ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Научете какво се лекува с черен оман (зарасличе) – народна медицина

Още войните на древния Рим са използвали черния оман (Symphitum officinale L.) за лечение на ставите, зарастване на рани и заздравяването на костите.

OmanРастението предпочита влажни места и често може да се види около реки и езера. То съдържа комплекс от биологично активни компоненти. Препарати от корените на черен оман имат силно противовъзпалително, аналгетично и антимикробно действие. Той активно насърчава образуването на нови клетки в увредената тъкан, като ускорява нейното изцеление.

Използването на черен оман

В народната медицина има много рецепти за използване на черен оман, в които се използват за лечение всички части на растението, включително корените. Правят се тинктури, но най-ефективно лечебно действие има мехлемът.

Мехлемът се приготвя по следния начин: вземете смачкан корен на черен оман (за предпочитане пресен) – 5 части, сухи листа от черен оман – 1 част и зехтин за основа (можете да използвате и друго масло за основа)  – 2 части. Затоплете мазнината и залейте листата и корените. Така престояват в продължение на 3 часа и след това се филтрира. Мехлемът е готов.

Използвайте го при следните случаи:

Травми, тромбофлебит, разширени вени , напукани пети и болки в костите – втривайте мехлема или сложете на мека памучна тъкан и направете компрес, изолирайте с пергаментова хартия. Тези превръзки са правят всеки ден в продължение на една седмица през нощта. След това се почива 3 дни и се повтаря лечението до оздравяване на мястото.

Ако имате разширени вени, направете не много стегната превръзка за 3 дни, почивка 1 ден и пак 3 дни превръзка. Мехлемът предотвратява развитието на възпаление, оток или натрупване на течност в ставната капсула на повредената става.

По време на прилагането на мехлема се препоръчва да се пие отвара от корените на черен оман: Напълнете в термос 1 чаша вряла вода с 1 супена лъжица сушени смачкани корени, оставете през нощта, на сутринта прецедете и пийте през целия ден няколко пъти.

Тъй като черният оман е богат на силиций, се използва за профилактика и  лечение на междупрешленна херния  и дегенеративни заболявания на междупрешленните дискове. За целта направете смес от счукани корени и мед в съотношение 1:1, след един ден се приема от сместа по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно в продължение на 10 дни. След това 10 дни почивка и после още 2 курса.

 

Научете повече за света на билките и подправките!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *