ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са най-вредните и смъртоносни фактори за сърцето

Всеки месец медицинските списания публикуват стотици изследвания, касаещи сърцето и сърдечносъдовите заболявания, като се засяга всичко – от А до Я (от коронарна ангиопластика до ксантомите – подкожни депа на холестерола).

riskoveteСамо Националната медицинска библиотека на САЩ, която съхранява най-подробната база данни от публикувани здравни проучвания в света, разполага с над 500 000 изследвания върху сърдечносъдовите заболявания. Въпреки всички тези знания почти 120 000 души във Великобритания (и половин милион американци) умират от коронарни заболявания всяка година.

Критиките са насочени към характера на голяма част от медицинските изследвания, занимаващи се с прекалено специфични въпроси като това дали приемът на дадено хранително вещество предизвиква определена промяна в някое конкретно съединение в човешкия организъм. Предполага се, че твърде големите подробности ни пречат да видим наистина същественото и ако това е човешкото сърце, а всяка една от подробностите е някой от факторите, влияещи върху сърцето (холестерол, витамини, спортуване и т. н.), то тогава може би прекалено много медицински изследвания се концентрират върху някой малък детайл от всяка подробност. Може да се твърди, че доста от проучванията, съсредоточени върху дребните детайли, всъщност разкриват малка част от цялостната картина. От друга страна, лекарите поддържат тезата, че въпреки наличието на множество изследвания върху съвсем дребни подробности, съществуват и разработки върху епидемиологията – по-широкообхватни проучвания сред населението, и именно заради това знаем толкова много за връзката между сърдечносъдовите заболявания и свързаните с тях рискови фактори, например начина на живот и околната среда.

Журналистите често биват обсебвани от конкретни проблеми, например високия холестерол или високото кръвно налягане, но те са само отделни детайли от цялостната картина, въпреки че са изключително важни. Истината е, че основните рискове за сърцето са тясно свързани, те рядко се появяват самостоятелно и колкото повече от тях са налице, толкова по-голяма е опасността от заболяване.

Учените и фармацевтичните компании вземат под внимание тази истина. Голямо британско проучване на сърдечното здраве, публикувано в списание „Ланцет“ през 2002 г., показва, че при пациентите с висок риск от коронарни заболявания лекарствената терапия се отразява добре, каквото и да е основното им ниво на холестерол. С други думи добрият ефект на лекарствата зависи от комбинацията от рискови фактори при пациентите. От английските лекари в момента се изисква да използват точкова система, базирана на няколко рискови фактора, с която да преценяват цялостния риск от коронарно заболяване.

Не е ли време и вие да погледнете отвъд дребните детайли? Програмата „Половин час на ден“ е именно за това – да ви покаже цялостната картина и да ви даде идеи как да побеждавате всички вредни фактори едновременно. Когато се отнасяте към себе си като цялостна система – разум, тяло и душа, постигането на сърдечно здраве е много по-лесно. Като допълнителен бонус ще успеете да понижите и риска си от диабет, рак и други основни заплахи за здравето.

Спотайващите  се  вредни  фактори

Може и да се запитате защо при положение че една-единствена програма понижава всички основни рискове за сърцето ви, трябва да учите за всички тях поотделно. Има няколко отговора. Първо, медиите говорят ужасно много за тези рискове и много често – погрешно. Като разберете истината, ще получите знания, които ще ви помогнат да оставите „сензациите“ в отдалечена в пространството перспектива и да се съсредоточите върху истински важните неща. А ако знаете как се комбинират помежду си увреждащите сърцето фактори и как определена промяна в начина ви на живот може едновременно да въздейства върху няколко от тях, определено ще бъдете по-силни. Ще бъдете много по-убедени във възможностите на програмата „Половин час на ден“, когато разберете основните й принципи.

Най-могъщите врагове на сърцето

Ето с какво трябва да разполагате – с един кратък преглед на най-опасните за сърцето фактори. Тук ще научите нещо по всички най-важни теми и проблеми, свързани със сърцето.

Ще откриете как са се развили през последните 50 години традиционните схващания за сърдечносъдовите заболявания, като се започне от опростената идея за здравето и се стигне до по-задълбочения съвременен подход. Ще разберете как въздейства на организма ви всеки отделен фактор, ще проследите как животът ни през XXI в. усилва тези заплахи и ще откриете начини как да прецените доколко самите вие сте застрашени от всеки един фактор.

Ще се запознаете и със силните връзки между тях, например как тлъстините в коремната област усилват въздействието на най-малко три други фактора, как смъртоносната роля на тютюнопушенето, заседналият начин на живот и недостатъчното спортуване водят до високо кръвно налягане, окислителен стрес и до всичко останало.

Прочетете за най-вредните фактори за сърцето като последвате линковете:

Наднормено тегло

Холестерол

Високо кръвно налягане

Хронични възпаления

Метаболитен синдром

Окислителен стрес

Новооткрити рискови фактори

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *