ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем сами при проблеми със слуха?

Когато говорим с някого, думите, които използваме, играят учудващо малка роля при разбирането на разговора. Тонът на гласа и езикът на тялото са също толкова важни за тълкуването на информация.

Аудиологът ще иска да се увери, че използвате всичките си комуникативни умения по най-добрия начин и че заедно със семейството си знаете как най-добре да компенсирате загубата на слуха. Поинтересувайте се за специализирани курсове, а междувременно ви предлагаме няколко съвета.

– Идеалното разстояние при разговор е 1-2 м. Не се опитвайте да говорите с някого отдалече или още по-лошо – от съседната стая.
– Ако се нуждаете от очила, носете ги.
– Погрижете се да виждате цялото лице на събеседника си, особено устните му.
sluh– Ако имате по-добър слух в едното ухо, застанете така, че събеседникът ви да бъде от „добрата“ ви страна.
– Наблюдавайте лицето, жестовете, позата и движенията на тялото у събеседника си – можете да получите много сигнали извън речта за това, което ви казват.
– Ако не сте сигурни дали сте чули правилно, не молете за повторение на казаното, а за различна формулировка. Или опитайте техниката, наречена реципрочно питане, за да потвърдите (или обратното). „Значи ще се видим в два часа, нали?“ или „о, боже, колко време ви е отнело?”.
– Опитайте се да запазите спокойствие. Никой не чува правилно през цялото време и ако се притесните или объркате, ще изпуснете повече. Ако е шумно, помолете за разговор на по-тихо място.

Четене по устните

Повечето хора четат по устните до някаква степен, например когато водим разговор на шумно място (в бар), въпреки че не осъзнаваме това. Така „попълваме празнините” в речта, особено ако знаем за какво става въпрос. Четенето по устните и слуховите апарати подобряват комуникационните умения при хората с увреден слух.

Лекарят вероятно може да ви препоръча специализирани курсове. Ако имате леко увреждане на слуха, четенето по устните може много да помогне при компенсирането на звуци, които иначе бихте пропуснали по време на разговора. При хората с тежко увреждане на слуха четенето по устните може да бъде единственият начин за комуникация в ежедневните ситуации.

Да бъдеш умел четец по устните е по-трудно, отколкото си мислите. При артикулация много букви и думи предизвикват еднакви движения на устата. Например „пак“ и „мак“ изглеждат еднакво и дори думи, които звучат напълно различно – понякога и със срещуположни значения като „червено“ и „зелено“, се артикулират по сходен начин.

Дребни помощници

Съвременните технологии правят живота на хората с увреден слух много по-лесен. Например можете да гледате телевизионни програми със субтитри. Ежедневните устройства предават информацията визуално, освен чрез звук – помислете за текстовите съобщение през мобилните телефони и електронната поща. Повечето мобилни телефони могат да бъдат настроени на вибрация, вместо да звънят.

Устройствата, подпомагащи слуха (УПС) – електрически, инфрачервени или радиосигнални – се срещат все по-често в банки, магазини, музеи, театри и други обществени места, а могат да се използват и на работното място, в училищата и университетите. Те допълват стандартните аудиосистеми за публични обръщения, като предават сигнали, които могат да бъдат уловени от слуховия ви апарат или със специални приемници, които елиминират или филтрират страничните шумове.

Има и голям избор от уреди за приложение в дома, които компенсират ограниченията. Предлагаме ви няколко примера.

– Входни звънци с усилватели на звука или мигащи лампи.
– Системи за вратата, които реагират на вибрациите при почукване и пускат мигаща светлина.
– Усилватели за телефон с възможност за настройване на височината на звука.
– Светещи и вибриращи будилници.
– Вибриращи ръчни часовници.
– Вибриращи пейджъри, аларми и таймери.
– Слухови апарати, които не се влияят от мобилните телефони.
– Преносими пейджъри, които мигат при позвъняване на вратата, телефона или при активиране на противопожарната аларма.
– Лични аудиоустройства, които ви позволяват да слушате телевизора на височината, която ви е нужна, без да пречите на околните.
– Субтитри на телевизионните предавания.
– Противопожарни аларми, които пускат силна мигаща светлина или вибрираща подложка, която се слага под възглавницата.
– Електрически системи за домашния телевизор, радиото и останалата техника.

Повечето от тези продукти са достъпни чрез специализирани представители.

Изключете бутона „без звук“

Дори да страдате от лека загуба на слух, е добре да се замислите за слухов апарат. Съществуват стотици различни видове и модели и специалистите ще ви помогнат да изберете най-подходящия за вас. Всички слухови апарати са снабдени с микрофон, усилвател, приемник (като миниатюрни колонки), батерия и са регулируеми според формата на ухото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *