Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при рак на простатата

За мъжа в западното общество рак на простата изглежда неизбежна съдба. На практика това е най-разпространеният вид рак при мъжете.

prostata-1Макар да е сравнително слабо разпространен сред мъжете под 45 години, той се появява при 70-90% от американците над 80 години. На практика това е най-разпространеният вид рак при мъжете. Средната възраст на поставяне на диагнозата е 72 години.

За съжаление не можете да върнете младостта. Нито да промените фамилната история (ако вашият баща, брат или син са имали рак на простатата, рискът за вас се увеличава значително), както и расата (ракът на простатата е по-разпространен сред афроамериканците). Съществуват неопровержими доказателства, че рискът от рак на простатата може да бъде намален или развитието на заболяването да бъде ограничено с минимални промени в начина на хранене. Трябва да отбележим, че в азиатските държави, където консумацията на соя, риба, плодове и зеленчуци е висока, а на червено месо и млечни продукти – ниска, случаите на рак на простатата са около 10 пъти по-малко в сравнение със западните страни, където основни храни са червеното месо и пълномаслените млечни продукти.

Добрата новина е, че в повечето случаи ракът на простатата се развива много бавно. Всъщност при откриването му в ранен стадий повечето лекари прилагат тактиката на изчакване, вместо да прибягват до хирургична намеса. Много важно е внимателното проследяване на тумора. Правят се кръвни изследвания на простатен специфичен антиген (ПСА) и дигитални изследвания на ректума.

Трябва ли обаче да седите спокойно и да чакате неприятностите да настъпят? Можете да ги предотвратите, като подобрите начина си на хранене – така ще избегнете рака или поне ще забавите развитието му. С други думи, ако ядете повече домати и броколи, може да предотвратите фаталния изход.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

prostata-Tomato-PureeДомати и доматени продукти

Ако розовият цвят (имаме предвид розовите панделки) символизират борбата срещу рака на гърдата, то червеният цвят на практика побеждава рака на простатата. Съдържащият се в доматите антиоксидант ликопен, който придава типичния им цвят, може да предотврати или забави развитието на заболяването. Ликопенът (член на семейството на каротеноидите, като бета-каротина) постига това, като не позволява на свободните радикали да увредят клетките и клетъчната ДНК. Разрушаването на ДНК е причината за превръщането на здравите клетки в туморни. Изследванията показват, че ликопенът в две порции доматен сок или сос намалява разрушенията на клетъчната ДНК с 28%. Какво означава това за мъжете? Според дългогодишни изследвания на 50 000 мъже, тези, които консумирали най-малко две порции доматен сок на седмица, са намалили риска от развитие на рак на простатата с 23%.

Минимален прием: Половин чаша сготвени домати два пъти в седмицата предотвратява рака на простатата. Дори ако вече ви е поставена диагноза, честата консумация на готвени домати може да забави развитието на заболяването. Освен доматите, от които си доставяме 85% от ликопена, други добри източници на полезното вещество са дините, червеният грейпфрут и гуавата.

Полезен съвет: Въпреки че всички домати съдържат ликопен, когато се сготвят с малко мазнина, полезното вещество увеличава количеството си, което прави доматения сок още по-добър източник. Можете да умножите противораковите свойства на доматите, като добавите броколи, къдраво зеле и карфиол, които също са добри средства за борба с туморите.

Тофу, соево мляко и соеви продукти

В Азия традиционно се консумират много соеви продукти и случаите на рак там са много по-малко. Съвпадение? Вероятно не. Тофуто и другите соеви продукти съдържат подобни на естроген вещества, наречени изофлавони, за които се смята, че забавят развитието и разпространението на раковите клетки и ги принуждават да се саморазрушат.

В тримесечно изследване, проведено на Хавайските острови, кръвните нива на простатния специфичен антиген спаднали с 14% при мъжете, които консумирали две порции соеви продукти на ден. Друго изследване на повече от 12 000 мъже, проведено от университета в Лома Линда, Калифорния, открило, че мъжете, които консумират повече от една порция соево мляко на ден, са със 70% по-малко застрашени от развитие на рак на простатата в сравнение с мъжете, които никога не са го пили.

Минимален прием: Най-малко една-две порции соеви продукти на ден, например чаша соево мляко или половин чаша тофу. Необработените соеви храни, като тофу, соеви ядки и соевото мляко, съдържат повече изофлавони в сравнение с преработените соеви продукти като соево „месо“ или соев „бекон“.

Полезен съвет: Едамамът, който представлява млади соеви зърна в шушулката, ви дава чудесна възможност да увеличите приема на соя. Можете да го откриете във фризерите в хранителните магазини. Задушете го в малко мазнина и сол заедно с други зеленчуци.

Зелен чай

При лабораторни опити учените са установили, че мощните вещества в зеления чай, наречени епигалокатехини (EGCG), блокират много процеси, свързани с развитието и разпространението на рак. Резултатите от много изследвания показват, че зеленият чай може да ви предпази от няколко вида рак, включително на простатата, стомаха, дебелото черво и гърдата. Други изследвания обаче не са установили, че той помага при хора, болни от рак. Въпреки това едно китайско проучване доказва, че при мъжете, които пият повече от три чаши зелен чай на ден, рискът от развитие на рак на простатата намалява с над 70%. Участниците, които пият зелен чай в най-големи количества, са с 85% по-малко застрашени от това заболяване. Изследванията в тази област продължават, затова очаквайте новини.

Минимален прием: Между две и четири чаши на ден; този чай има прекрасен аромат и съдържа много антиоксиданти.

prostata-narСок от нар

Този тръпчив плод може да ви предпази от рак. Сокът от нар е богат на растителни багрилни вещества, наречени полифеноли, които придават червения цвят на зърната на нара и оцветяват есенните листа в ярки цветове. Полифенолите са мощни антиоксиданти, затова сокът от нар е ефикасно средство срещу рак.

Според някои обещаващи изследвания полифенолите в сока от нар намаляват развитието на раковите клетки и ги принуждават да се саморазрушават. Те понижават и нивото на ПСА. При изследване, провеждано в продължение на две години, 48 болни от рак на простатата приемали 240 мл сок от нар всеки ден. Учените установили, че при повече от 30% от мъжете нивото на ПСА спаднало с до 85%. Най-важният резултат бил, че развитието на рака се забавило при повече от 82% от участниците.

Минимален прием: Една чаша от 240 мл на ден.

Полезен съвет: Поддържането на здравословно тегло и намаляването на приема на захар също са важни за предотвратяване на рака на простатата. Затова е препоръчително да се пие сок от нар вместо висококалорични безалкохолни напитки.

Сьомга, скумрия, сардини, херинга и други видове тлъста риба

Без съмнение сте чували съвета да ядете повече риба – най-вероятно от вашия личен лекар, загрижен за здравето на сърцето ви. Но рибата, особено от правилния вид, може да бъде полезна и за простатата ви. Шведски учени проследили начина на хранене на повече от 6000 мъже в продължение на 30 години и установили, че тези, които приемали умерени количества риба, богата на омега-3 мастни киселини, намалили риска от рак на простатата с 30%, докато тези, които рядко се хранели с риба, били от два до три пъти по-предразположени към развитието му. Забележка: Опитайте се да приемате есенциалните мастни киселини от храната, а не от добавки. Проведените до този момент изследвания показват, че предпазно средство срещу рак на простатата е рибата, а не капсулите рибено масло.

Минимален прием: Три рибни блюда от 100-120 г на седмица. Ако вече ви е поставена диагноза рак на простатата в ранен стадий, консумирането само на две порции риба седмично може да намали риска от развитието му със 17%.

Броколи, брюкселско зеле и други кръстоиветни зеленчуци

Ако мислите да си приготвите пържола на грил, добавете малко броколи. В печеното на грил месо се образуват канцерогенни вещества, познати като хетероциклични амини, които увреждат клетките. Броколите, брюкселското зеле и бялото зеле съдържат противоракови съединения, които помагат на тялото да се освободи от тези вредни вещества, преди да са нанесли поражения на клетките.

Учените са провели следния експеримент: участниците в него приемали шест порции от половин чаша броколи и брюкселско зеле на ден в продължение на 12 дни. Следващите 12 дни изяждали по една пържола на ден без никакви кръстоцветни растения. След всяка фаза учените изследвали урината на участниците за съдържание на хетероциклични амини. Резултатите показали, че докато се хранели само със зеленчуци, те отделяли по-голямо количество от вредните вещества, отколкото по време на месната диета.

Дори и да не приготвяте често храна на грил, пак можете да включвате повече от тези полезни зеленчуци в менюто си. Данните сочат, че консумирането на над пет порции кръстоцветни зеленчуци на седмица може да понижи риска от развитие на рак на простатата с над 20%.

Минимален прием: Най-малко четири-пет порции от половин чаша седмично.

Полезен съвет: Търсете млади броколи в зеленчуковите магазини. В тях концентрацията на веществото с противоракови свойства, сулфорафан, е най-голяма: от 20 до 50 пъти повече, отколкото в зрелите броколи.

Чесън и лук

Обичате ли чесън? Да. Браво на вас! Чесънът, лукът и техните братовчеди, като арпаджик и шалот, предотвратяват развитието на тумори, като разрушават ракообразуващите вещества, които увреждат клетките. Полезните вещества в тях дори принуждават туморните клетки да се саморазрушават.

Учени от Националния институт по ракови заболявания проверили какво количество чесън и лук консумират мъжете в Шанхай и установили, че тези, които всекидневно приемат най-малко 10 г (между 1 и 1,5 супени лъжици нарязан лук), са с 49% по-малко застрашени от развитие на рак на простатата, спрямо мъжете, които консумират много по-малки количества. Мъжете, които приемали пет скилидки чесън на седмица, намалили риска от заболяването с 53%.

Минимален прием: Една скилидка чесън или 1-2 супени лъжици лук през повечето дни от седмицата. Полезен съвет: Намачкайте няколко скилидки чесън и ги добавете към салата от зеленчуци, риба тон или картофи. Ако предпочитате чесъна сготвен, нарежете или намачкайте няколко скилидки и ги оставете да престоят 10 минути, преди да ги добавите към ястието. Задушете ги със зеленчуци или ги добавете към доматен сок за допълнителна защита срещу рака.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин Е

Ако пушите, трябва да приемате допълнително витамин Е под формата на добавка. Изследване на връзката между антиоксидантите и рака на белия дроб показало, че този витамин не предпазва от рак на белия дроб, но при пушачи, които приемат 50 мг (около 75 IU) на ден, е намалил риска от рак на простатата с 32%, а риска от фатален изход на заболяването с 41%. По-скорошно проучване на повече от 29 000 мъже открило, че пушачите, които са приемали повече от 400 IU витамин Е на ден в продължение на осем години, са намалили риска от развитие на рак на простатата със 71 %, за разлика от участниците, които не приемали витамин Е .

Забележка: Оказва се, че витамин Е предпазва само пушачи и непушачи, отказали цигарите през последните 10 години. Няма ефект върху непушачи.

Доза: Според изследванията дозата, която дава резултат при пушачите, е между 50 и 400 IU на ден с храната за по-добро усвояване. Но ако имате повишено кръвно налягане или приемате антикоагуланти (разредители на кръвта), не трябва да приемате витамин Е без лекарско предписание и наблюдение, поради риск от инсулт или кръвоизлив.

Селен

Съществуват много доказателства, че този антиоксидантен минерал не само може да предотврати, но и да забави развитието на рака на простатата. При едно от изследванията учените проверили дали съществува връзка между селена и рецидивиращия рак на кожата. Те стигнали до заключението, че минералът не повлиява по никакъв начин рака на кожата, но намалява риска от рак на простатата наполовина. Добавките със селен оказват най-голям ефект при мъжете с недостиг на този минерал. Мъжете с нормални нива на селен не се нуждаят от хранителна добавка.

Доза: До 200 мкг на ден.

prostata-kombinacia antioxidantsКомбинация от антиоксиданти

Установено е, че антиоксидантите имат най-голям ефект, когато се приемат заедно. Според осемгодишно изследване на 5000 мъже комбинацията от витамин С, витамин Е, бета-каротин, селен и цинк защитава от някои видове рак, включително и на простатата. Мъжете, които в началото на изследването имали нормални нива на ПСА и приемали това съчетание на добавки, намалили наполовина риска от развитие на рак на простатата, в сравнение с участниците, които приемали плацебо. От друга страна обаче, при мъжете с повишено ниво на ПСА комбинацията от антиоксиданти оказала точно обратния ефект – туморните образувания на простатата нараснали в по-голяма степен, в сравнение с участниците на плацебо.

Доза: Мъжете от изследването приемали 120 мг витамин С, 30 мг (45 IU) витамин Е, б мг бета-каротин, 100 мкг селен и 20 мг цинк. Ако приемате повече от една добавка, внимавайте да не предозирате съставките им. Превишеното количество витамин Е и селен, както и повече от 100 мкг цинк може да увеличи риска от рак на простатата.

На пръв поглед връзката между теглото и рака на простатата не е ясна, но се оказва, че няколкото излишни килограма увеличават риска от развитието на това заболяване. Излишната телесна мазнина произвежда хормони и предизвиква възпалителни процеси, които допринасят за появата на тумори. При затлъстелите мъже туморите се откриват и по-трудно.

Пълните мъже имат по-голяма простата и ниско ниво на ПСА, което може да заблуди лекарите при изследванията. В 25% от случаите туморите остават скрити. При мъжете с наднормено тегло ракът рецидивира по-често. Изследване, проведено от Центъра за ракови заболявания в Хюстън, показало, че мъжете на 40 години с наднормено тегло са двойно по-застрашени от повторна поява на рака.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Тлъсти меса и млечни продукти

Учените още не са установили със сигурност дали месото е свързано с рака на простатата. Някои изследвания доказват тази връзка, а други я опровергават. Много важен е начинът на приготвяне на месото. При пърженето, печенето на грил и при прекаленото препичане на месото се образуват канцерогенни вещества, които обясняват връзката между консумирането на месо и развитието на рак. И наистина, едно изследване показва, че мъже, които консумирали повече от 2,5 пъти на седмица месо, преминало топлинна обработка на висока температура, били с 40% по-застрашени от развитие на рак на простатата.

Докато учените още размишляват над връзката между месото и рака, ние ще обърнем внимание на друг въпрос, който засяга консумирането на наситени мазнини (от животински продукти, като месо и пълномаслено мляко) и повишения риск от рак на простатата. Учените предполагат, че голямото количество калций от млечните продукти (повече от 1500 мг на ден или около пет порции мляко) повишава риска от рак на простатата.

Наситените мазнини увеличават възпалителните процеси в тялото, които водят до увреждане на клетъчните ДНК (както вече изяснихме, разрушените ДНК могат да предизвикат рак) и създават условия за образуването на кръвоносни съдове, които позволяват на туморите да растат и да се разпространяват. Възпалението беше вече изтъкнато като причина за рак на стомаха, хранопровода и дебелото черво, затова е напълно логично да предизвиква и рак на простатата. Едно изследване на повече от 1000 мъже показва, че високият прием на наситени мазнини може да удвои риска от агресивна форма на рак на простатата.

Наситените мазнини повишават и нивото на холестерола, което е друга причина за тревога. Високият холестерол осигурява суровия материал за образуването на хормоните (например тестосертон), които благоприятстват развитието на рака на простатата. Намаляването на приема им може чувствително да понижи опасността. Едно малко изследване, проведено неотдавна, показа, че пълното изключване на животински храни от менюто (никакво месо, млечни продукти и други животински продукти), при което приемът на мазнини е ограничен до 10% от всички калории, е намалило туморния прогрес при 93 мъже с рак на простатата в ранен стадий. През годините на изследването нивото на ПСА спаднало средно с 4%, което е показател за забавяне развитието на рака. В контролната група същото ниво се повишило с 6%.

Захар и рафинирани въглехидрати

Обръщаме се към запалените любители на понички, сладки десерти, бял хляб, гевреци и кифли. Внимавайте много с тези храни! Това са лесно смилаеми въглехидрати, които рязко покачват нивото на инсулина, което повишава нивото на инсулиноподобния растежен фактор-1, а той допринася за развитието на тумори. Повишеното ниво на инсулина е сред основните проблеми на метаболитния синдром – съчетание от симптоми, включващи голяма обиколка на талията, високо кръвно налягане и триглицериди и ниско ниво на „добрия“ HDL холестерол. Финландски учени наблюдавали в продължение на 13 години 1880 мъже: тези, които в началото на изследването имали метаболитен синдром, били двойно по-застрашени от развитие на рак на простатата, в сравнение с останалите. При мъжете с наднормено тегло рискът бил три пъти по-голям. Мъжете с метаболитен синдром са застрашени в по-голяма степен от фатален изход на рака на простатата.

Смяната на „белите“ и сладките храни с пълнозърнести може да предотврати и дори да премахне инсулиновата резистентност. Съдържащите се в тях влакнини забавят преработването на въглехидратите, намаляват резките колебания в нивото на кръвната захар и поддържат ниско ниво на инсулина. Много важно е да държите под контрол въглехидратите, защото от това зависи нормалното ви тегло и здравето ви като цяло.

При рак на простата можете да приемате и витамин B17. Още преди много години ученият Ернест Кребс доказва, че този витамин унищожава злокачествените клетки и помага на онкоболни хора. Повече за неговите проучвания и за действието на витамин B17 можете да прочетете ТУК

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *