ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как диетата DASH спасява от хипертония!

Правилното хранене може да бъде едно от силните средства срещу хипертонията. Най-ефективна диета в подобни случаи е известната диета DASH, разработена научно.

dieta-dash-gipertoniyaХипертонията или повишеното артериално налягане е много опасно състояние, припомнят от medikforum.ru. Хипертонията може да протича безсимптомно и е един от главните рискови фактори за инсулт и инфаркт. Важно е да се следи за стойностите на кръвното налягане и да бъде то под контрол.

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетически методи за борба с хипертензията) е разработена специално за смъкване на артериалното налягане чрез правилно хранене. Тя има седем базови принципа, чието спазване съдейства при лечението на хипертония. Ето за какви принципи става дума:

  • Съкращава се количеството на сладкишите и подсладените напитки.
  • Консумират се пълнозърнести храни – това включва хляба и макароните.
  • Увеличена консумация на плодове и зеленчуци – до осем пъти на ден.
  • Предпочитане на храни с ниски стойности на наситените мазнини; консумация на нетлъсто месо, пилешко, риба.
  • Всеки ден да се похапват две-три порции обезмаслени млечни продукти.
  • Консумация на ядки и семена 4-5 пъти в седмицата.
  • Силна редукция на добавените мазнини. Избирайте нискомаслена майонеза, предпочитайте нерафинираните растителни мазнини, на първо място студено пресован зехтин.

Диетата горещо препоръчва в менюто да се включват полезни зелени подправки и чесън, да се ограничи солта и да се похапват храни с високо съдържание на калций.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *