Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алергичен ринит – какви са симптомите?

Ако кихате, имате бодежи в гърлото и очите ви сърбят или пък по ръцете ви се появява странен обрив, който не отшумява, или ви мъчи уртикария с червени пъпки по гърба и гърдите, а може би като хапвате скариди, устните и устата ви се подуват и започвате да кихате – всичко това са симптоми на алергия.

Формите и типовете алергия са много и разнообразни. Най-разпространеният вид е алергичният ринит, често проявяващ се като сенна хрема.

Алергичният ринит обикновено възниква преди 20-годишна възраст, но може да се развие по всяко време. Всъщност би могъл да се диагностицира още в първата година от живота на човека. Днес засяга към 40% от децата и от 10 до 25% от възрастните. В последните 20 години проявленията му са се увеличили почти тройно и 3% от посещенията при личния лекар са вследствие на него.

В миналото на алергичния ринит се е гледало като на досаден проблем, който не е заслужавал сериозно лечение, защото не се е предполагало, че причинява сериозни проблеми. В последните десетилетия беше признато, че състоянието се свързва с няколко други респираторни заболявания, включително астма, и че може сериозно да засегне способностите за учене или работа. Всъщност при проучване, проведено през 2005 г. от Европейската федерация по алергии и Асоциацията на пациентите със заболявания на дихателните пътища, се потвърди сериозното влияние на алергичния ринит върху човешкия живот. Около 92% от пациентите са alergichen rinit7заявили, че страдат от различни симптоми повече от два месеца в годината. Половината от анкетираните твърдели, че това се отразява от умерено до силно върху работата им и учението, а три четвърти признали, че така се ограничава изборът им на дейности на открито.

Според 85% проблемът засягал и пречел на съня им.

Проучването доказало също, че алергичните ринити се различавали значително. Седем от десет души сред анкетираните имали симптоми поне четири дни седмично и продължителността им била поне четири последователни седмици. Симптомите били доста силно изразени и алергичният ринит влияел до значителна степен на ежедневието им и на емоционалното им състояние.

Д-р Ерика Валовирта, координатор на медицинския комитет към асоциацията, твърди, че „Посланието към засегнатите е ясно – посетете лекар за точната диагноза и за назначаване на медикаменти, които трябва да се вземат според предписанията, в правилната доза и честота. По този начин болестта се повлиява максимално. Освен това ограничаването излагането на алергени е разумна стъпка, но тя трябва да се предприеме след съвет от медицинско лице“.

Алергиите и ефектът на вълната

Основният симптом на алергичния ринит е запушен и/или течащ нос. Това се дължи на възпаление на носната лигавица. Ако продължи по-дълго време, влажната среда осигурява перфектни условия за развитието на вируси и бактерии, които могат да причинят още много проблеми – ушни инфекции, синузит и астма. В случай че често получавате инфекции на синусите, помолете личния си лекар да ви тества за алергия. Синузитът се определя като възпаление на лигавицата на носните синуси – изпълнените с въздух кухини на лицевия череп. Тогава алергичният пристъп прилича на хрема със затруднено дишане.

Ако страдате от синузит, вероятно той е придружен от пулсиращо главоболие, напрежение в очите и в бузите, зъбобол, зеленикав или сив назален или бистър секрет (от кухините в задната част на носа). Има вероятност наред с хроничната хрема да загубите обонянието си и вкусовите си усещания и да имате неприятен дъх. Около половината от хората, засегнати от синузит, страдат и от алергии и според някои теории именно те водят до инфекции на синусите. Процесът е следният: обикновено слузта и гнойта се оттичат от синусите през малки отвори с големината на връхче на химикалка. При подуване вследствие на алергия отворът може да се блокира и в резултат течностите се натрупват, а те са идеална среда за развитие на вируси или бактерии.

Ако алергиите не се лекуват, те могат да доведат и до назални полипи (бледи, кръгли израстъци по носната лигавица) или подуване в областта на спираловидните кости на носа (на изпъкналите тъкани във вътрешността на носа). Понякога операцията е наложителна при подобни проблеми. Нелекуваните алергии са в състояние също да причинят проблеми със зъбите и лицето, или се отразяват на речевото развитие при децата.

При алергии на помощ идва лулата с кристални соли
При алергии на помощ идва лулата с кристални соли

Освен най-често срещаните симптоми, които се свързват с алергичния ринит – кихане, течащ нос и секрет в очите – той често нарушава съня, така че засегнатите са уморени през деня. Следователно това се отразява на способностите им да мислят, да учат и да обработват получената информация. Възможно е също да имат проблеми с паметта, влошена координация ръце-очи и понижен капацитет за вземане на решения. Някои от горепосочените симптоми понякога са резултат от препаратите против алергия, които се продават без рецепта, а други се дължат на недоспиване.

Ако хремата запушва ушните канали, може да се влоши слухът, което се отразява на способностите за учене и за разбиране. А междувременно, ако непрекъснато духате носа си и кашляте, това ще пречи на концентрацията ви. Но ако се чувствате сякаш се движите в забавен кадър, а главата ви е натежала, не се тревожете.

Алергиите биха могли да се отразят и на външността ви. Например черните кръгове под очите, които придават уморен вид, са всъщност причинени от подути кръвоносни съдове в този участък. Освен това, понеже много от засегнатите дишат през устата, те често развиват високо небце, оголване на венеца при усмихване и неправилна захапка, което изисква намесата на ортодонт. А при постоянното бърсане на носа се появява и дълбока бръчка в долната му част. Страдащите от алергия понякога придобиват перманентно уморен вид, което се дължи отчасти на подути аденоиди – лимфна тъкан в задната част на гърлото, достигаща чак зад носа. Други често срещани симптоми са хронична кашлица, хрипове при дишане или задух, конюнктивит или зачервени и подути очи, възпалено гърло, често кървене от носа, секрет от носа, халитоза (лош дъх), афти в устата, сърбежи по небцето, стомашни проблеми като подуване на корема, киселини и оригване, раздразнителност и депресия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *