ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво ви застрашава, ако живеете заради пържолата, бекона и хотдога! Така жертвате не само артериите и стройната фигура, но подписвате смъртната присъда и на дебелото си черво.

debelo 4ervo-1Някои хора могат да обвинят гените си за рака на дебелото черво, но и неправилното хранене играе голяма роля. Специалистите са изчислили, че и малките промени към по-здравословен хранителен режим могат да предотвратят 70% от случаите на този вид рак.

Както тютюнопушенето може да предизвика рак на белите дробове, така еднообразната храна, включваща типичните за западния свят говеждо и картофи, може да учетвори риска от образуване на полипи в храносмилателния тракт, от които води началото си ракът на дебелото черво. Извършването на колоноскопия, при която едновременно се откриват и премахват полипите, след 50-годишна възраст и на всеки 10 години след това може значително да намали риска от рак. Но най-сигурната предпазна мярка е да предотвратите формирането на полипи. Обикновени промени в начина на хранене, като добавяне на бобови зърна към салатата от спанак за обяд или консумацията на броколи и брюкселско зеле на вечеря, ще доведат до положителни резултати.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Бобови храни, леща, грах и други храни, богати на фолат

Ако в семейството ви има случаи на рак на дебелото черво, ви препоръчваме тези храни. Освен влакнини те ще ви осигурят много фолат, витамин от групата В, които предпазват клетъчната ДНК. Харвардско изследване на почти 89 000 жени установило, че участничките с фамилна обремененост от рак на дебелото черво, които консумирали повече от400 мкг фолат на ден, намалили риска от рак с над 52%, в сравнение с жените, които приемали само 200 мкг дневно. Можете да си осигурите почти 300 мкг само от чаша леблебия или сготвен спанак. Обогатените зърнени закуски и портокалов сок са други богати източници на фолат.

Заслужава си да увеличите приема на фолат дори ако нямате фамилна обремененост. Така ще намалите риска с 30-40%.

Минимален прием: 400 мкг фолат на ден. Най-вероятно вече си осигурявате това количество, ако приемате мултивитамин всеки ден или закусвате с портокалов сок и обогатена зърнена закуска. Можете да си набавите същото количество чрез поне 5 порции пълнозърнести храни заедно със 7 до 10 порции плодове и зеленчуци. Поне една от порциите трябва да е от листни зеленчуци или бобови храни, като бял, шарен или кафяв фасул и леблебия.

Полезен съвет: Броколите имат двойно действие като средство за борба с рака. Те съдържат противотуморни вещества, характерни за всички кръстоцветни зеленчуци, и са богат източник на фолат.

debelo_milkМляко

Народът казва да пием мляко за здраве. Освен че участва в изграждането на здрави кости, млякото може да предпази от рак на дебелото черво. Данните от изследвания на повече от половин милион души показват, че приемът на най-малко 250 мл мляко понижава риска от рак на дебелото черво и ректума с 15%. С две чаши повече опасността ще намалее с още 12%.

Минимален прием: Най-малко 250 мл на ден.

Полезен съвет: Тъй като наситените мазнини често се посочват като причина за развитие на тумори, избирайте обезмаслено мляко или такова с 1 % масленост.

Кръстоцветни зеленчуци

Тези зеленчуци (сред които броколи, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле, пащърнак, китайско зеле, жълта ряпа и алабаш) са сред най-мощните средства за борба с рака. Те съдържат много полезни вещества, които изчистват ракообразуващите агенти, преди да са навредили на клетъчната ДНК. Изследванията са показателни, че приемът на много кръстоцветни зеленчуци намалява наполовина риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в тях вещества действат като малки гъбички, които изчистват канцерогените.

Минимален прием: Най-малко 4 порции от половин чаша зеленчуци всяка седмица.

Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци с високо съдържание на влакнини

От направените досега изследвания са получени противоречиви резултати за това дали влакнините предпазват от рак на дебелото черво. И въпреки че специалистите не могат да постигнат съгласие по този въпрос, те ни препоръчват да консумираме повече от обичайно приеманите 15 г на ден. Защо? Влакнините ускоряват преминаването на храната през храносмилателната система и не позволяват на евентуално приетите канцерогени да се задържат твърде дълго там и да създадат усложнения. Докато влакнините се преработват от бактериите в дебелото черво, там се образуват вещества, които защитават организма от канцерогенните жлъчни киселини, също произвеждани по време на храносмилане.

Проучване на връзката между повишената консумация на влакнини и по-ниския риск от рак на дебелото черво показва, че хората, които приемат най-много влакнини, са с 40% по-малко застрашени.

Най-добре е да си доставяте влакнините чрез храната, а не чрез хранителни добавки, тъй като не е ясно каква част от защитата се осигурява от влакнините и каква от другите хранителни вещества и растителни съединения в храните, богати на влакнини.

Минимален прием: Между 25 и 35 г влакнини дневно. Ще си набавите почти 25 г от три порции пълнозърнести храни (например сандвич с пълнозърнест хляб и половин чаша кафяв ориз) и седем порции (всяка от по половин чаша) плодове и зеленчуци. За да увеличите още повече приема на влакнини, добавете няколко порции леща, ядки, семена или зърнена закуска

debelo-chiken fishРиба и пиле

След като научихте, че червеното месо вероятно причинява рак на дебелото черво, може би вече се питате какво ще ядете. Веднага ще ви отговорим: риба и пиле.

Данните от изследванията показват, че приемът на най-малко 300 г риба на седмица понижава риска от развитие на рак на дебелото черво с 30%, за разлика от еднократната консумация на риба. Това не бива да ви учудва. Като ядете повече риба, вие ядете по-малко месо от друг вид. А ако избирате тлъста риба, като сьомга и скумрия, си осигурявате повече омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението в червата.

Хората, които не са любители на рибата, могат да изберат пилешко месо. Изследванията показват, че за разлика от червените меса, бялото пилешко месо не благоприятства развитието на рак на дебелото черво.

Минимален прием: Най-малко две порции риба или пиле на седмица.

Полезен съвет: Мазнината на пилешкото месо е концентрирана в кожата му и е добре да я отстраните.

Куркума

Това е традиционна подправка в индийската кухня. За естествения жълт пигмент в куркумата, известен като куркумин, се знае, че има силно противораково действие. Друго полезно негово качество е способността му да намалява възпаленията, които се смятат за основна причина за развитието на тумори. Освен това куркуминът изчиства канцерогените, преди да са успели да навредят на клетъчната ДНК, и помага на вече увредените зони да се възстановят. Лабораторни изследвания са показали, че подправката спира развитието и разпространението на раковите клетки.

Минимален прием: Няма официално установено количество, просто подправяйте по-често ястията с куркума.

Полезен съвет: В търговската мрежа се предлагат готови подправки „къри“ с куркума, които действително придават на ястията жълт цвят, но няколко проучвания са открили, че те съдържат минимално количество от полезната подправка. По-добре използвайте куркума на прах или добавяйте допълнително куркума към кърито.

Чесън и лук

Чесънът няма да ви спаси от вампири, но може да ви защити от рак на дебелото черво. Заедно слука, той съдържа сулфиди, които изчистват канцерогените и принуждават раковите клетки да се саморазрушат. При анализ на здравето на жените в Айова се установило, че консумацията на една или две скилидки чесън на седмица намалява риска от рак на дебелото черво с 32%. Друго изследване, което проучило ефекта от консумацията на плодове и зеленчуци върху здравето на 650 жители на Южна Австралия, стигнало до извода, че редовият прием на лук понижава риска от рак на дебелото черво с 28 до 52%.

Минимален прием: Две-три скилидки чесън и половин чаша лук, приемани няколко пъти в седмицата, могат да ви предпазят от рак на дебелото черво.

Полезен съвет: Накълцайте или смачкайте чесъна и го оставете да престои 10-15 минути, преди да го поставите в ястието, за да могат полезните вещества да се образуват.

Черен и зелен чай

Когато ви се прииска топла напитка, направете си чай. Лабораторни изследвания доказват, че съдържащите се в чая вещества обезсилват ракообразуващите агенти. Освен това те потискат деленето на раковите клетки и ги принуждават да се саморазрушат.

Сред 35 000 участнички в проучване на общественото здраве в Айова тези, които пиели две или повече чаши чай на ден, били с 30% по-малко застрашени от рак, в сравнение с жените, които рядко пиели чай. И макар предмет на анализ в това изследване да бил черният чай, трябва да отбележим, че зеленият чай съдържа много повече антиоксиданти, наречени катехини, на които се дължи полезното действие на чая.

Минимален прием: От три до четири чаши на ден.

Ролята на теглото ви е голяма. Телесната мазнина, особено в коремната област, създава не само естетически проблеми, но синтезира протеини, наречени цитокини, които увеличават възпаленията и предизвикват клетъчни увреждания, водещи до рак. Наднорменото тегло често означава и по-високо ниво на инсулин, което също обуславя развитието на тумори. Според изследване на Бостънския университет хората с обиколка на талията над 90 см, са двойно no-застрашени от рак на дебелото черво. Заседналият начин на живот утроява риска.

Полезен съвет: Приготвяйте сами чая. Готовият чай в бутилка, който се предлага в търговската мрежа, съдържа по-малко от 5% от антиоксидантните вещества в прясно сварения чай.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Фолиева киселина

АКО не си осигурявате достатъчно фолат чрез храната, попълнете недостига чрез мултивитамин. Изследването Nurses Health Study показва, че жените, които ежедневно са приемали добавка с фолиева киселина (лекарствената форма на фолата) в продължение на 15 години, са намалили риска от рак на дебелото черво със 75%.

Доза: 400 мкг на ден, обичайното количество в повече¬то мултивитамини.

Калций и витамин D

Веществата, без които костите не могат, предлагат ос¬вен това и добра защита срещу рак на дебелото черво. Учените са открили, че комбинацията от калций и витамин D намалява риска от повторна поява на полипи с 18%.

Доза: Калций – между 1200 и 1500 мг дневно чрез храната и добавки. Безопасният и полезен прием на витамин D според изследванията трябва да бъде най-много 1000 IU, набавен от храната и добавки.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Червено месо

Като основна причина за развитието на рак на дебелото черво учените често посочват червеното месо, особено колбаси, като шунка, хотдог, наденица, и свинското и говеждото. Съдържащите се в тях наситени мазнини увеличават възпаленията, а хем желязото уврежда лигавицата на дебелото черво и причинява образуването на канцерогенни вещества. Приготвянето на месо на грил, на открит огън или на висока температура също води до формиране на канцерогенни вещества.

Германско изследване показва, че прекомерната консумация на червено месо утроява (и понякога дори учетворява) риска от рак на дебелото черво. Американският институт за проучване на рака не препоръчва да се консумира повече от 90 г червено месо на ден.

Захар и рафинирани въглехидрати

Някои специалисти по ракови заболявания определят захарните изделия и рафинираните въглехидрати като причинители на рак. Прекомерната им консумация води до натрупване на излишни килограми, които увеличават риска от рак). Богатата на прости въглехидрати храна (понички и бисквити, картофи, бял хляб, бял ориз и сладки напитки) покачва нивото на инсулина и инсулиноподобния растежен фактор-1, които се смятат за „храна на туморите“. Колкото по-голямо е количеството им, толкова повече ракови клетки се образуват.

Според едно изследване при жените, чиято храна включва много рафинирани въглехидрати, рискът от развитие на рак на дебелото черво е тройно по-голям.

Свръхконсумацията на захар предразполага и към развитие на диабет, който, от своя страна, увеличава риска от рак на дебелото черво.

Алкохол

Спиртните напитки извличат от организма запасите от фолат и витамина от групата В, който предпазва от рак на дебелото черво. Злоупотребата с алкохол отслабва и защитата на клетъчната ДНК срещу разрушителното действие на канцерогените. Данните от изследване на почти 490 000 души показват, че алкохолиците са с 20% по-предразположени към развитие на рак на дебелото черво, а друго проучване доказва, че те обикновено се разболяват около пет години по-рано. Рискът е най-голям при хора, които консумират повече от две питиета на ден.

При рак на дебелото черво се препоръчва и прием на витамин B17! Много учени са категорични, че този витамин е вълшебен, защото унищожава раковите клетки. Повече за B17 можете да прочетете ТУК!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *