Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаем за ниското кръвно налягане

Цифрите, които се появяват на екрана на апарата, представляват нивото на систоличното и диастоличното налягане в кръвоносните съдове.

nisko kravnoСистоличното изразява стойността на налягането по време на пълното свиване на предсърдната камера, а диастоличното – налягането в момента на максимално отпускане на сърдечния мускул.

Високото кръвно налягане е рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания. Крие ли опасност и прекалено ниското кръвно налягане?

Спадът в кръвното налягане изразява намаляване на количеството кръв, изпомпвано от сърцето. Това може да е инцидентно явление или да стане постоянно състояние и тогава говорим за хипотония.

За разлика от хипертонията ниското кръвно налягане не се смята за болестно състояние. Граничните стойности на кръвното са добре определени в горните стойности, но не и в долните. Все пак се смята, че ако систоличното налягане е под 90, става дума за хипотония.

Ортостатична хипотония

Тя представлява спадане на артериалното налягане при изправяне, което води до замайване, причерняване, обща слабост и дори колабиране.

Ортостатичната хипотония може да се дължи на намален обем на кръвта вследствие дехидратация на организма – при недостатъчен прием на течности или повишена загуба на течности при повръщане, диария, обилно изпотяване. Приемът на диуретици е друга възможна причина.

Ниското кръвно в тези случаи не е опасно, освен ако не стане хронично и смущаващо в ежедневието. Среща се често при възрастни хора и при наличие на разширени вени.

Други причини за ниско кръвно налягане

Обозводняването на организма, приемът на някои лекарства, злоупотребата с алкохол и наркотични средства, бременността и отровните ухапвания са възможни причини за ниското кръвно налягане.

Рисковете от хипотонията са слаби

Извън случаите на припадък с удар при падане, както и на пътно произшествие, ниското кръвно налягане е незначителен медицински проблем. При повечето хипотоници не е необходимо да бъдат приемани лекарства. Все пак консултацията с лекар е препоръчителна, особено ако симптомите са постоянни и причиняват безпокойство.

Ако е нужно лечение

Това може да реши само лекарят. Ако хипотонията нарушава нормалния начин на живот, той може да предпише лекарства за повишаване на кръвното налягане. Те обаче крият риск от хипертония и затова е важно да бъдат правилно дозирани и пациентите да са под лекарски контрол.

Предпазни мерки

  • Ставайте бавно от леглото.
  • Пийте достатъчно течности, особено ако трябва дълго бреме да стоите прави.
  • Избягвайте алкохола и цигарите, както и наркотичните вещества.
  • Избягвайте прекалената топлина, от която кръвоносните съдове се разширяват.
  • Не спортувайте, когато е прекалено горещо.
  • Не кръстосвайте често краката си, когато сте в седнало положение.
  • Хранете се по-леко, но по-често.
  • Избягвайте строгите хранителни диети.

 

Какво се случва, когато пиете кафе?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *