Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при хранителни алергии

Хранителни алергии имат вече много хора, въпреки че за повечето индивиди храната е източник на удоволствие. За други плодовете на природата крият множество опасности.

alergy-Foods-1
Хранителна алергия и хранене

При тях те причиняват странични ефекти (в резултат на хранителна непоносимост) или застрашаващи живота реакции (в резултат на хранителна алергия). Изходът от тези неприятни ситуации е да се избягват определени храни и да се включват безопасни храни с подобен хранителен състав. Лесно е да се направи, но само на думи. Надяваме се, че следните съвети ще ви помогнат.

На първо място ще изясним разликата между хранителна алергия и хранителна непоносимост. Ако сте алергични към определена храна, реакцията настъпва веднага след като изядете първата хапка (макар че някои реакции се проявяват след 24 или 72 часа). Симптомите се изразяват обикновено в сърбеж и подуване на устата, езика и дихателните пътища. Можете да изпитате затруднения в дишането. В най-лошия случай можете да получите сериозна и понякога фатална форма на алергичен шок, наречена анафилактичен шок.

Хранителните алергии представляват имунна реакция от антитела, наречени имуноглобини Е (1дЕ), или имунни клетки, наречени лимфоцити, в храносмилателния тракт. Те са натоварени с функцията да защитават тялото от външни нападатели, в този случай определени храни.

Когато имунната система не участва, става дума за хранителна непоносимост или чувствителност вследствие на проблем в метаболизма. Хранителната непоносимост не може да навреди на здравето и не представлява опасност за живота.

Понякога хранителната алергия трудно се различава от непоносимостта към дадена храна, защото симптомите им са сходни. И двата проблема могат да предизвикат стомашно-чревни неразположения, включително колики, диария и гадене. Някои храни, като млечните продукти, могат да доведат както до алергични, така и до неалергични реакции. Най-често се развива алергия или непоносимост към пшеница, глутен, млечни продукти, соя, яйца, фъстъци, ядки, риба и морски дарове.

Ако имате подозрения, че развивате алергия или непоносимост към храна, задължително се консултирайте с лекар, който ще определи какво предизвиква реакцията ви. Като част от лечението ще трябва да изключите храните причинители на алергията, без да се лишавате от важни хранителни вещества. За нещастие хранителните алергии не могат да бъдат предотвратени или лекувани, но някои от тях, например към млякото и яйцата, при малките деца отслабват и изчезват с времето. Повечето храни, които най-често предизвикват алергия, имат заместители. На следващите редове ще откриете много удачни заместители на храните, които най-често предизвикват алергии.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

При алергия към пшеница

alergy-zarnaЦаревица, ориз, просо, ечемик, овес и зърнени култури, различни от пшеница

Сравнително малко възрастни хора имат алергия към пшеница. Много по-голям е броят на страдащите от це лиакия – те трябва да изключат изцяло глутена и да избягват пшеницата, ръжта, ечемика и шпелта (вижте „При алергия към глутен“ по-долу). Ако страдате от алергия към пшеницата, трябва да знаете, че това е една от най-силните хранителни алергии. Първо трябва да изключите пшеницата и соевия сос от менюто си. Важните и други хранителни вещества можете да си набавите от нейни заместители: царевица, кафяв ориз или просо, които осигуряват на организма същите витамини от групата В и влакнини.

Минимален прием: 6-8 порции по 16 чаша на ден. Полезен съвет: Шпелтът и камутът са зърнени култури, които са далечни роднини на пшеницата и крият риск за хората с алергия към нея или с цьолиакия.

При алергия към глутен

Елда, лен, маранта, бобови храни, просо, киноа, ориз и други храни

За хората с непоносимост към глутен, протеин, съдър¬жащ се в пшеницата, ечемика, камута, овеса, шпелта и тритикале, тестените печени изделия са забранени. Една от формите на тази хранителна непоносимост е заболяването цьолиакия, при което тънките черва се увреждат и дори може да има фатален изход. Това заболяване често протича с характерен кожен обрив, придружен от сърбеж и мехури, известен като дерматитис херпетиформис. Дори ръжта, която не съдържа глутен, може да създаде проблеми, защото при меленето и съхраняването тя може да влезе в контакт с друга зърнена култура, съдържаща глутен. Но хората с алергия към глутен могат да намерят много заместители на пшеницата. Брашното от елда, царевица и други зърнени култури също съдържат влакнини и витамини от групата В. Трябва да сте сигурни, че брашното се съхранява на място, където няма съприкосновение с глутеносъдържащи зърнени култури.

Минимален прием: 6-8 порции от половин чаша на ден.

Полезен съвет: Четете внимателно съставките на всяка пакетирана храна, която купувате. Ако въпреки това не сте сигурни дали продуктът съдържа глутен, не го яжте и се свържете с производителя за повече информация.

При алергия към мляко

alergy-soevo mliakoОриз, бадеми, соя и други заместители на млякото и богати на калций храни

Млякото невинаги е полезно за вас. То може да предизвика и алергия, и непоносимост. Алергията се развива като реакция на имунната система към един от двата млечни протеина – казеин или суроватка. Непоносимостта се развива като реакция към лактозата, захарта в кравето мляко. Човешкият организъм произвежда достатъчно количество от ензима лактаза, който предотвратява реакцията към лактозата, но при някои хора той не се синтезира и непреработената лактоза се придвижва към дебелото черво.

И в двата случая симптомите никак не са приятни. Лактозната непоносимост причинява газове и диария, а алергията към млякото освен стомашно-чревни проблеми може да доведе до кожни обриви и астма. Тези симптоми понякога се проявяват до два дни, но в повечето случаи настъпват моментално. Изключването на млякото, както и на всяка друга храна, не винаги е лесно изпълнимо. Млечните продукти понякога се крият на най-неочаквани места, например в бонбони за свеж дъх, захарни изделия и подправки или сосове за салата. Решението е да консумирате възможно най-малко преработени храни. За повечето хора млечните продукти са основен източник на калций, който участва в изграждането на костите и има много други функции, като кръвосъсирване и невротрансмисията. Въпреки че заместителите като оризово, бадемово и соево мляко имат чудесен вкус, те не могат да доставят всички вещества, съдържащи се в млякото. (Повечето хора получават алергична реакция и към козето мляко). Друг начин да си доставите калций е чрез прием на тъмнолистни зеленчуци и сардини с костите, както и обогатен с калций портокалов сок. Друг вариант е киселото мляко, тъй като полезните бактерии в него произвеждат ензима, необходим за преработката на лактозата.

Минимален прием: Между 1000 и 1200 мг калций на ден – 120 г тофу или чаша листни зеленчуци.

Полезен съвет: Преработените соеви продукти, като соев хотдог и наденица (но не и тофу), често съдържат млечни протеини.

При алергия към яйца

alergy-pileРиба, пиле, соя и други храни, съдържащи протеини с малко мазнини

Алергията към яйцата се среща често при малките деца, но с възрастта постепенно изчезва. Както и при другите хранителни алергии, и тук причината е в протеините. Повече от половината яйчен белтък е съставен от протеиновия алерген овалбумин. Алергията може да се развие и към протеините в жълтъка. И двата вида могат да протекат както с тежки, така и с леки симптоми.

Яйцата осигуряват на организма уникални протеини с ниско съдържание на мазнини. За щастие подобни протеини се съдържат и в рибата, пилешкото месо, соята и бобовите храни. Яйцата се използват в приготвянето на много печени изделия. Вместо тях за свързване можете да използвате смляно ленено семе, смесено с вода (с половин чаша вода или друга течност ще получите смес, наподобяваща белтък), банани, тофу, сушени сливи или яйчни заместители (без белтъци).

Минимален прием: Около 150 г протеини на ден.

Полезен съвет: Яйцата понякога се включват в състава на пакетирани изделия, сосове, соленки и др. Четете списъка със съставките на хранителните изделия.

При алергия към соя

Месо, риба, бобови храни и други заместители на соя

Соята има един недостатък – съдържа голям брой протеини, към всеки един от които може да се развие алергия. Освен това не всички соеви продукти предизвик ват алергия. Соевото олио, например, не съдържа протеини и не може да е причина за алергия. Реакциите към соята се изразяват в обрив, астма, стомашно-чревни проблеми и анафилактичен шок. Ако е необходимо да изключите соята от менюто си, можете да си доставите необходимото количество протеини от риба, пилешко и други видове месо, ядки и млечни продукти. Единствените съставки, които нямат аналог, са соевите фитоестрогени, наречени изофлавони, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и остеопороза. Бобовите храни могат отчасти да заместят полезните изофлавони, но като цяло здравословният хранителен режим с прием на много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци също може да ви защити от тези болести.

Ако не можете да пиете нито краве, нито соево мляко, изберете бадемово, овесено или оризово.

Минимален прием: Около 150 г протеини, различни от соевите, на ден или 3 чаши бобови храни седмично.

При алергии към риба и морска храна:

Пиле, ленено семе, орехи и други заместители на рибата и морската храна

Симптомите на този вид алергия са едни от най-тежките: те настъпват почти веднага и могат да доведат до анафилактичен шок. Алергиите към морска храна преобладават в страните, където рибата е традиционна храна или сред заетите в рибната индустрия. За нещастие те са за цял живот и понякога симптомите се усложняват с всяка следваща реакция. (Пристъп може да настъпи дори само при вдишване на парата при готвене на рибата.) Реакциите, които се проявяват от 2 до 24 часа след консумация на риба, приличат на класическите алергични симптоми: сърбеж, подуване, затруднено дишане, разстройство или анафилактичен шок.

Морската храна е вкусна и е отличен източник на протеини с ниско съдържание на мазнини. За щастие повечето хора с алергия към рибата могат да консумират морска храна, както и повечето хора с алергия към морската храна могат да ядат риба. (Някои обаче трябва да избягват всички видове морска храна, но повечето трябва да избягват или само ракообразните, включващи скаридите, раците и омарите, или само мекотелите, миди, стриди, морски охлюви и сепии.)

Пилешкото месо, бобовите храни и яйцата са добри източници на протеини и са идеални заместители на морската храна. Тлъстата риба съдържат омега-3 мастни киселини, които са мощни противовъзпалителни средства и са полезни за сърцето.Техни заместители са лененото семе, орехите и соята.

Минимален прием: Около 150 г протеини дневно и 1000 мг омега-3 мастни киселини (това количество се съдържа в две до четири порции орехи или ленено семе в седмицата).

Полезен съвет: Преработените храни понякога съдържат следи от морска храна.

При алергия към фъстъии и други ядки

Риба, пиле, бобови храни и други заместители на фъстъците и ядките

Алергиите към фъстъци или ядки не трябва да се подценяват. Те са най-опасните хранителни алергии при децата и възникват като реакция към протеините в ядките. Дори и най-малката следа от алергена може да отключи реакция, особено при по-чувствителните. При някои деца алергията изчезва с времето, но при повечето е доживотна. Според една от теориите причината за голямата честота на този вид алергия е твърде ранното въвеждане в храната на децата на някои видове ядки, с които недоразвитата имунна система не може да се справи.

Алергията към фъстъците е най-често срещаната, но страдащите от нея често развиват реакция и към други видове ядки (т.нар. дървесни ядки, като бадеми и кашу). Симптомите включват сърбеж, затруднено дишане и дори анафилактичен шок.

Ядките са отличен източник на протеини, полезни мононенаситени и полиненаситени мазнини и влакни- ни. Нискомаслените млечни продукти и пилешкото месо могат да заместят ядките и да попълнят загубата на протеини. Рибата осигурява едновременно нискомаслени протеини и полезни мазнини. Рибеното масло също е полезен заместител на мазнините. Можете да си доставите още протеини и влакнини чрез прием на бобови храни.

Минимален прием: Около 150 г протеини на ден, две порции риба в седмицата и 25 г влакнини на ден (съдържащи се в две чаши шарен фасул).

Полезен съвет: Ядките понякога не са това, което са. Индийското орехче на практика е семе на дърво, а водният кестен – корен на растението. И двете са безопасни за консумация.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Калций

Учените още търсят оптималното количество калций, необходимо да се предотврати загубата на костно вещество. Установеното препоръчителното количество е отбелязано по-долу. В добавките с калций често е включен витамин D, който помага на тялото да усвои калция по-лесно. Витамин К също се препоръчва, тъй като подпомага функцията на калция. Не е ясно от какво количество се нуждае организмът ни, но лекарите препоръчват да се приемат от 10 до 25 мкг – обичайното съдържание в хранителните добавки.

Доза: Калций: 1000 до 1200 мг на ден. Витамин D: 400 IU на ден. Витамин К: Между 10 и 25 мкг на ден.

Омега-3 мастни киселини

Предлагат се добавки под формата на капсули или течност със съдържание на ленено семе или масло от треска. Добавеният в някои продукти витамин Е предпазва рибеното масло от разваляне, но може просто да го съхранявате в хладилник. Алергичните към риба хора не трябва да приемат капсули с рибено масло от сьомга или треска.

Доза: Оптимален прием не е официално обявен, но лекарите препоръчват 1 -3 г на ден.

Как да се предпазвате?

Хранителната непоносимост може да причини лек дискомфорт или да изложи на опасност живота ви, затова трябва да знаете как да се предпазвате. Първо се консултирайте с лекар или алерголог, който да определи към кои храни сте чувствителни или алергични. Той може да ви предложи да направите радиоалергосорбентен тест (PACT тест), който измерва стойността на антителата в кръвта, показващи дали има алергия към дадена храна. Прави се и безболезнен кожен тест, при който върху кожата се поставя малко количество алергени, за да се провери каква е реакиията към тях.

Ако причинителят на алергия още не е установен, лекарят ще ви предложи да водите дневник на храните и реакцията ви към тях. Може да ви накара да изключите храни алергени, а после да ги включвате отново.

След като алергенът бъде открит, диетолог ще състави хранителен план, който не ви лишава от нито един важен хранителен елемент. Той ще ви запознае с възможните опасности от храните, как да разбирате съдържанието на етикетите и как да замествате храните. Ако алергията е сериозна, вероятно ще ви препоръча да носите инжекция епинефрин, в случай на алергична реакиия. Хормонът епинефрин (или адреналин) подобрява симптомите на алергичната реакция, като намалява отока на дихателните пътища и нормализира кръвното налягане.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Пшеница и глутен

Алергиите към пшеницата и глутена налагат категорична забрана на консумация на пшеница под всякакъв вид:твърда пшеница, грис, камут, ръж, ечемик, пшенични трици, кускус и шпелт. Пшеницата обаче е „скрита“в много хранителни продукти, като сухи супи и бульони, десертни блокчета, маринати, колбаси, соев сос, вафли, билкови добавки, лекарства и др.

Млечни продукт

Млякото и млечните продукти присъстват в много продукти: бонбони за свеж дъх, зърнени закуски, протеинов прах, десертни блокчета и подправки за салата. Млечните продукти се използват и за подправяне на колбаси. Надписът „без съдържание на лактоза“ не означава, че стоката не съдържа млечен продукт. А надписът „без съдържание на млечни продукти“ не означава, че в него няма казеин или суроватка.

Соя

Нея също откриваме на най-неочаквани места: пакетирани печени продукти със съдържание на соево брашно, зърнени закуски, плодови сокове, кафе, заместители на кафе, горещ шоколад, колбаси, консервирани супи, десертни блокчета, заместители на маслото, подправки за салата, сухи подправки и др. Соевото олио е безопасно. Капсулите витамин Е често съдържат масло, извлечено от соеви зърна. Те най-вероятно не предизвикват алергична реакция, но още не са изследвани.

Яйца

Яйцата присъстват навсякъде. Ако сте алергични, избягвайте печените продукти или такива на прах, юфка, подправки за салата, заместителите на яйца, десерти, заместители на мазнини и дори някои вина. Ако имате съмнения за състава, обадете се на производителя.

Риба и морска храна

Имитациите на морската храна също съдържат риба. „Фалшивите“ раци са на основата на рибата треска, която се използва и в имитации на свинско и говеждо. Някои сосове и подправки могат да съдържат аншоа. Производителите понякога използват рибен желатин като подобрител на виното и кафето, но учените са доказали, че той не предизвиква алергични реакции.

Фъстъци и други ядки

Освен ядките, трябва да избягвате продукти, в които може да има фъстъци: фъстъчено масло, изкуствени ядки, студенопресовано фъстъчено олио (другите видове са безопасни), азиатска и африканска храна, сосове за барбекю, зърнени закуски, крекери, мортадела, храни, обработени в близост до ядки. В козметичните продукти също може да има следи от фъстъци.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *