БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Кои храни се грижат най-добре за слуха?

Витамините и минералите са изключително важни за всички функции на организма. В повечето случаи здравословният, добре балансиран хранителен режим предпазва от недостиг на витамини и минерали, но има моменти, в които добавките са нужни. Производителите на тези продукти твърдят, че те подобряват функциите на организма, включително зрението и слуха, и въпреки че това може да е вярно, не всички подобни изказвания са подкрепени от щателни научни изследвания. Преди да посегнете към добавките, опитайте да увеличите приема на подходящи храни, богати на витамини и минерали.

Витамини и минерали чрез храната

Витамин D – Сьомга, херинга, сардини, яйчен жълтък и масло от дроб на треска – всички те са източници на витамин D, който се синтезира и в кожата ни, когато се излагаме на слънце. Влиянието на този витамин върху слуха е непряко: той е нужен, за да позволи на организма да усвоява калция, а както и останалите кости в тялото ни, малките костици в средното ухо се нуждаят от калций, за да бъдат здрави. Ако не си набавяте достатъчно витамин D чрез храната или слънцето (нуждаете се от 10-20 минути престой на слънце hraniдневно), добавките могат да ви бъдат полезни, особено по време на дългите, тъмни зимни дни.

Фолат – Той е витамин от групата В и се съдържа в листните зеленчуци, нахута и лещата. Ниската му концентрация в организма се свързва със загубата на слух. Холандско изследване, публикувано през януари 2007 г., установява, че приемът на хранителни добавки с фолиева киселина в продължение на три години намалява възрастовосвързаната загуба на слух сред група мъже и жени в напреднала възраст. Но Холандия, за разлика от САЩ например, няма програма за подсилване на храните с фолиева киселина, затова основните нива сред нейното население поначало са ниски. Има нужда от допълнителни изследвания, преди резултатите да бъдат обобщени и да включат и други държави. Тъй като много хора страдат от недостиг на фолат, обогатяването на хранителния режим може да бъде разумна мярка.

Цинк – Този минерал се съдържа в белтъчните храни, включително омарите, телешкото, свинското, агнешкото месо, фъстъците, фъстъченото масло и варивата. Няколко изследвания свързват ниските нива на цинк както с оглушаване, така и с тинитус. Определени проучвания показват, че добавките със съдържание на цинк подобряват тези състояния. Но докато не се намерят повече конкретни доказателства, е добре да се консумират много храни, богати на цинк, а не да се приемат добавки.

Магнезий – Сред храните, които са ценен източник на този минерал, са авокадото, ядките и зеленолистните зеленчуци. Магнезият има ключова роля за здравето на власинковите клетки във вътрешното ухо. Няколко изследвания сочат, че той предпазва от загуба на слуха както при хората, така и при животните. В едно проучване юноши приемат магнезий преди рок концерт. Въпреки че той не възпрепятства напълно вредното влияние на шума, след това се наблюдават по-минимални изменения в слуховия праг на тийнейджърите.

Други добавки

Витамин С – Един експеримент, проведен в университета в Бъфало, щата Ню Йорк, показва, че морските свинчета, чието меню било обогатено с витамин С, изграждат добра защита срещу влиянието на шума. Ръководителите на опита признават, че трябва да се направят още изследвания сред хора, но задават въпроса: „Не би ли било чудесно, ако съществуваше таблетка, която да приемаме, преди да отидем на нощен клуб?“ Въпреки това можем да предвиждаме само излагането на силен шум на работното място или при рок концерт, но голяма част от високодецибелните звуци около нас са внезапни и непредсказуеми. Учените предлагат ежедневно да приемаме добавки с витамин С „за всеки случай“.

Аспирин и витамин Е – По-вълнуваща е идеята, че антиоксидантите могат да бъдат използвани за лечението на остра загуба на слух вследствие на шум (ЗСВШ). Учените, които изучават това състояние, са открили, че освен освобождаването на свободни радикали веднага след излагането на шум, има втори пик няколко дни по-късно. Изследователи от университета в Мичиган доказват, че антиоксидантите (в този случай аспирин и витамин Е), приемани до три дни след шумното „мероприятие“, значително понижават загубата на слух при морските свинчета. Увреждането на слуха след излагане на много силен шум винаги се е считало за нелечимо. Сега, за първи път, учените предлагат „лъч надежда“, че поне част от вредата, нанесена от шума, може да бъда предотвратена. Но трябва да се направят още проучвания сред хора.

Спасителна терапия АСЕ? – Същият екип открива, че комбинацията от високи дози на витамини А, С и Е плюс магнезий, приемани един час преди излагането на шум и в продължение на пет дни след това, предпазват от необратимо оглушаване вследствие на шум при животни, изложени на звуци като тези на реактивния самолет при излитане. Планират се клинични тестове на таблетки или гриляжни блокчета, които хората да вземат, преди да отидат на работа в шумна среда или да присъстват на автомобилни състезания, концерти – вероятно най-вече преди да включат личните си музикални плейъри. Тези микросъставки могат да действат дори като лечение „на следващата сутрин“, за да се ограничи увреждането на слуха при войници, музиканти, пилоти, строителни работници и други след излагане на потенциално опасни шумови нива.

Алфа-липоидна киселина – Знаем малко за ефекта й при хората, но опити с животни предполагат, че когато се съчетае с витамин Е, тази киселина – силен антиоксидант – предпазва слуховия нерв и може да помогне в борбата със свободните радикали. Ценни хранителни източници на алфа-липоидна киселина са спанакът, броколите, говеждото месо, маята (особено бирената) и някои месни субпродукти като бъбречета и сърца.

Глутатион – Друг антиоксидант, който предпазва слуховия нерв от влиянието на свободните радикали. Той е важен и за функционирането на мозъка, а естественото му присъствие в организма намалява с напредването на възрастта, затова добавките с глутатион могат да повлияят благотворно на слуха ви, като ограничат уврежданията на слуховите центрове в мозъка, които настъпват с остаряването. Опити с животни в университета в Мичиган, САЩ, и университета в Токио, Япония, предполагат, че е възможно глутатионът да ограничава увреждането на ушния охлюв (кохлеата) при загуба на слуха вследствие на силен шум, но все още предстоят задълбочени изследвания сред хората.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *