Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай със захар помага при стрес

Подсладеният със захар  чай е добър вариант за борба със стреса, твърдят американски учени. Критикуваната бяла захар потиска производството на кортизол – хормона на стреса.

teeАко нещо ви тревожи или се чувствате застрашени, намерете начин да изпиете чаша подсладен чай, съветват от medikforum.ru. Изследователи от Калифорнийския университет са установили, че производството на стресовия хормон кортизол може да бъде неутрализирано чрез сладката напитка. Този хормон се произвежда автоматично в състояние на стрес.

В изследването на споменатия ефект били включени 19 жени на възраст от 18 до 40 години. Половината от тях получавали подсладен със захар чай на закуска, обяд и вечеря в продължение на 12 дни, а останалите пиели чай с аспартам. В дните на експеримента доброволките не приемали никакви други подсладени напитки.

Преди и след експеримента участничките в него преминали през сложни математически тестове и им били направени изследвания за мозъчните реакции в условия на стрес. Чрез анализ на образци от слюнката пък били изследвани нивата на стресовия хормон кортизол.

Данните от точните изследвания потвърдили хипотезата за ролята на захарта: жените, които пиели чай със захар, имали по-ниски стойности на кортизола. На практика това е първото научно доказателство на максимата, че именно захарта е в състояние да смъкне нивото на стреса при извънредни събития – захарта, а не подсладителите.
От това естествено не следва да забравим за вредата от консумацията на захар. Тъй като е известна ролята й в трупането на излишни килограми и появата на метаболитен синдром, просто трябва да търсим умереното потребление и да регулираме тягата си към сладкото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *