаническо име: Capparis
Народно име: капаре, каперси
Произход: Средиземноморието (Южна Франция, Испания, Италия и Малта)
Използват се: затворените пъпки
Употреба в кухнята
Пресните каперси трябва да бъдат твърди, кръгли, затворени, да не бъдат смачкани, с цвят на тъмна маслина и остро нагарчащ вкус. Откъм заостреният край имат малки червени петна. Заради леко нагарчащия вкус се използват в пикантните сосове. Повишават остротата на някои салати, меса, рагу, риба и се прибавя към някои тестени изделия. Слагат се в сол или оцет и се използват като пикантна подправка.
Лечебни свойства
Има афродизиакален ефект, защото засилва кръвоснабдяването на половите органи. Въздейства леко възбуждащо и подсилва организма.

6. Кардамон

Ботаническо име: Elettaria cardamomum
Народно име: кардамон
Произход: тропическата джунгла В Югозападна Индия
Използват се: семената в шушулките
Употреба в кухнята
Овкусява сладките тестени изделия, сушените меса и влиза в състава на подправни смеси. Смлян, служи за овкусяване на маринати и на плодови салати. С него може да подправим кафе или чай (слагаме 3-4 цели или смлени зрънца в чашка кафе).
Лечебни свойства

Кардамонът стимулира храносмилането
Кардамонът стимулира храносмилането

Стимулира храносмилането и въздейства при газове. Повишава потентността. Стимулира кръвообращението и помага при главоболие. При сдъвкване на семената се освежава дъхът.

7. Кервел

Ботаническо име: Anthriscus cerefolium
Народно име: кервел, шушан
Произход: Югоизточна Азия
Използват се: листата
Употреба в кухнята
Употребява се при салати, майонези, сирена, етерични масла, супи и сосове. Изсушените смлени листа се използват като добавка към подправните смеси за грил и кайма. Овкусява също и мармалад от ягоди, кайсии, праскови и вишни или коктейли със сметана или кисело мляко.
Лечебни свойства
Положително влияе на обмяната на веществата. Отварата от кервел подпомага храносмилането. Препоръчва се при бъбречни кризи. Съдържа относително голямо количество витамин С. Подпомага регенеративните процеси в организма.

8. Кимион

Ботаническо име: Cuminum cyminum
Народно: кимион
Произход: Европа, Северна Африка, Мала Азия, Индия
Използват се: семената
Употреба в кухнята
Добавя се към тестени изделия, варени картофи и зеле, пушени меса, супи и сирена. С него се овкусява по-тлъстото месо (свинско, гъше) за по-добро храносмилане. Прибавя се също и към гулаши, кайма, гъби и печена риба. Римският кимион представлява семена от друго растение (роднина на магданоза), има лютив и нагарчащ вкус.
Лечебни свойства
Семена или екстракт от кимион помагат при лошо храносмилане, засилват апетита, облекчават газовете. Отварата от кимион е съставка на разтворите за дезинфекция на устната кухина и за освежаване на дъха. Кимионът облекчава бронхитите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “ТОП 8 на лечебните подправки, които ще подобрят здравето ви

  1. Катя каза:

    Много интересно и изчерпателно четиво. Чета много за подправките и за готварските рецепти, но не съм знаела, че карамфила е част от къри-то.

    Подправка, която аз лично харесвам. Признавам си, че не употребявам често, но съм чувала, че в страни като Тайланд, Индонезия, и някои други от Азия употребяват почти във всяко ядене.

    Хората там не боледуват от много болести и включително и процентът на раково болни е в пъти по-малък от раковоболните в Европа.
    Съвпадение или случайност – преценете сами.

  2. Катя каза:

    Много интересно и изчерпателно четиво. Чета много за подправките и за готварските рецепти, но не съм знаела, че карамфила е част от къри-то.
    Подправка, която аз лично харесвам. Признавам си,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *