ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специалистите отговарят на ваши въпроси за здравето

Всички си задаваме въпроси за нашето здраве, независимо от възрастта ни.

Ето и най-добрите отговори на специалистите.

Напълнява ли се при лечение с кортизони?

Това е въпрос на доза и на продължителност на лечението. След 2-3 месеца лечение с кортикоиди от 40 до 60% от пациентите напълняват и значително се променя външният им вид. Този риск расте пропорционално на предписаните дози (над 10 мг дневно).

Тук обаче има и генетично предразположение: някои хора могат да приемат големи дози кортизон за дълъг период от време и да нямат никакви нежелани последици, докато други да ги получат още първите дни. Добрата новина е, че този лош ефект е обратим и нещата влизат в релси, още щом спре лечението или щом се намалят дозите под 10 мг дневно. Съветът на специалистите е, докато се лекувате с кортизон, да внимавате с калорийния прием, тъй като кортизонът обостря апетита. Просто се въздържайте да поемате по-голямо количество храна отпреди, както и мазна храна

Може ли да се разболеем от астма на всяка възраст?

Дау астмата може да се появи на всяка възраст както при най-малките деца, така и при възрастните. Позната е т.нар. късна астма, която се появява между 50 и 60 годишна възраст. Тази късна астма, за разлика от астмата при децата, не е алергична поне в половината от случаите, факторите, които я благоприятстват, са инфекция на горните дихателни пътища, тютюнопушене, излагане на дразнещи субстанции (замърсен въздух, различни спрейове, продукти за почистване…). Ето защо не бързайте да приписвате на цигарите всяка по-продължителна кашлица. Не обвинявайте и възрастта за задъхването си при физическо усилие. Особено ако има астматици в семейството ви. При продължителна кашлица се консултирайте с лекар. Добрата новина е, че астмата при възрастните се контролира много добре с лекарства.

 

Болести по краката, който не са за пренебрегване – знаете ли кои са?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *