ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето защо трябва да включите тези 5 подправки в менюто си!

1. Дафинов лист

Ботаническо име: Laurus nobilis
Народно име: дафинов лист, лаврово (дафиново) дърво, лавър
Произход: Мала Азия, Гърция, Италия и Испания
Използват се: листата
Употреба в кухнята
Заради горчивия му вкус се прибавя към тъмните сосове, маринати, използва се за консервиране на месо и подправяне на киселото зеле или кисели краставички. Листата се слагат в началото на готвенето, тъй като техният аромат се разпространява бавно. Преди сервиране се отстранява от ястието.
Лечебни свойства
limonova trevaВ медицината дафиновият лист се използва за направа на лек с антитоксично и антиепилептично действие. Тази подправка улеснява храносмилането и засилва апетита. Свежите листа съдържат етерично масло, което може да въздейства като наркотик. Отварата от дафинов лист облекчава ревматичните болки.

2. Лимонова трева

Ботаническо име: Cymbopogon citratus
Народно име: цимбопогон
Произход: тропическите области на Азия
Използват се: долните части на стеблата
Употреба в кухнята
Продава се прясна, сушена или смляна. Стъблата имат изразителен лимонов аромат. Добре се съчетава с други подправки. Овкусява птиче месо, риба, морски дарове и азиатски специалитети. Прибавя се към пикантни ястия от говеждо, свинско и агнешко месо, сосове и марината. Преди употреба за кратко се накисва в гореща вода.
Лечебни свойства
Отварата от листата се пие като билков чай. Лекува акне, главоболие и мускулна треска, освобождава напрежението.

3. Чили

Ботаническо име: Capsicum annunm
Народно име: кайенски пипер
Произход: Мексико, Индия, Средна и Южна Америка
Използват се: семената
Употреба в кухнята
Прибавя се към всички пикантни ястия. В Индия и Южна Азия се добавя към ориза, а в Мексико семената, стрити на прах, овкусяват фасула и царевицата. Използва се при консервиране на зеленчуци, както и в някои сосове.
Лечебни свойства
Пресните чили чушки са богати на витамин С. Чилито стимулира храносмилателния тракт и кръвообращението. Облекчава коликите, газовете, болките в стомаха и спазмите. Помага при хрема.

4. Риган

Ботаническо име: Origanum vulgaru
Народно име: риганче, овчарски босилек, ванилова трева, витошки чай, черновръхче
Произход: Субтропичните пасища на Европа и Азия
Използват се: сърцевина и листа
Употреба в кухнята
И в свеж, и в сушен вид подправката се добавя към супи, меса (особено телешко и овче), риба, яйца, специалитети със сирене и зеленчукови салати, най-вече доматена. Също така се прибавя към пушено месо и пастет от черен дроб. Овкусява също боб и тестени изделия. Съставна част е от различни подправни смеси. Добре подправя и птичето месо. Изсушените листа са много по-ароматни от свежите.
Лечебни свойства
Има дезинфекционно и противовъзпалително действие, улеснява отхрачването и засилва секрецията на стомаха. Отварата от листата облекчава зъбобола.

5. Естрагон

Ботаническо име: Artemisia dracunalus
Народно име: тарос
Произход: Средна и Югозападна Азия
Използват се: листата
Употреба в кухнята
Фино нарязан, се добавя към студени и топли сосове с масло или сметана, към марината за печене на грил, омлети, бъркани яйца, палачинки или пъстърва. Добре овкусява агнешко, заешко и телешко месо. Днес са разпространени два вида: руски – със слаба миризма, и френски – по-ароматен.
Лечебни свойства
Засилва апетита, повишава секрецията на стомаха, има диуретичен ефект. Листата съдържат йод, минерални вещества и витамини А и С. В миналото се е използвал за лечение на скорбут.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *