БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Наднорменото тегло – враг номер едно на сърцето

Някога наднорменото тегло се считало за основен показател на социалното положение – то символизирало здраве и богатство, сексапил и плодовитост, събрани накуп в един пухкав вързоп.

nadnormeno-1Преди XX в. слабото телосложение се възприемало като сигнал за заболяване, оскъдно  хранене и малко пари, а на тлъстините се гледало като на  щит срещу болестите.

Така е било тогава, така е и сега – ерата на огромните порции чипс, пуканки, замразени сладкиши и захарни напитки, дни, прекарани зад бюрото, последвани от нощи, посветени на телевизията или сърфирането в интернет. Проблемът сега е в затлъстяването – всеки пети български ученик е с наднормено тегло, а процентът при възрастните е 50-70%. Проучванията показват, че процентите на хора с наднормено и свръхтегло в България са сред най-високите в света.

Всъщност броят на възрастните със свръхтегло се е удвоил през последните десет години. Но тази тенденция е особено опасна за човешкото здраве и ако продължи, смъртните случаи, свързани със затлъстяването, скоро ще надминат онези, причинени от рак на белите дробове.

Как „любовните дръжки“ и закръгленото коремче могат да са толкова опасни? Нарастваща лавина от проучвания сочи, че тлъстините-убийци са коремните (или централните) мазнини – мастните натрупвания около вътрешните коремни органи, а понякога и в самите тях. Докато тлъстините по ханша, бедрата и задните части са сравнително безопасни, коремните мастни депа увеличават риска от високо кръвно налягане, тромбози и висок холестерол.

Коремните тлъстини дават тласък на редица биохимични реакции. Стига се до инсулинова резистентност, която е предшественик на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак на гърдата и простатата и дори бъбречна недостатъчност и болест на Алцхаймер.

Причината коремните мастни депа да са толкова опасни е, че, противно на схващането, че представляват резервен източник на енергия, те непрекъснато отделят в кръвта запушващи артериите мастни киселини, които черният дроб превръща в „лош“ холестерол (холестерол в липопротеините с ниска плътност – ЛНП).

Коремните тлъстини са източник също така и на други химични вещества – хормони, регулиращи апетита, и молекули на имунната система, които отварят вратата на три големи риска за сърцето: атеросклероза, метаболитен синдром и хронични възпаления. Дори да са слаби като цяло, т. е. да са с фигура тип „ябълка“, мъжете и жените, които имат големи количества коремни мазнини, са почти винаги с еднакви обиколки на талията и ханша. От друга страна, хората с фигура тип „круша“ са с натрупвания от мазнини по ханша и бедрата и имат съществена разлика в мерките на талията и ханша; техният тип фигура е много по-здравословен.

Ако мислите, че талията ви е с рискова обиколка, съблечете се и плътно поставете сантиметъра около най-тясната й част (не гълтайте корема). Като цяло за мъжете с обиколка на талията над 100 см и жени с над 90 см съществува по-висок риск за здравето. Тъй като считаме, че натрупаните мазнини са особено опасни, сме поставили и обиколката на талията в списъка на шестте най-важни цифри за здравето, които трябва да следите.

Как можете да се отървете от тези мазнини? Не възлагайте надеждите си на хирурзите, които един ден просто ще ги премахнат. Вече съществуват доказателства, че т. нар. липосукция не променя биохимичния баланс в организма.

Има и други, много по-здравословни начини да се избавите от тези коварни депа. С програмата „Половин час на ден“ ще приемате по-малко наситени мазнини и почти никакви трансмазнини. Хранителните режими, богати на наситени мазнини, включващи краве масло, тлъсти меса, сладолед и пълномаслено мляко, водят до натрупване на мастна тъкан в централната част на тялото. Това правят и трансмазнините, на които се дължи хрупкавостта на повечето пакетирани бисквити и снаксове.

Увеличете приема на фибри, за които е доказано, че редуцират коремните тлъстини. Почивайте и се наслаждавайте повече на живота, защото стресът и високите нива на стресовия хормон кортизол са тясно свързани с централните мастни депа. И като резу; тат ще установите, че сте физически no-активни и се чувствате по-добре.

Какво трябва да знаете

В организма ви има милиони мастни клетки. Всяка от тях представлява своеобразна торбичка, пълна с мастни капчици, наречени липиди, които се получават от мазнините, захарите и аминокиселините, извлечени от храните, които консумирате. В нормални условия организмът ви използва мастната тъкан, за да уплътни костите, да регулира температурата на тялото и като гориво в случаите, когато спадне нивото на кръвната захар.

КАК СЕ НАТРУПВАТ

Когато приемате повече храна от необходимото за организма ви количество, за да функционира, мастните клетки се разширяват, докато се изпълни капацитетът им. Ако има още много калории за складиране, се образуват нови мастни клетки. (Доскоро специалистите вярваха, че организмът има способността да произвежда нови мастни клетки до края на пубертета. Сега вече се , знае, че прехранването стимулира образуването на мастни клетки и при възрастните.)

КАКВО Е НОВОТО

Централни тлъстини

Не всички мастни депа в тялото са еднакво вредни. Най-опасните тлъстини се намират в коремната кухина, около вътрешните органи.

Тази централна мастна тъкан освобождава хормони, които нарушават биохимичния баланс в организма, като съществено повишават риска от сърдечни и други заболявания.

Ролята на въглехидратите

Проучванията потвърждават, че прекалено големи количества прости въглехидрати (т. е. захар, бяло брашно, ориз, картофи) водят до наднормено тегло. Но е важно да приемате голямо количество сложни въглехидрати, в това число и плодове и зеленчуци, заради съдържащите се в тях фибри и антиоксиданти.

КАК ДА ГИ ОТКРИЕТЕ

Лесно е: погледнете се в огледалото. Проверете своя индекс на телесната маса (BMI). Стъпете на кантара. Премерете талията си. Наднорменото тегло е проблем, който най-лесно можете да измервате и проследявате.

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Харчим неимоверно високи суми годишно за лекарства срещу затлъстяване, операции за редуциране на теглото, диетични програми, хранителни добавки за отслабване без лекарско предписание, здравни клубове, диетични напитки и изкуствени подсладители, като всеки човек на диета е склонен да плати доста, за да отслабне. Но бъдете внимателни – повечето твърдения за продаваните без рецепта препарати за отслабване са преувеличени. Предписваните лекарства, които обикновено потискат апетита или блокират абсорбирането на мазнините, водят само до минимална загуба на килограми, докато операциите за изсмукване на тлъстини понякога са рисковани. В момента се изследва потенциалът на няколко хормона за потискане на апетита. Търсят се и начини да се въздейства на грелина, т. нар. хормон на глада, но въпреки това засега на пазара няма чудотворно лекарство за отслабване.

nadnorm-da znaeteПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Много висока за повечето хора. Здравословното хранене, физическите упражнения и по-добрите начини за справяне със стреса в повечето случаи с времето ще редуцират теглото ви.

Какъв е рискът за вас?

Дали вашето тегло е в опасните граници?

Един от най-популярните индекси в момента е индексът на телесната маса (BMI), който взема под внимание както теглото, така и ръста ви. В много здравни уебстраници и книги има таблици, които ще ви помогнат да определите индекса си, но ако ви се намира калкулатор, ето как можете да го направите и сами. Полезно е да го знаете, защото повечето лекари, здравни експерти и дори застрахователните компании го използват, за да преценят доколко здравословно е теглото ви.

Измерете теглото си в килограми.

Премерете колко сте високи в метри и ги удвоете (м2).

Разделете теглото на височината си в м2.

НАПРИМЕР, ако тежите 70 кг и сте високи 1,71 м, вашият индекс е 24:

70 кг

1,71 x 1,71 = 2,92

70 кг : 2,92 = 24 (по-точно 23,97!)

За възрастни над 20 години индексът се групира в следните категории:

BMI             КАТЕГОРИЯ

20 до 25       В норма

25 до 30       Наднормено тегло

30 +            Свръхтегло

40 +            Силно затлъстяване

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *