Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо сме пристрастени към определени храни? Разберете причините!

Всеки човек има различно отношение и предпочитание към храната. Едни обичат сладки неща, други – пикантни, трети са привърженици на здравословното хранене. Открийте какво е вашето отношение към яденето и разберете какъв е вашият недостатък!

Ненаситните

При вас апетитът идва с яденето. Прекалявате с похапването, не защото наистина сте гладни, а защото до мозъка ви не достига сигналът за засищането. Не можете да се спрете и сте в състояние да изпразните съдържанието на целия хладилник. Но това може да доведе до затлъстяване.

Каква е причината?

hrani1Някои лекарства благоприятстват апетита: кортикоиди, антиалергични, антидепресанти или невролептични… Тази неутолима потребност обаче води корените си от детството ви. Лакомниците обикновено произхождат от семейства на лакомници.

Как да се справите?

Определете си лимит и не позволявайте апетитът да ви направлява. Сервирайте си точно определено количество храна и изяжте само толкова. Забравете допълнителните порции! Когато станете от масата, не бива да сте преяли.

Импулсивните

Има храни, които за вас са изкушение и на които не можете да устоите. Те ви доставят удоволствие, но и будят у вас угризения, тъй като за нула време поглъщате огромно количество.

Каква е причината?

Този тип поведение често се наблюдава при хората, които постоянно са на диета. Изтощен от лишения, организмът им се бунтува – това е неговият начин да изрази протеста си.

Как да се справите?

Откажете се от драстичните диети, от които организмът ви полудява от глад. Достатъчно е да ограничите мазните и сладките храни, но не елиминирайте съвсем хляба, макароните и ориза. Те са нужно гориво за мускулите ви.

Лакомите

Вие сте пристрастени към шоколада, кока колата, тортите, които похапвате всеки ден и в голямо количество. Диетолозите наричат тази особеност избирателен апетит. Хранителната ви мания е опасна, защото неусетно можете да натрупате излишни килограми. Ако консумирате тези неща с мярка, е безобидно.

Каква е причината?

По този начин организмът се опитва да се пребори със стреса. Намирате спасение в опаковка шоколад или нещо друго сладичко, което ще стимулира отделянето на серотонин, хормона на щастието.

Как да се справите?

Най-важното е да се преборите със стреса. Опитайте със спорт, разходки сред природата или психотерапия, ако тревогата е прекалено силна.

Постоянно дъвчещите

Когато сядате на масата, нямате апетит. Ядете с неохота. Това е нормално, предвид че през целия ден по нещо предъвквате: шоколад, чипс, бисквити, бейк ролс.

Каква е причината?

Шефът недоволства от работата ви? И за утеха вие хапвате блокче шоколад. Чудите се какво да правите, докато чакате децата да се приберат от училище? И изяждате остатъка от сладкиша. Ядете, за да компенсирате някаква липса или за да се успокоите. Похапването е вашата реакция към стреса.

Как да се справите?

Невъзможно е да си върнете спокойствието за няколко дни. Бъдете търпеливи и се научете да се храните по три пъти на ден. Не пропускайте закуската. Ако я прескачате, не се учудвайте, че жестоко ви пригладнява към 10-11 часа и чувствате неудържима потребност нещо да хапнете. Ако желанието нещо да сложите в устата си между храненията е твърде силно, нека поне са храни, които съдържат бавно разграждащи се захари или фруктоза: малко пълнозърнест хляб, някакъв плод.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *